Studenti si pospí, stát na tom vydělá



Začínat se školou v osm je podle nového amerického průzkumu chyba. Posunout první zvonění na půl devátou by prospělo dětem i ekonomice – Spojené státy by ušetřily ročně přes 9 miliard. V Česku by šlo o řádově menší čísla, ale copak se dá vyspání do růžova poměřovat penězi?

V USA se tahle otázka řeší už léta. Pamětníci vzpomínají, že snad už od 70. let. Různé organizace zabývající se zdravím průběžně vydávají varování, jak škodlivá může být spánková deprivace. Spojují ji s celou řadou negativních jevů od nadváhy a deprese přes špatné školní výsledky až po experimentování s drogami a kriminální činnost. Před třemi lety takhle hořekovala například Americká akademie pediatrů.

Důvody, proč se i přes to stále nic nemění, byly finanční. Spojené státy mají odstupňovaný začátek školy tak, aby stejný školní autobus odvezl brzy ráno středoškoláky, potom žáky druhého stupně, a nakonec ty nejmenší. Teď se ale ukázalo, že i tak by na jednoduché změně -nezahajovat školní výuku dříve, než v půl deváté – vydělaly víc než 9 milliard ročně, což přesahuje výdělek baseballové Major League.

Lékaři spojují spánkovou deprivaci s celou řadou negativních jevů od nadváhy a deprese přes špatné školní výsledky až po experimentování s drogami a kriminální činnost.

Píše o tom Washington Post a vyplývá to z rozsáhlé studie Rand Corporation, první svého druhu, která změřila celonárodní dopad pousnutého zvonění. Ekonomické výhody mají dva zdroje: lepší akademické výsledky (a do budoucna s tím spojené vyšší výdělky) lépe odpočinutých studentů a méně dopravních nehod způsobených ospalými adolescenty.

Tomu se říká win-win.

Zvednout se od počítače
U nás sice teenageři do školy auty nejezdí, ale zdraví mají taky jen jedno. Vědci jsou přesvědčeni, že mozky adolescentů jsou naprogramovány na to, chodit spát pozdě a pozdě vstávat. Potřebují mezi 8,5 a 9,5 hodinami spánku, ale jejich přirozený biorytmus jim nedovoluje ulehnout před jedenáctou večerní. Ve chvíli, kdy mají být ve škole nejpozději před osmou (to se týká 40 % amerických středních škol), je dobrý spánek z podstaty vyloučen. Má ho dle průzkumu jen 15 % amerických teenagerů.

Ekonomické výhody mají dva zdroje: lepší akademické výsledky (a do budoucna s tím spojené vyšší výdělky) lépe odpočinutých studentů a méně dopravních nehod způsobených ospalými adolescenty.

Učitelé argumentují, že když se začátek školy posune, děti budou chodit spát ještě později. „Nikdo na jejich zdraví neútočí, stačí, když se zvednou včas od počítače a půjdou si lehnout. Říká se tomu disciplína,“ napsala jedna učitelka v diskusi pod článkem Washington Post. Je podle ní na rodičích, aby naučili své děti spánkové hygieně (vypnout si na noc mobilní telefon, například). Další argumenty vyplývají z toho, že když se začátek školy posune, studenti nebudou mít odpoledne dost času na mimoškolní aktivity, třeba na brigády, v USA tak rozšířené.

Umíte si představit, že by Brandon Walsh nestíhal směnu v Peach Pitu?

 

 

 

 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.