Učila jsem v britské školce, chodí tam už dvouleté děti



Slávka Magulová hned po studiích češtiny a pedagogiky odjela do Velké Británie a učila tam dva roky v mateřské školce. Překvapilo ji, že do školky tam chodí děti od dvou let. Stará se o ně vysoký počet učitelů. U nejmenších dětí připadá téměř jeden učitel na dítě.

Po škole jste se vypravila do Velké Británie. Chtěla jste se naučit anglicky?
To taky, ale jako absolventka pedagogické fakulty jsem se chtěla seznámit s tamějším vzdělávacím systémem. Po půl roce jsem si našla místo v mateřské školce Montessori a tam jsem pak dva roky pracovala.

Čím vás britská školka překvapila nebo zaujala?
Překvapením pro mě bylo, že do školky chodily děti už od dvou let, opravdu maličké děti. Některé ještě skoro ani nemluvily. Odložila jsem představy o tom, jak je budu vzdělávat, a pojala to maminkovsky. Aby se nebály, když maminka odejde. Aby neplakaly. Aby si připadaly bezpečně. Okoukávala jsem, jak na to, od starších kolegyň.

O děti se stará velký počet učitelů. U dvouletých je to skoro jeden na jednoho.

V Británii je zákonem přesně dané, kolik učitelů musí být přítomno v závislosti na počtu a věku dítěte. U dvouletých je to skoro jeden na jednoho. Ředitelka musela každý den plánovat, kolik učitelů potřebuje podle nahlášených dětí a stávalo se, že mi volala, když jsem měla volný den.

Jak se přesně větší počet učitelů využívá?
U malých dětí je důležitý hlavně pro případy, kdy se necítí komfortně. Takové dítě potřebuje jednoho dospělého jen pro sebe. Děti natěšené, které přišly do školky spokojené a měly chuť něco dělat, jsme zapojovaly do různých aktivit a her ve skupinkách. I některé malé děti už dělaly věci samostatně a samy si řekly, co chtějí dělat. Děti od čtyř let se již připravují na školu. To měly na starosti zkušenější kolegyně. Někdy se ale i u starších dětí věnovaly jen jednomu dítěti, a to aby ho lépe poznaly. U každého dítěte se totiž sleduje vývoj a píše zpráva, která s ním jde pak do školy.

Jaký byl váš úvazek a plat?
První rok necelých 900 liber na plný úvazek čtyřicet hodin týdně. Druhý rok dokonce 1200 liber hrubého, což je na britské poměry slušné. Jedna libra je asi třicet korun, takže to bylo v přepočtu nějakých 36000 korun hrubého výdělku. Měla jsem také čtyři měsíce placené dovolené ročně, v době prázdnin školky.

Mohla jste učit ve školce, i když nemáte potřebnou kvalifikaci?
Řekla bych, že britská škola klade na učitele vysoké nároky. Ale co se týče pedagogického vzdělání, není tak přísná jako česká. Vystudovala jsem pedagogiku na Ostravské univerzitě a to jim jako kvalifikace stačilo, i když nemám zaměření na předškolní výchovu.  Nechala jsem si tam své vzdělání uznat a mohla bych dokonce učit i na prvním stupni.

Když jsem se vrátila do Ostravy, chtěla jsem na svou zkušenost navázat a opět pracovat ve školce. Při hledání práce jsem ale dost narážela na to, že na to nemám předškolní specializaci. Soukromé školky byly o něco pružnější než ty veřejné a jedna mě nakonec přijala s tím, že si vzdělání během dvou-tří let doplním.

Slávka Magulová vystudovala Výchovu ke zdraví pro 2.stupeň a Pedagogiku pro střední školy na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity.

 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Lea
Lea
18. 3. 2018 23:02

Tak to je“ skoro“ jako u nás, že? „Našlapat dvouleté děti do běžné třídy mš a učitelko snaž se.A ne,že řekneš, že to nejde.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.