Alchymie zdravého jídla aneb Vím, co jím a piju



Naše tělo je vzácné, nejde ho vyměnit a někdy je vemi těžké ho opravit, když se pokazí.  Třeba vinou špatné výživy. Za dobré jídlo se nám odměňuje zdravím a vitalitou. Naopak jídlo jen zdánlivě dobré, ale ve skutečnosti energeticky prázdné,  plné sacharidů, a celkově nevyvážená strava vedou ke chronické nepohodě a zdravotním problémům. To je fakt. Co je zdravé, je tedy pro naše tělo dobré. Což víme teoreticky, ale často se tím neřídíme.

Doporučujeme sérii videí inciativy Vím, co jím a piju, která  podporuje výuku zdravého životního stylu a stravování ve školách. Tento díl ukazuje, proč je důležité nastavit PŘÍJEM a VÝDEJ energie tak, aby tělo nestrádalo, ale ani nedostávalo nezdravě něco, co nepotřebuje.

V souvisejícím článku na webu Vím, co jím a piju se dozvíte, co je bazální a celková energetická potřeba a jak se dá spočítat.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
MiRA
MiRA
11. 12. 2017 18:36

jo to nezdrave jidlo muze byt nezdrave a krom funkce ¨zavazi a vyplne zaludku¨ byt v rebricku obsahu zivin vs chemie horsi volbou nez ‚louskat cvrcky‘ nebo ‚drzeni hladu‘ ale
Nejvic nezdrava strava neni chemicka nahrazka, pred 30lety i sci-fi žánru neznámá, ¨jed hada, ani konzumace TV s byciklem jako zákusek¨/nadsazka ale pravda../ clovek se muze (ale nemusi) v krajnim pripade vyrovnat s ledascim, ale s cim se nevyrovna je:

NENI NEZDRAVE 1 SPATNE JIDLO CO PREBYVA, ALE TREBA I 1 ZIVINA CO TRVALE SCHAZI..

treba sklenikova hydroponicka zelenina vypada dobre ale kdyz je hnojena jen zakladnim NPK+… a nema stopove prvky a vse co v pestre prirodni pude je, tak vyfotosyntezuje vse, krome slouceni co obsahuji naky ten mikroprvek, kdyz neni tak ho nevycuca a toto je jen priklad a duvod proc ma mensi chutotvou i vyzivou hodnotu, a jedna z veci vysvetlujicich zastupy zaroven obeznich a podvyzivenych lidi najednou. a neni to komicky jako obuta -neobuta..

Je treba se zamyslet nad touto problematikou, at uz v detailech nebo v tech nejzasadnejsich slozkach a porvnat rozdil vykonu tela pri aspon trochu zatezi, nebo zvladnuti nemoci, kdyz skonci nez zacne..
Kazdy by mel chtit se o tom zamyslet, postupne ne najednou, ani ne fanaticky ale par hlavnich nehoraznosti nahradit chutnejsimi a zdravejsimi prospeje vzdy.

Byvaji vymluvy ze ¨to jedi vsichni, ziju tak co, a ze zdrave potraviny bio je jenom nejaky moderni vystrelek, moda, jenze co je vic neprirozene, dnesni nahrazky kdysi i domacich dobrych potravin s neprirozenou chemii starou max 30-50let, co predtim historie zivota na Zemi nepoznala.. nebo co nejvic prirodni bio suroviny prirozene konzumovane po tisicileti.. a cena sice jeste je nekde zasadni ale uz se u mnoha komodit rovna cene normalnich veci – pokud by vyroba bio a chem. náhražek teoreticky začla ve stejnou dobu od zacatku se stejnym nebo zadnym poctem zakazniku, co by bylo drazsi?? Hodne velkych, lidi klamajicich, podniku vzniklo v dobe nedostatku po valce, nebo zneuzitim zavedene kvalitni znacky na prodej nekvalitnich
hmot.
Z pohledu ekonomiky (cena/ kvalita) jsou prirozene potraviny mnohem vyhodnejsi, rozdil cinici treba jen par korun navyvazi rozdil 100% opravdoveho jidla vs 50% pochybneho s 50% jeste horsi chemie – to je casto ta levnejsi vec tou drazsi, jak po financni, tak zdravotni.
Financne mnohem drazsi – dalo by se zasnout nad tolika zpusoby jak prodat obycejny bily cukr nebo mouku (nektere z hlavnich slozek nahrazek) tolikanasobne zdrazeny ze cenove prekonaji ty “dražší bio medy a mouky“ a v prepoctu na ‚mnozstvi/cena‘ jsou predrazeny i ty mensinove slozky: napr pajcovana cokolada je levna, ale obsahuje 80% cukru a ne levneho a i ta spetka kakaove hmoty ze slupek je drazsi nez bio kakao na mnozstvi/cena. To cele dokresli chem dochucovadla, chem aroma, atd. aby slazena tvrda hmota aspon vypadala, pote prijde nekdo kdo nevi, nevidi nebo neresi a rika si tato cokolada je o petikacku lacnejsi, toho usetrim.., a s cinkotem vychutnava cukr, co snad ani nemuze byt drazsi, oproti poctive, co ale v onem moment by levnejsi nemuze…
Smutnejsi a horsi nez obelhani lide co o tom ani nevi, je snad jen fakt, ze tim podporují jejich velké finanční podvody škodící zdraví duverivych.
Nakonec dodávám jen to, že TA HLAVNÍ věc co umožnuje tuto klamavou činnost a drží ceny vsech nezdravých zhovadilostí je jen poptávka většinové klientely – těch podvedených…
*
Kdyby většina poptávala prirozené zdravé bio jídlo bez zbytecne chemie, tak pak by bylo toto přirozené jídlo tím nejlevnějším i nejlepším a 99% chem nahrazek by uz konkurovat normalnimu jidlu proste nemohla, a udržovat nebo budovat výrobny hotových náhražek a všech těch chemických – (vytvořených jen ke klamání a o zdraví i peníze připravujících) sloučenin by se rázem stalo tak prodelečnými, že jediné možnosti co by podvodníkum zustali by byly: zkrachování, preorientování se na jed na krysy, anebo by to museli, bez lupu od podvedených, dotovat sami (ale jíst určitě ne..:-) naivně doufajíc, že jednoho dne ¨lidstvo třeba potratí mozky a poběží si pro, v onu dobu už o dost dražší chem náhražky, protože na rozdíl od přirozených bio potravin za prirozenou cenu – (díky uz ted postupne vzrustajici poptavce a plynule rozšiřující se nabídce) budou mit nezdrave bastly jako jedinou vyhodu treba… ilustraci na nepruhledném papiru… ((nebyt NETu reknu pornoilustraci:)) ale jediné zákazníky si najdou s nápisem: jed na potkany 🙂 -(uz si delam srandu, ale vse ostatni myslim uprimne a vazne, jde také o nás o všechny…

///teda je toho asi moc najednou takze ocenuju trpelivost a přesvědčení a chápu ze se vetsina tolik nezdrži, a ani to nevadi, protože ten s lhostejnosti, nerozumem a rozhledem šířky klíčové dírky stejně nic nepochopí ani nezkusí,, tak rozumný člověk co sleduje problematiku a přemýšlí, tohle všechno pochopí i sám o sobě a pozná pravdu mezi nepravdama a protiřečením, jako postupně já jen pár měsíců před vznikem D-TESTu, za který můžem být rádi a děkovat jako i všem poctivím výrobcům a prodejcům, pak uz to je na nás, většinovém zákaznictvu, i každém jednotlivci. . .



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.