Italové chtějí opět chodit do školy v sobotu



V Itálii se vždy chodilo do školy i v sobotu. V posledních letech ale začaly školy hromadně přecházet na pětitýdenní školní týden a čtyři pětiny z celkového počtu škol mají nyní v sobotu lavice prázdné. Mít dva dny volna místo jednoho je příjemná změna, proč tedy některé školy i studentské organizace začaly protestovat?

Dotklo se jich, že důvodem reorganizace nebyly ohledy na žáky nebo učitele a jejich komfort. Stlačení výuky do pěti dnů má čistě ekonomickou motivaci a prosazují ho provincie, které financují chod a údržbu školních zařízení. Ekonomická krize je naučila hledat úspory. Pětidenní týden místo šestidenního znamená tři sta tisíc až milion eur úspory za topení, vodu a elektřinu ročně.

Vzdělání nadevše
Mnohé studenty ale tohle čistě pragmatické uvažování nazlobilo. „Nejsme přece neužitečný náklad!“ ostře se proti trendu ohradili studenti v Janově nebo v Brescii, kde zablokovali dopravu. Rodiče i učitelé je v tom podpořili. A v jejich prospěch nakonec rozhodl i soudní verdikt. Na soud se obrátilo klasické gymnázium ze Savony v regionu Ligurie a ten 8.ledna loňského roku rozhodl, že škola má právo v rámci své autonomie rozhodovat, jak dlouhý týden si zvolí. Místní samospráva ji nemůže vnutit nouzová řešení. Rozsudek zajisté ovlivní postup dalších provincií a navrátí soboty do škol tam, kde si to vedení, rodiče a žáci budou přát.

Pětidenní týden místo šestidenního znamená tři sta tisíc až milion eur úspory za topení, vodu a elektřinu ročně.

Na prvním místě budou klasická gymnázia, která musela neúměrně mnoho těžkých předmětů vměstnat do pouhých pěti dnů, domnívá se Andrea Giacobbe z největší italské odborové organizace Cgil. V Neapoli střední školy zůstanou u pětidenního týdne právě s výjimkou klasických gymnázií.

Pětidenní školní týden ale komplikuje život i studentům středních technických škol. „Mnozí naši studenti přijíždějí do škol z údolí ve vnitrozemí,“ říká Gianpiero Alloisio z Agrárního institutu Marsano v ligurském Janově. „Když jsou předměty soustředěné do pouhých pěti dnů, pro přespolní to znamená vyjíždět z domu za tmy a za tmy se vracet. Příští rok se určitě vrátíme k výuce v sobotu.“

Kdo to zaplatí?
Ekonomický aspekt věci ale rozsudek ve prospěch soboty ve škole neřeší. Provinčním samosprávám, které se o infrastrukturu škol mají postarat, mají těžkou hlavu. Samospráva Janova se již nechala slyšet, že pokud školy budou otevřené i v sobotu, je schopná jim zajistit topení jen na čtyři měsíce v roce. „Školy nyní financujeme i prodejem nemovitosti v majetku města,“ říká radní Alfonso Gioia.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
alžběta
alžběta
18. 11. 2017 13:47

Genova?? Česky snad Janov, ne? Vraťte se na základku, paní Polanská!

Jitka Polanská
Jitka Polanská
19. 11. 2017 13:30
Reply to  alžběta

Dobrý den, žila jsem v Itálii, a tak mám asi sklon používat spíš originální názvy, navíc se trochu bojím, že lidi už třeba nevědí, že Wroclaw je Vratislav, každopádně tímhle směrem se jazyk pohybuje. Nicméně proto Janovu nic nemám, díky za upozornění. Máte pravdu, na základní škole mě toho moc nenaučili a když vídím, jak hezky se teď na některých školách učí, si říkám, že bych se tam ráda vrátila. A jsem ráda, že psanám přispívám k tomu, aby gramotnost byla samozřejmostí – a abychom se ji taky neučili poznávat. Co je gramotnost, a co je jen suché slovíčkaření.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
19. 11. 2017 13:33

přesmyklo se mi písmenko a nevidím tu možnost opravy, na kterou jsem všude zvyklá:-). Takže abychom se ji nAučili, tu gramotnost, poznávat

Jarda
Jarda
18. 11. 2017 18:00

Jaký to bude mít vliv na muslimské studenty?

Nicola
Nicola
19. 11. 2017 16:42

Savona je v provincii Savona, Ligurie je region. A souhlasím, že skloňovat Genova vypadá divně, když máme pěkný český název Janov.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.