Tip na adventní výlet s dětmi: vyrobte si svíčku, mýdlo nebo vánoční ozdobu



Kousek za Prahou je v nenápadné ulici v obci Šestajovice velký areál, kde se vyrábí svíčky, mýdla, voskovky, knoflíky, ale také různé výrobky z čokolády. Podobně pestrý je i výběr programů, které lze se školáky, předškoláky a o víkendu i s rodinou absolvovat.

Venku se ochladilo, tak místo tipů na vycházky budeme do jara přinášet tipy na místa, kam můžete s dětmi i školní třídou zajet na výlet pod střechou. A ideálně tam i něco zažít, něco si vyzkoušet nebo se něco naučit.

Svíčkárna byla založena v roce 1990, postupně se výroba rozšiřovala a v posledních letech přibyly ještě pastelky, knoflíky a čokoláda. Exkurze pro školy připravují v Šestajovicích od roku 2005. Svíčkárna má pobočky také v Liberci, Plzni, Olomouci a v Písku a ve všech provozovnách mají připraven program pro školní skupiny.

Děti si mohout odlít a vyříznout glycerinové mýdlo, odlít a ozdobit svíčky, pastelky z včelího vosku, vyrobit látkový knoflík nebo namixovat vlastní koupelovou sůl. Každé z těchto činností předchází zhlédnutí videoreportáže z provozu svíčkárny a osobní výklad personálu.

V čokoládovně se děti mohou podívat na video o výrobě čokolády od sklízení kakaových bobů až po finální fázi a sami si čokoládu odlijí a nazdobí. A to nejlepší nakonec: součástí je i ochutnávka.

Sympatický detail pro učitelky: ty si ve chvíli, kdy jsou děti zaměstnány výkladem a instruktáží, mohou vychutnat kávu nebo čaj a croissant na účet podniku.

Všechno, co během exkurze vyrobí, si děti odnesou domů. Personál svíčkárny jim výrobky zabalí a ozdobí mašličkami. Starost o vánoční dárky je tak vyřešená.

 

Bonusem pro malé návštěvníky je minifarma. Děti si můžou pohladit poníky, kozy, ovečky nebo prasátka. Do areálu lze situovat i výklad na téma ptactva – v Šestajovicích chovají sovy pálené, bažanty, husy, slepice i kanárky. Vlastní zkušenost: pozor na poníka, je roztomilý, ale kouše!

Zájem škol se postupem času tak zvětšil, že během týdne je svíčkárna otevřena jen pro ně. Dopoledne jezdí školy a školky, odpoledne družiny. Zvlášť populární termíny jako jsou třeba právě ty předvánoční, personál doporučuje rezervovat s větším předstihem.

Rodinám jsou určeny víkendy. Využít mohou také období vánočních svátků – otevřeno bude o sobotách 23. a 30. prosince celý den, na Štěpána a na Nový rok odpoledne od 14 hodin.

Hádanka na závěr: jestlipak vás napadne, co znamená název RODAS?

Jak se sem dostanete: Ze stanice metra Černý most autobusem č. 303 do Šestajovic na zastávku „Na Balkáně“, odtud je to do svíčkárny asi 2 minuty chůze.

Užitečné odkazy: Nabízí tu výrobní dílny pro mateřské školy, výrobní dílny pro školy, rodiny s dětmi se do svíčkárny mohou podívat o víkendu – info zde. Školní výlety objednávejte na čísle 603 229 436.

Cíle v okolí: V obci je ještě botanická zahrada a asi 400 metrů od svíčkárny také vodní nádrž Beranka, kde se v zimě bruslí. V nedalekém klánovickém lese jsou pozůstatky zaniklé středověké vesnice Žák.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.