Kniha, díky níž se vaše děti skamarádí se strachem



Nebát se přiznat, že se něčeho bojíme, může být úlevné. Knih pro děti, které pojednávají o strachu, vyšlo u nás za posledních pár let hned několik. A je to dobře.  Nejnovějším přírůstkem je bohatě ilustrovaná kniha Neboj, neboj Milady Rezkové a Lukáše Urbánka. 

Zábavná příručka pro děti i rodiče představuje čtenářům fenomén strachu nikoli jako nepřítele, ale jako jednu ze čtyř nejstarších lidských emocí, se kterou je v životě třeba počítat. A která může být i užitečná.

Kniha se dívá na strach z nejrůznějších pohledů – od lidské fyziologie přes výzkumy, mýty, návody až po legrační příběhy o strachu. Jejím cílem je otevřít téma strachu v rodinách a mezi dětmi.

„Záměr není strach v životě eliminovat, ale přijmout ho jako jednu ze čtyř nejstarších lidských emocí. Takže jde o něco, co člověka provází od jeho života do jeho smrti,“ přibližuje autorka Milada Rezková. A zdůrazňuje, že to má pořád být především legrační a zábavná kniha. Ne náhodou ji nakladatelství Yinachi vydalo právě na Mikuláše. Protože i o tom je v ní řeč. „Děti se nemají strašit a nemá se jim lhát,“ míní autorka.

Kromě komiksu vybízí ke zvládání strachu také básničky, obrázky a interaktivní úkoly. Přináší také zásadní informaci o tom, že máma s tátou se také bojí. Nebo že je to právě strach, který leckdy stojí za tím, když rodiče „prudí“.

Vzniku knížky předcházel také výzkum, kde třeba lidé odpovídali na otázku, čeho se báli jako děti. Nejčastějším strašákem pro ně byla tma, pavouci a bubáci.

Strašpytlové i nebojsové v knížce najdou odpovědi na nejrůznější otázky:

Napadlo tě někdy, že strachu není třeba se bát?
Víš, co se děje s mozkem, když dostaneš strach?
Proč se říká „Pokakal se strachy“?
Existují lidé, kteří se nikdy nebojí?
Dá se strach zneužít?
A víš, že slon má strach z mravence a žralok z delfína?
Kdo se bojí, ten do lesa klidně může. Ale půjde se líp tomu, kdo si obavy dokáže přiznat, pojmenovat je a pochopit.

Vychytávka na závěr: Nápis na hřbetě knihy „Neboj, neboj“ je přetištěný fosforem, takže večer z knihovničky bude na děti svítit do tmy. Však výzkum ukázal, že právě ona je královnou dětského strachu.

Strachu zdar!

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.