V Německu jsou mobily zlo a knížky cool, popisuje odlišnou kulturu česká maminka



Všechny školní úkoly s tužkou a papírem, práce s technologiemi jen v hodinách informatiky a mobil se dětem kupuje teprve, když to bez něj nejde. „V Německu je kultura mobilů celkově úplně odlišná od té české,“ říká Češka Zuzana Popova, která žije s rodinou v německém Frankfurtu a její děti chodí do tamní mezinárodní školy. Přečtěte si, jaké další odlišnosti a zajímavosti v německé škole vypozorovala.

Jak to chodí s mobily ve škole?
Na prvním stupni, kde je ve čtvrté třídě naše Kristina (9), děti mobil můžou mít, ale musí být po celou dobu vyučování vypnutý v aktovce (některé děti pak chodí do družiny a tam se taky s telefonem hrát nesmí). Původně byla ve škole rušička signálu, ale zrušili ji. Na druhém stupni, kam chodí Andrej (11), žádná drsná pravidla ohledně mobilů nejsou, jen ho nesmějí mít zapnutý v hodině. Ve školním řádu se píše, že komu zazvoní mobil, tomu ho učitel sebere, ale Andrej si není jist, nakolik se to dodržuje.

První díl vyprávění o mezinárodní škole v německém Frankfurtu si přečtěte zde

Nakolik jsou technologie zapojené do výuky?
V předškole měly děti každý čtvrtek iPad hodinu, kdy si mohly hrát hry – asi aby se učitelka v tom dlouhém školním týdnu nezbláznila. Od první do páté třídy technologie žádné, zavedly se minimálně v 1. třídě na gymplu, a to jen v hodině informatiky. Ve všech ostatních předmětech se pracuje s knihami a vše se píše tužkou na papír.

Knížka je víc než mobil
V Německu je kultura mobilů celkově úplně odlišná od té české. Mobily jsou zlo a knihy jsou cool. Všechny děti, co známe, mobily sice mají (mobil většinou dostaneš, když začneš chodit domů sám ze školy), ale chápou, že na něm můžou trávit jen omezený čas. Děti v našem okolí si čtou, chodí do knihoven, čte se i ve škole, někteří učitelé dětem o přestávce ke svačině předčítali romány.

Ve škole, kam chodí naše děti, mají velkou knihovnu, každá třída tam tak dvakrát za měsíc zajde a děti si půjčují knihy. Škola je také zapojená do celoněmeckého programu antolin (antolin.de), kde třídy sbírají body za přečtené knihy a soutěží o nejsečtělejší třídu. Technologie vůbec nefrčí. Když už, tak jako pracovní nástroj, ne pro zábavu.

Tím nechci říct, že na tom naše děcka nejsou přilepená denně aspoň hodinu. Sjíždějí videa na youtube, ale mně to nevadí, já jsem zas milovala Beverly Hills. Jsem v klidu, protože vím, že to nemají nijak chorobně. Chápou, že mobil je jako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán. A třeba v posteli si fakt vždycky čtou nebo píšou nebo kreslí, aniž bychom to museli nějak vynucovat.

Myslím, že je to hlavně tím, že ani my před nimi mobily moc neosaháváme. Nemáme doma ani počítač, ani iPad, oni to moc neumí ani s počítačem, nejsou na žádných sociálních sítích. Mobily dostaly loni, když jsem nastoupila do práce a byly po škole sami doma. Ale dostaly jen nějaké šunky bez dat a bez paměti.

To všichni naši čeští kamarádi koupili děckám mobily děsně brzo a z mého pohledu úplně bez důvodu.

Výuka je komplexní a propojená
Nemám úplně jasnou představu, co přesně se ve škole děje, ale co je mi fakt sympatické, je, že mají do 5. třídy jen jednoho učitele (střídají se někdy po roce, někdy po dvou), který je vyučuje všechny předměty v tematických celcích. Někdy je ten tematický celek primárně historický, jindy přírodovědný nebo zeměpisný, ale je na to nabalené všechno ostatní (hudebka, výtvarka, literatura atd.), takže mě děti okouzlují tím, jak chápou vztahy mezi věcmi, které já jsem třeba do třiceti viděla odděleně.

Učí se myslet a vyjadřovat názor
Už od první třídy mi škola našich dětí připomínala gympl. Učí je myslet, nechají je vyjádřit se. Trochu jim vymývají mozky evropanstvím a Evropskou unií, ale to mi nevadí, protože to souzní s mým přesvědčením.

Domácí úkoly nás neštvou
Na prvním stupni úkoly mají, ale velmi málo a nikdy ze dne na den. V pátek a před prázdninami úkoly dokonce dostávat nesmějí. Na gymplu (tj. na druhém stupni) systém žádný není, úkoly se dávají ze dne na den i z týdne na týden podle potřeby, a jejich neplnění se projevuje na celkové známce studenta z daného předmětu.

Škola, kam naše děti chodí, je dost akademická a odpovídají tomu i nároky a očekávání učitelů.

Já vidím smysluplnost úkolů pouze v tom, že se děti naučí zodpovědnosti plnit své povinnosti, ať už jsou jakékoliv. Takže mě úkoly neštvou. Co nemám ráda, je, když mají do školy donést něco, co nemáme doma, a děti mi to řeknou v neděli večer.

Elitářská atmosféra
Atmosféra je na můj vkus elitářská, je to výběrová škola, všichni jsou z bohatých rodin a chytří jak rádia, koneckonců mají často rodiče, kteří si myslí, že jsou pupek světa a že můžou do všeho kecat.

Jídlo není dobré
Obědy mají, ale nechodí na ně, protože škola nemá kuchyň a jenom ohřívá dovážky pro téměř 1500 dětí, což je prostě nechutné. Beru to tak, že zodpovědnost za jejich mozky má škola, ale za jejich žaludky my, a jsem s tím smířená, i když je to práce navíc.

Devítiletá Kristinka hraje na příčnou flétnu. Učitel za ní chodí domů. Školní kroužky jsou brzy obsazené a už tak tráví ve škole hodně času. 

Kroužky organizují rodiče
Naše děti na žádné kroužky nechodí. Nechtějí a my je nenutíme. Každý z nich hraje jen na nástroj – Andrej pátým rokem na piano a Kika třetím rokem na příčnou flétnu. Učitel dochází k nám domů. Oba to milují a denně dobrovolně cvičí.

Jinak by mohli chodit na kroužky, které nabízí škola, ale ty dobré bývají obsazené tak hodinu po tom, co se otevře registrace. Zajímavé je, že je neorganizuje škola, ale sdružení rodičů, které provozuje i školní autobus nebo kantýnu. Účast ve sdružení rodičů je povinná, pokud chceš využívat jejich služby.

Kroužky, na které by děti mohly chodit v sousedství, jsou zas nastavené podle potřeb dětí ze státní školy, kterým končí vyučování dřív, takže naše děti by je stejně nestíhaly.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Káča
Káča
1. 1. 2018 13:47

Možná by paní měla občas z Frankfurtu dorazit domů. Tedy pokud Českou republiku za domov považuje. Žáci v ČR mají používání mobilů na základní škole téměř všude zakázaný, dokonce u nás děti také píší perem na papír. Ach jo, to jsou zase kecy.

Dana
Dana
1. 1. 2018 18:15
Reply to  Káča

Nevím jak ostatní, ale já nepochopila jestli si paní na tu školu stěžuje nebo ji chválí. To co popisuje je stejné jako u nás s tím rozdílem, že u nás v jídelně je jídlo vynikající. Mobily jsou také zakázané, úkolů děti dostávají poměrně málo a na prázdniny žádné, kroužky jsou v režii rodičů (pokud děti chtějí a rodiče na to mají)…tak jestli se paní chtěla vytáhnout jak to mají elity v Německu tak to se moc nepovedlo…

Vilda
Vilda
1. 1. 2018 14:57

Bože, to je hovadina, jasný že když dětičky chodí do soukromé školy, kde s nima zachází jako z elitou, to budou mít jiné než ve veřejné škole. Stěžuje že si na jídlo? Koukněte se no jídelny na české základě. A to ani nemluvím o všudypřítomné šikaně která je i na německé skole

Petra
Petra
1. 1. 2018 17:02

Take ziji v Nemecku (u Kolina n. R.). Ve zdejsich skolach nejsou satny,deti si nemaj kam odlozit boty,kabaty. WC je na dvore v jine budove-nikoliv v budove skoly-4pro divky,4pro chlapce pro nekolik set deti. Jidlo je take pouze dovazene. Pokud se kona vylet apod.,musi vse zajistit rodice,vcetne ucasti jako dohledu,rozdelani tabora… Na prvnim stupni maji sluzbu i pri svacine jako dohled deti atd.Co mi hlava opravdu nebere je,ze pokud se kona akce,tak musi rodice napect,koupit obcerstveni…a kdyz z toho jejich dite neco chce,musi mu to koupit! Tedy neco upecu,donesu na akci a pokud z toho mnou upeceneho chce me dite kousek,musim ten kousek zaplatit. Bohuzel ucitele ve vyssich rocnicich berou skoku tak,ze kdyz nestacis-byt z pouze ne 100%porozumneni jazyka,mas smulu a musi se jit do slabsi tridy.Ano,existuji doucovaci krouzky,avsak na 1ucitele nekolik deti od prvnaku po 10.tridu…zak dostane ukol a pak mu je zkontrolovan a tecka.Tedy kdo chce doucit,musi si zaplatit ucitele na doma.Zlate Cesko…

lubpos
lubpos
1. 1. 2018 17:33
Reply to  Petra

ziji 38 let v Bavorsku ale tyhle katastrofalni stavy neznam..mate preci moznost se prestehovat do Bavorska!!!

Petra
Petra
1. 1. 2018 18:35
Reply to  lubpos

Ten rok,co tu jeste „musime“vydrzet, jelikoz rodina na vykend je na prd,tu uz zustaneme a pak hura zpet do CR, doslovne. Nemecko neni zadna idilicka zeme. Dodam jen malou perlicku-jako vetsina lidi jsme meli pred domem-pred vchodovymi dvermi vanocni vyzdobu-led svicky, skritky…zustala nam jen jedna mala nefunkcni led svicka, ostatni veci zmizely behem svatku…

Marie
Marie
1. 1. 2018 22:39
Reply to  lubpos

Taky ziji v Bavorsku a má zkušenost je shodná s Petrou.

Eri
Eri
10. 11. 2018 01:22
Reply to  lubpos

Osobní zkušenost mám s bavorským předškolním vzděláváním, vyšší stupně zprostředkovaně. Naprosto souhlasím s Petrou a Marií. Těším se na českou ZŠ a nesrovnatelně vyšší úroveň našeho školství.

Tereza
Tereza
1. 1. 2018 18:53

Achjo, to jsou žvásty. Paní v německé škole asi nikdy nebyla.. nebo nikdy nebyla v klasické škole (soukromá škola je něco jiného). A už jenom to, že se gympl označuje za druhý stupeň je dost směšné…

termit
termit
1. 1. 2018 20:23

No jasne, pracovni trh primo lacni po pitomcich co neumi ani zapnout pocitac, ale zato hrajou na zobcovou fletnu a umi zastrouhat tuzku. Az s takovymi znalostmi skonci tve deticky na pracaku, pak ti bezpochyby vrele podekuji za vylouceni „technologii“ z jejich vzdelani…

Ivona
Ivona
6. 3. 2018 21:31
Reply to  termit

Myslím, že je dost rozdíl zapojovat do výuky moderní technologie a nechat děti šoupat prstem po mobilu či tabletu při stupidních hrách každou volnou vteřinu, že si pak nestihnou nachystat nic do výuky, nasvačit se, vyčůrat se, natož pěstovat zdravou komunikaci se spolužáky. A tak to bez zákazu mobilů i o přestávkách bohužel běžně vypadá.

Spekoun
Spekoun
1. 1. 2018 21:23

Tak samozrejme KNIZKY se daji kontrolovat co se lidem pousti za informace.

ALe nedej boze kdyby pouzivali internet !!!

A zjistovali si fakta od lzi !!

Viky
Viky
1. 1. 2018 23:25

Mám kamarádku která žije v Německu a když přijede do Česka pořád kouká do mobilu



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.