Martina Kolafová: Neučí se vaše děti vyjmenovaná slova jako básničku? Nezoufejte, psát se naučí i tak



Vaše dítě chodí na první stupeň základní školy a vy vyhlížíte ten okamžik, kdy s ním budete pilovat „Být, bydlit, obyvatel, byt…“ Tak jako to pilovali s vámi. Měsíce i roky ubíhají a stále nic. A najednou zjistíte, že vaše dítě se vyjmenovaná slova učí, ale jinak. A vás to znejistí…

Do třetí třídy jsem nastoupila v roce 1994. Naše paní učitelka, která měla v popisu práce naučit nás vyjmenovaná slova, nám rozdala kartičky, kde byla všechna napsaná. Každý den s námi psala diktát a vyjmenovaná slova procvičovala. Kartičky jsme měli pořád u sebe, i při diktátu, a tak se nám vyjmenovaná slova z nich zaryla pod kůži. Zato v céčku se vyjmenovaná slova učila pěkně jako báseň. To mě štvalo, proč my ne? A dokonce je pak recitovali u tabule!

Máma mi ale vysvětlila, že naše paní učitelka zná nové metody, je moderní a pokroková. Od té doby jsem si myslela, že každý, kdo se učí vyjmenovaná slova nazpaměť, má učitele z doby kamenné, protože jsem té moderní a pokrokové paní učitelce i své milé mámě věřila.

Vyjmenovaná slova mi dodnes nedělají potíže. Tím chci říct – umím správně psát, i když je neumím vyjmenovat. U maturity jsme je v přesném pořadí recitovat nemuseli, na vysoké škole se po nich nepídili, na mých stážích v Německu či ve Španělsku ani netušili, že něco takového máme. Na žádném pracovním pohovoru jsme se o vyjmenovaných slovech nebavili a během své práce jsem je taky recitovat nemusela. V porodnici chtěli hodně formalit, ale ani zde mi nezakázali rodit z důvodu neznalosti vyjmenovaných slov ve správném pořadí. Prostě nikde v mém životě, pří žádném zásadním milníku, jsem tu báseň z vyjmenovaných slov prozatím nepotřebovala. Dokonce ani v žádosti o rodičovský příspěvek!

Takže se zase tolik netrapte, pokud je vaše dítě taky nebude umět vyjmenovat, i když jsou vyjmenovaná. Stačí, když bude umět pravopis. Papouškování řady slov není podstata vědění a umu…

A pokud jsem vás nepřesvědčila a vám přesto záleží na tom, aby váš Franta tu řadu slov uměl? Tak ho to naučte doma. A važte si toho, že váš pan učitel není z doby kamenné. Třeba jeho moderní a pokrokové metody jednou také přinesou nějaké to ovoce.

Martina Kolafová je matkou tří chlapečků. Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou. Momentálně je na rodičovské dovolené. Ve volném čase píše blog a pracuje na Akademii věd.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Baboone
Baboone
10. 11. 2018 08:40

Přesně! Taky jsem memorovala básničku do zblbnutí… Sice je dám víceméně všechny ještě po víc jak 25 letech, ale jsem ráda, že pro svoje prťata umím najít i jiné cesty :-). Objevili jsme Ypsilonii od Loris Games a přijde nám boží, můžu doporučit. Je to desková hra https://www.lorisgames.cz/cs/ypsilonie/, ve který jsou jen vyjmenovaná slova. Děcko se při hře učí a ani o tom neví 😀 a baví to celou rodinu. Osobně miluju princip kdy se dítě učí jen tak mimochodem. Na fb mají ještě stránku @ypsilonie (Ypsilonie: vyjmenovaná země – https://www.facebook.com/pg/ypsilonie/posts/?ref=page_internal), kde objasňují původ jednotlivých slov, což je další způsob, jak dostat do hlavy, že zrovna tohle tam patří :-).



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.