Škola mi něco dala, ale nejvíc mě obohatila až má manželství. Jak vzpomíná na školu novinář Jiří X. Doležal



Pravopis na základní, lásku k českému jazyku na střední, vědeckou metodu na vysoké. To se ve škole naučil  publicista Jiří X.  Doležal. „Největší utrpení byla angličtina,“ říká.

Šťastné roky nebo utrpení?
Rozhodně utrpení, vzhledem k tomu, že jsem polohluchý, mám extremní netalent na jazyky a musel jsem chodit na jazykovou školu. Takže od páté třídy byly mé školní dny plny trýznivého čekání na hodinu angličtiny, kde jsem vůbec nerozuměl kantorce a nebyl schopen správně vyslovit ani nejelementárnější anglická slovíčka (což trvá).

Šprt nebo lajdák?
No šprt, co nešprtá – já se na základní škole kromě marných pokusů učit se angličtině nikdy neučil, stačilo mi to, co mi řekli ve škole, a v přírodopise jsem měl privátně načteno hodně nad  školní standardy. Takže jsem (až na jazyky) měl velmi dobré známky – šprt – ale nějak učit se doma jsem začal až před maturitou.

Co vás škole bavilo/nebavilo?
Horor: angličtina, hudební výchova. Těžké: ruština. Nuda: matematika. Oblíbené: přírodopis.

Co nejužitečnějšího jste se ve škole naučil?
Na základní myslím kromě pravopisu vcelku nic, na střední lásce a porozumění českému jazyku, na vysoké vědecké metodě.

Kterou zkušenost považujete ve vašem životě za nejpřínosnější, ať už jste se to naučil ve škole nebo mimo ni?
Mou nejcennější životní zkušenost mi přinesla má dvě manželství. Tato zkušenost mi jasně ukázala, že se již nemám ženit potřetí.

Jiří X. Doležal je publicista, aktivista, fotograf, sběratel trilobitů a zastánce práv zvířat a legalizace užívání marihuany. Po základní škole šel na gymnázium a potom vystudoval psychologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
jan
jan
23. 2. 2018 21:09

jestli mu to dalo to nadání psaní, někdy až stupidních článků? no potěž pánbůh co se dělo v těch manželstvích

pavel říha
pavel říha
23. 2. 2018 23:37

honzíku, honzíku, tady novinář Jiří X.Doležal napsal, že má vysokou školu a co ty, čím se pochlubíš. Napiš něco o sobě dříve než se budeš né moc slušně do druhého strefovat.

Radek Malik
Radek Malik
24. 2. 2018 00:58
Reply to  pavel říha

Pavliku, Pavliku, to, že má JXD vysokou školu, z něj nadčlověka neudělá (obecně tohle chlubení moc nechápu-asi proto, že nemám VŠ). JXD se neslušně strefuje často, rád a ještě to považuje za svůj „intelektuální“ úspěch…pokud to ovšem dělá někdo jiný (v tomhle případě ještě slušně) a proti osobě JXD, tak je to podle tebe špatně ? Na druhou stranu JXD chápu, pokud by psal slušně, tak by jeho plky nečetl vůbec nikdo…takhle si svoje publikum najde. Články JXD nečtu, tenhle jsem si přečetl z důvodu, že možná odhalím, kde pramení a kde se rozvíjela jeho demagogie kavárenského populismu.

jan
jan
24. 2. 2018 09:54
Reply to  pavel říha

takže dle tvé logiky, když má někdo vysokou může urážet , lhát překrucovat dané skutečnosti?

Pavel
Pavel
9. 3. 2018 10:33
Reply to  pavel říha

Vážený, jistě jste si už zjistil, že stupeň vzdělání téměř vůbec nezmění velikost inteligence. Chlubení se touto skutečností už také o něčem vypovídá. Pouhé konstatování by až tak nevadilo.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.