Dokonalé prázdniny: Dvorek u babičky se špalkem a slepicemi, a žádný program



Hodně nestrukturovaného času, ideálně v partě různě starých dětí. Prostor k objevování a dozor dospělého jen na vyžádání. Tak vypadají podle Tomáše Feřtka ze společnosti EDUin prázdniny, při kterých se toho děti nejvíc naučí.   

„Je důležité, aby prošly fází nudy,“ říká odborník na vzdělávání. Pokud děti mají rodiče odmala za zadkem, může to podle něj mít různé následky od toho, že se v dospělosti daleko hůře samostatně rozhodují až po různé emoční poruchy.

Ideální výchova? „Jasná pravidla, ale na co největším hřišti, aby i malé děti měly dost příležitostí k vlastnímu rozhodování.“

O prázdninách splňuje takové podmínky třeba pobyt u babičky, která děti zavolá třikrát denně k jídlu, jinak jim žádný program nechystá. Podobně fungují skautské a jiné tábory.

A v čase mimo prázdniny? „Čím víc činností přenesete na děti, včetně těch běžných servisních, tím líp,“ říká Tomáš Feřtek. „Naše tři dospělé děti nám občas vyčtou něco z naší výchovy a nejčastější výtka bývá, že jsme je nenechali něco dělat samotné.“

Podívejte se na rozhovor s Tomášem Feřtkem na DVTV.

Video spustíte kliknutím na fotku:

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
20. 8. 2018 14:32

Nemusí být ani prázdniny u babičky i když taky byly. Ale naše prázdniny byly prostorem, který jsme po splnění povinností, nákup, úklid, mytí nádobí, pomoc při vaření, nebo taky přímo vaření, když rodiče odjeli, byl čas jenom náš. Patřil nám velký prostor v přírodě, byla spousta her, příroda nabízela překážky, které jsme překonávali, když jsme chtěli někomu otrhat ovoce ze stromů, což byla taky zkouška odvahy, aby nás majitel nechytil. Tenkrát jsme riskovali akorát hlasité hubování a žalování rodičům. V období kdy vládl na filmovém plátně Vinětou, patřily nám všechny nerovné terény, za které se dalo schovávat a plížit, bojovat a hrát si na hrdiny. Vraceli jsme se domů až když jsme měli hlad, nebo už bylo později k večeru. Bylo nutné dodržovat pokud možno čas návratu a jinak vždycky splnit zadané úkoly. Jinak jsme měli svůj čas pro sebe. Ale byli jsme hlídáni i když jsme to netušili. Všichni sousedé měli oči a tamtamy fungovaly. Ale nijak jsme byli svobodní.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.