Jak nenechat technologie, aby vám zničily rodinnou pohodu? Zaveďte pravidla. A řiďte se jimi v první řadě vy sami



Jak s technologiemi žít a zachovat si spokojený život? Stanovte si pravidla. Když to totiž neuděláme, je pravděpodobné, že mobily a sociální sítě budou okupovat větší a větší část našich životů. Přečtěte si tipy, jak nenechat technologie zničit vaši rodinnou pohodu, ale naopak díky nim blízkost s ostatními členy rodiny posílit.

Šéfka českého Googlu Taťána Le Moigne je na sebe přísná. Telefon nesmí k jídlu, o víkendu si vypíná internet v mobilu a po příchodu z práce už nevyřizuje pracovní maily. „Digitální dietu“ nastavuje po dohodě se svým manželem a synem, i když přiznává, že je to právě ona, koho zahlcenost přístroji trápí nejvíc.

Rodinná pravidla ohledně používání technologií jsou něco, čeho by se neměli štítit ani volnomyšlenkáři. Ideální je prodiskutovat je v kruhu celé rodiny a opravdu naslouchat i názoru dětí. Zapomeňte na příkazy a zákazy, demokraticky odhlasovaná pravidla budou dětem mnohem více po srsti.

A taky dobrý příklad.

Ten se svým dětem snaží dávat třeba novinářka Lucie. „Pracuju z domova a to je vždycky ošemetné, kdy počítač vypnout. Aby mi to nepřerostlo přes hlavu, zavedla jsem si sama pro sebe jednoduché pravidlo: počítač vypínám a mobil odkládám, jakmile dorazí děti ze školy a školky. Když něco hoří, vrátím se k tomu, když jdou dcery spát. Musím říct, že to úplně proměnilo naše podvečery. Čteme si spolu, cvičíme na klavír, hrajeme hry nebo společně něco upečeme. Věřím, že si na to holky zvyknou a až budou mít samy telefony a počítače, budou se držet pravidla, že společný čas je svatý a technologie do něj pokud možno nepatří.“

Klíčovou vlastností digitálního světa je sdílení. Naplánujte si rodinné „porady“, při nichž se nejenom domlouváte na pravidlech používání technologií, ale také si můžete povídat o obsahu, který díky nim poznáváte. Je to ten nejlepší způsob, jak uvést děti do kyberprostoru. Nechte si vyprávět o počítačových hrách, které vaše děti hrají, ale nesuďte. Berte to jako skvělou šanci, jak nahlédnout do jejich světa.

Další tipy, jak si nenechat technologiemi zkazit rodinnou pohodu, najdete v přiložené kartě.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.