John Lennon se ve škole flákal a učitelům brnkal na nervy. Ale pak napsal slavnou píseň Happy Christmas



Dvacetdevětkrát po škole, za jeden školní rok. Záznam o těchto trestech pro žáka Johna Lennona, budoucího legendárního muzikanta a člena ansámblu The Beatles, se před třemi lety dražil ve slavné aukční síti Sotheby´s. Za jaké byl trestán přestupky? Nevychovanost nebo nedodržování předepsaného oblečení (nenosil školní čepici). Ale bylo toho víc: pozdní příchody, odmlouvání, rvačky – vše, na co si vzpomenete. John Lennon byl sígr a učitelům brnkal na nervy.

V září 1955, tedy ve svých patnácti letech, dostal John Lennon hned pět poznámek, jak píše agentura Reuters v souvislosti s dražbou záznamu těchto trestů v aukční síni Sotheby´s. Jednu za nedonesený domácí úkol, další za vyrušování v hodině. A to i po několikerém napomenutí. Další stížnosti učitelů se týkají Lennonova odmlouvání, hloupých poznámek a taškařic. Taky pozdních příchodů, rvaček se spolužáky nebo pošťuchování a samozřejmě sabotování výuky, o kterou tento žák projevoval minimální zájem. Snad až na tělocvik a hudební a vyýtvarnou výchovu, tam mu to i celkem šlo.

O rok starší Lennon dostal od svých učitelů tato hodnocení:

♥ Učitel francouzštiny: „Inteligentní chlapec, který by mohl dosahovat o mnoho lepších výsledků, kdyby se v hodině aspoň trochu soustředil.“
♥ Matikář: „Pokud bude pokračovat tímto stylem, špatně to s ním dopadne.“
♥ Učitel přírodních věd: „Nevyvíjí žádné úsilí. Nezapojuje své schopnosti.“
♥ Učitel náboženství: „Jeho chování ve třídě je velmi neuspokojivé.“
♥ Třídní: „Má příliš mnoho nesprávných ambicí a energii zapojuje na špatném místě.“

Co z toho vyplývá? John Lennon byl opravdu grázlík a učitelé to s ním měli těžké. Ale neměli pravdu v tom, že z něj nic nebude. Je dost dobře možné, že když se pak stal hvězdou a proslavil jejich Liverpool, byli na něj i pyšní.

Ani se nedostal na šikmou dráhu, jak mu předpovídali, i když „good guy“, správňák, se z něj stal postupně a spíš až v dospělosti. V jednom rozhovoru například přiznal, že jako mladý často bil a uzurpoval své přítelkyně. „Proto pořád mluvím o míru,“ říkal už po třicítce Lennon. „Často o lásce a míru mluví právě bývalí násilníci,“ míní a dodává, že na lásku a mír opravdu pevně věří.

Zde je Lennonovo přání šťastných a veselých Vánoc plných dobré vůle v podobě slavné písničky Happy Christmas z roku 1971. Napsal ji se svou ženou Yoko Ono v době, kdy se oba angažovali jako míroví aktivisté a zejména vystupovali proti válce ve Vietnamu. Píseň byla součástí alba Imagine – Představ si. Jejich zpěv tu doprovází dětský sbor.

Hezké svátky plné míru a radosti vám přejeme i my z Rodiče vítáni.

(procvičte si s dětmi angličtinu:-)

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Lea
Lea
24. 12. 2018 00:05

Dík za navození vánoční atmosféry.Tu písničku mám opravdu ráda a velmi krásná je i v české verzi.A jinak se potvrzuje to,co je už velmi dávno známo.Mnoho budoucích velkých osobností v základním školství zrovna moc neexelovalo. Ale mě trochu zaujala i jiná věc.Na jeho škole zřejmě používali něco jako slovní hodnocení už v roce 1955.A u nás se s tím někteří nemohou smířit ani dnes

Jitka Polanská
Jitka Polanská
25. 12. 2018 12:56
Reply to  Lea

To máte vlastně pravdu, dobrý postřeh.

Host
Host
26. 12. 2018 06:36
Reply to  Lea

Slovni hodnoceni by asi melo vypadat jinak, nevite, co zvlada a nezvlada v jednotlivych predmetech. To co ctu, je hodnoceni cloveka jako osoby….

Lea
Lea
26. 12. 2018 11:59
Reply to  Host

To ano.Ale bylo to tak před sedmdesáti lety.Všechny začátky jsou těžké.

petr
petr
29. 1. 2019 12:58

Tak to často bývá, že geniální, nebo nějakým jiným způsobem výjimeční lidé jsou „grázlíci“, nebo aspoň pohledem většiny.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.