V novém roce nebudu své děti prudit a další rodičovská předsevzetí. Jaká jsou ta vaše?



K Novému roku patří také předsevzetí, včetně těch rodičovských. Že nemají moc dobrou pověst, protože to často již po pár dnech vzdáme a zbyde jen špatný pocit selhání? Dá se to brát i jinak: v tom případě jsme alespoň zasili semínko upřímného přání něco změnit, které třeba vyklíčí později. Co chtějí ve výchově dělat jinak rodiče, kterých jsme se zeptali?

V novém roce si tradičně přejeme zhubnout, žít zdravěji, víc cvičit, naučit se pořádně anglicky nebo třeba přestat kouřit. Rodiče k tomu přidávají svá rodičovská předsevzetí. Často se točí kolem dvou témat: více si se svými dětmi užívat společného času a výchovu brát s větším nadhledem.

Čas spolu i čas pro sebe
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Zejména pracující rodiče by si přáli s dětmi trávit víc času. A nejde jen o množství času, důležité je i to, jak ho rodina tráví. “Rozhodla jsem se být míň ´prudná´ matka,” shrnuje své plány Jana, která má doma dvě dcery (5 a 8 let). “Po celém dni nemám už sílu zvednout se a jít si s holkama třeba zatancovat, spontánně si zablbnout a neřešit jen to, co je zrovna potřeba,” líčí, co by chtěla změnit.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Radka by zas ráda určitý čas pravidelně věnovala individuálním činnostem s každým ze svých tří dětí. “A k tomu bych ráda posílila rituály typu společná snídaně nebo společný úklid domácnosti,” dodává. V každodenním shonu to nejsou snadno dosažitelné cíle. Obzvlášť pokud se z toho nemá jeden zbláznit a vyšetřit si taky nějaký čas pro sebe. “Chtěl bych děti vést k větší samostatnosti a omezit jejich každodenní podporu,” říká Pavel. “Měly by vědět, že jsou pro nás důležité a zároveň chápat, že i my máme nárok své vlastní kroužky,” popisuje svou vizi. Flexibilní pracovní doba mu umožňuje, aby se svým dvěma dcerám mohl věnovat nadstandardně: vozí je ze školy, na kroužky a zajišťuje i chod domácnosti.

„Většina mých původních představ o výchově vzala s příchodem vlastních dětí za své. Realita je daleko barvitější a plná výzev a překvapení,” říká otec tří dětí Jan, který si proto již dávno předsevzal, že nebude nikomu radit, jak by měl své děti vychovávat.

Trpělivost
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Více trpělivosti a vzájemného respektu. Nekřičet, nerozčilovat se, být důsledný, ale v klidu – to je další svaté přání, které můžete často slyšet z rodičovských úst. I tahle předsevzetí souvisí s každodenním stresem a únavou, které z trpělivosti ukrajují. Jak si udržet chladnou mysl a nadhled, je zásadní téma pro rodiče dětí na prahu puberty a starší. Potvrzuje to další Radčino předsevzetí: “Najdu zdroj nadhledu a smyslu pro humor. Když od vlastní dcery slyším stejně blbé věty jako u dětí ve škole, tak to doma zatím nedávám.” Radka učí na druhém stupni a její nejstarší dceři bude brzy jedenáct.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Předsevzetí rodičů ve zkratce:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

♥ Zařídit, aby syn nebyl v některých věcech po mně. (Štěpán 40)

♥ Odložit telefon v přítomnosti dětí. (Klára 39)

♥ Nebít je. (Gábina 34)

♥ Pořídit nového tatínka. (Bára 36)

♥ Jezdit víc na výlety. (Veronika 39)

♥ Více míčových her. (Honza 36)

Více trpělivosti. (Hana 36)

♥ Předejít infarktu a méně se rozčilovat. (Klafi 35)

♥ Držet více za jeden provaz s otcem mých dětí. (Marie 37)

♥ Být si vzácnější. Odstěhuji se? (Václav 39)

♥ Nebýt na děti tak hrr. (Karolína 40)

♥ Trávit s dětmi více času. (Lucie 39)

♥ Více síly, trpělivosti a výletů. (Alice 41)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

♥ ♥ Přejeme všem rodičům, ať se jim ve výchově daří jet po té správné stopě. A když z ní sjedou, ať ji zase umí najít. Per aspera ad astra!  ♥ ♥

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.