Neležíte od rána do večera ve vědeckých časopisech a vaše děti zajímá Slunce, Měsíc a Země? Využijte nápovědy



Možná jste mimořádně vzdělaní, a tudíž zcela soběstační rodiče, a otázky jako „Mami, co je to energie?“ nebo „Tati, jak vzniká světlo?“ vás ani trochu nerozruší. Nebo máte geniální děti a ty si všechny otazníky, které se jim rojí v hlavě, vyřeší s pomocí googlu samy. Pokud spadáte do těchto kategorií, nemusíte číst dál. Nám běžným smrtelníkům, kteří si nad dětskými otázkami lámeme hlavu, protože jsme ve škole všechno nepobrali, ale mladá vědkyně Anna Fučíková dělá svými Zajímavostmi vědy vyloženě radost. V posledním díle popsala jasným a čtivým způsobem Slunce, Měsíc a naši matičku Zemi. Velmi vhodné pro rodiče i učitele.

„V těchto materiálech nepoužívám žádná slova, kterým by nebylo rozumět, a pokud ano, tak je vysvětlím,“ říká Anna Fučíková, která se dlouhodobě zabývá zkoumáním polovodičových nanočástic a jejich optických vlastností. Energie a světlo jsou evidentně předmětem jejího zájmu.

Věděli jste, že kdybychom pokryli jen jedno procento Sahary solárními panely (které nejsou zatím extremně výkonné), tak bychom získali energii, která pokryje celou naši celoplanetární spotřebu?

Citujeme z jejího posledního pracovního listu v PDF, který je vám k dispozici: „Kdybychom pokryli jen jedno procento Sahary solárními panely (které nejsou zatím extremně výkonné), tak bychom získali energii, která pokryje celou naši celoplanetární spotřebu. První krok k výrobě solárních panelů, které slouží k přeměně fotonů na elektrony, udělal Alexander Edmond Becquerel v roce 1839. Všiml si, že určité materiály po osvícení světlem začnou produkovat elektrony. Prvním takovým materiálem bylo selenium. A jak tato přeměna vlastně funguje?“

Další díly Zajímavostí vědy jsou věnované kyslíku, času, nanočásticím… Jsou u nich uvedené zdroje k tématům a jsou skvělou pomůckou i pro učitele. Věda jde rychle dopředu a do škol se nové poznatky dostávají velmi opožděně. Učitelé evidentně většinou nemají čas ležet ve vědeckých časopisech a sledovat vývoj ve fyzice. Tento pokus o přemostění propasti mezi školou a vědou je tedy výborný nápad a dobrý skutek a kéž by jich takových bylo víc.

Zajímavosti vědy najdete na webových stránkách Městského střediska ekologické výchovy při ZOO Liberec s názvem Divizna Liberec.

Anna Fučíková

Anna Fučíková vystudovala Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor biofyzika a chemická fyzika. Po absolutoriu působila v Ústavu systémové biologie a ekologie Akademie věd, od roku 2006 pracuje ve Fyzikálním ústavu Akademie věd a od roku 2007 až dosud je odbornou asistentkou na MFF UK. V letech 2012 až 2014 absolvovala stáž na Institute of Technology na univerzitě KTH ve Stockholmu.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
25 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Václav
Václav
27. 1. 2019 00:51

„… kdybychom pokryli jen jedno procento Sahary solárními panely…“

Řeknu to jednoduše. Pokud vaše zájmy nekončí u fotbalu a růžovky a slovy klasika: „nemáte místo mozku z piva kostku“, pak máte nějaký alespoň průměrný všeobecný rozhled, který je dostačující k tomu, abyste se při citlivém přístupu dokázali se ctí popasovat s čímkoliv, co na vás vaše dítka mohou vytasit. V opačném případě vám populárně-naučné pracovní sešity paní Fučíkové ani přes její veškerou snahu nepomohou.

Mimochodem, pokrytí 92000 km2 Sahary solárními panely by stálo asi tak čtvrtinu ročního HDP celého světa. A to je pouze cena panelů. S potřebnou infrastrukturou, včetně přenosové sítě, by na to nebylo dost peněz, ani kdyby se na to celý rok skládal celý svět. Takže ano, „fakta“ jako to zmíněné z článku, posouvají ty pracovní sešity opravdu do sféry populárně-naučné fikce.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
27. 1. 2019 10:21
Reply to  Václav

Mluví se tam o 1% Sahary.

Václav
Václav
27. 1. 2019 10:57

Sahara má cca 9 200 000 km2. Jedno procento je 92 000 km2.

Máte skvělou úroveň, paní Polanská. Nesmyslně útočit a nezjistit si ani základní info.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
27. 1. 2019 11:19
Reply to  Václav

Prosím nepoužívejte slovo útok, kde nemá opodstatnění. Všimla jsem si toho v mnoha Vašich příspěvcích. Často tu voláte na jiné, jak jsou útoční, přitom jen něco podotknou. To je dnes taková móda. Z Vašeho příspěvku mi nebylo jasné, jestli jste tento údaj nepřehlédl, a chtěla jsem to upřesnit.

Václav
Václav
27. 1. 2019 11:47

Ve vašem případě je toto slovo opodstatněné. Nehodlám o tom s vámi debatovat.

Václav
Václav
27. 1. 2019 16:25

Je pochopitelné, že vám nemohlo být jasné, jestli jsem ten údaj nepřehlédl, protože jsem ho zmínil AŽ v první větě. Tak daleko totiž vy moje příspěvky nikdy nečtete.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
27. 1. 2019 16:41
Reply to  Václav

Už se několikrát stalo, že jste náš článek četl nepřesně a polemizoval s něčím, co tam nebylo napsáno. V tomto případě jsem tedy výjimečně četla nepřesně já. Mám na starosti celou debatní zónu a musím číst komentáře rychle, určitě se může stát, že mi občas něco unikne, zvlášť když někdo píše kompulzivně jako Vy a dokáže vytvořit neuvěřitelné množství všemožných komentářů k čemukoli.

Václav
Václav
27. 1. 2019 16:59

Pokud, jak říkáte, nezvládáte svou práci dělat pořádně, měla byste ji přenechat někomu, kdo je na rozdíl od vás kompetentní a nebude tu lidi pořád dokola urážet svými pseudopsychologickými posudky a podobnými žvásty.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
27. 1. 2019 18:16
Reply to  Václav

Nechte na hlavě, i mistr tesař se někdy utne. Opakuji, nepoužívejte silná slova a chovejte se slušně. Přečtěte si pravidla v záhlaví debatní zóny.

Václav
Václav
27. 1. 2019 19:06

Až po vás.

Václav
Václav
27. 1. 2019 21:39

Nepoučujte mě, jak se mám chovat, když se sama chovat neumíte.

Václav
Václav
28. 1. 2019 11:29

Mám to chápat tak, že útočíte, protože nemáte čas číst moje příspěvky? A mám obdobně chápat vaše kreténské výplesky o mém domnělém kompulzivním jednání jako že nemáte čas chovat se slušně? 🙂

Očividně nemáte problém v zájmu „slušné a věcné“ diskuze urážet lidi střílením pseudopsychologického profilování jen tak od boku, na což nemáte ani vzdělání, ani dost informací, takže je to jen debilní sprostá urážka a nic víc.

Omlouvám se za ošklivá slova, ale trvám na nich – to ubohé divadlo, co zde předvádíte, se slušně nazvat nedá.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
28. 1. 2019 12:14
Reply to  Václav

Vidím, že to ve Vás opravdu vře, nemůžu než opakovat, ať se pokusíte ovládnout. Neomlouvejte se, když to tak nemyslíte. Vaše příspěvky jsou hlavně Vaší vizitkou. Pokud se chcete totálně znemožnit, pokračujte v tomto duchu. I Vaše poměrně normální komentáře těmito vstupy rapidně ztrácejí na autoritativnosti.

Václav
Václav
28. 1. 2019 13:01

Já jsem klidný. Věděl jsem, že dostatečně ostrý komentář vás přiměje si tu hrát na morální autoritu, kterou rozhodně nejste. Šlo mi jen o to, abyste mě přestala ignorovat, a to se mi povedlo. Jak jste předvídatelná…

Vyžadujete úctu k pravidlům, kterými si sama vytíráte pozadí, což neoprávněně omlouváte jako součást práce moderátorky. Ale psychologické profilování ani ty ostatní pitominy, co tu předvádíte, do moderátorské činnosti bez debat nespadají. Nemáte na ně ani oprávnění, ani vzdělání, ani morální kredit. Je to jen ukázka vaší nevychovanosti, sprostoty a morálního úpadku. Navíc si myslíte, že právo mazat příspěvky vám dává autoritu, ale jako člověk jste zdejším diskutujícím pořád rovnocenná. Chcete-li, aby vás a vaše přání respektovali, musíte si jejich respekt zasloužit.

Šanci získat si můj respekt jste svým jednáním už dávno a navždy ztratila a navzdory všem svým kecům zatraceně dobře víte, že jste si to zasloužila. Jediné, v co můžete doufat je, že vám své pohrdání nebudu dávat otevřeně najevo. Ovšem pouze v případě, že tu na mě přestanete nesmyslně útočit.

Je to jen na vás.

Nečekejte ale, že vám budu věřit, že jste jen „nepřesně četla“. To jsou kecy a víme to oba dva. Jen jste hledala další ubohou záminku k útoku.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
28. 1. 2019 13:40
Reply to  Václav

Vaše domněnky jsou mimo, nevíte, co já vím, a co nevím. Samozřejmě vím, že provokujete. A já zde odpovídám, aby bylo vše jasné. Spousta Vašich komentářů je zde kritických zcela účelově, a přicházejí ve vlnách, kdy se jich najednou objevují desítky, takže to dělá dojem nutkavé potřeby psát, což jsem vyjádřila cizím slovem kompulzivní. Rozhodně se v odpovědích Vám nevyrovnám ani trochu tomu, jak neuctivý jste tu často Vy, nikoli jen k nám redaktorům, ale i k ostatním účastníkům debat, které se snažíte si podrobit, nebo získat, a někdy se vám to i daří, buď proto, že na ně jdete zhurta, nebo se naopak vlísáváte do jejich přízně. Tyto Vaše hry na „důležitost“ jsou jasné každému, kdo ty komentáře čte systematicky. O kritickou debatu nebo náhled ve Vašem případě nejde, neboli je to jen prostředek, je to iluzorní. Nicméně zakázat Vám, abyste se takto projevoval, nejde. Jde Vám to jen poradit a v extrémních případech Vás smazat. Pro všeobecné dobro. V případě Sahary jste jako vždy opět vyrobil příspěvek, který se snaží něco na článku zpochybnit. Je to jako vždy tendenční příspěvek, a protože zaujatost plodí chyby, okomentovala jsem to, takto se to vyjasní nejsnadněji. Vaše taktika je zasít všude pochybnost, za každou cenu. Bravo.

Václav
Václav
28. 1. 2019 13:50

Řekl jsem vám jak to vidím. Naložte s tím, jak chcete. Pokud byste (pro všeobecné dobro) ocenila, kdybych přijal váš pohled na věc, měla byste používat argumenty. Těchto blbých keců, prvoplánových lží a zákeřných útoků mě, prosím, příště ušetřete.

Jitka Polanská
Jitka Polanská
28. 1. 2019 13:53
Reply to  Václav

Je na Vás, jak používáte slova, zda se i Vy zařadíte k těm, co mají pořád na jazyku slovo „lež“. Je to škoda, vzdělání nějaké máte, šlo by diskutovat úplně jinak.

Lea
Lea
27. 1. 2019 16:32
Reply to  Václav

Všichni rodiče nemohou bý t tak vzdělaní,jako Vy pane Václave.Těm to třeba pomůže.Nebo mají jiný obor.Když už mají hledat potřebné informace na in ternetu.proš ne právě tam.

Václav
Václav
27. 1. 2019 16:47
Reply to  Lea

Já ale nemluvím o vzdělání, Leo, ale o všeobecném rozhledu, který naopak může mít každý.

Lea
Lea
27. 1. 2019 17:19
Reply to  Václav

To máte opravdu vysoké mínění o všeobecném rozhledu běžného českého rodiče.

Václav
Václav
27. 1. 2019 17:25
Reply to  Lea

„může mít“ není to samé, co „má“ 😉

Lea
Lea
27. 1. 2019 18:26
Reply to  Václav

Proč by tedy nemohl čerpat informace i na tomto webu?

Václav
Václav
27. 1. 2019 19:12
Reply to  Lea

Nemluvím o tomto webu. Bože, ženská – vy jste snad nepochytila ani jediné slovo z toho, co jsem říkal…

Lea
Lea
27. 1. 2019 20:17
Reply to  Václav

Vy jste detailista,Václave.Dobrá.Tedy ,proč by rodiče nemohli čerpart i nformace z adresy, kterou tento web poskytl?

Václav
Václav
27. 1. 2019 21:03
Reply to  Lea

Nehodlám vysvětlovat něco, co jsem neřekl. Máte-li chuť na blábolení, jděte za paní Polanskou. Ta má blábolů vždy plný rukáv.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.