Digitální detox – to nejcennější, co můžete naučit své děti. Hned po tom, co to zvládnete sami



Kdysi dávno,  předávno – třeba před 15 lety – jsme četli e-maily jen na monitorech stolních počítačů. Jakmile jsme odešli od stolu, stali jsme se digitálně nedostupnými. V té době jsme snili o tom, jaké by to bylo, mít internet všude s sebou. Dnes tu možnost máme, ale zjišťujeme, že to má svá úskalí. Pokud to vám – nebo vašim dětem – přerůstá přes hlavu, prostě se vypněte.

Kouzelné heslo zní: digitální detox. Ti, kdo už ho zkusili, si ho nemůžou vynachválit. Efekty jsou mnohé: snížení stresu, úzkosti, větší klid a soustředěnost. Děti – i my sami – se pak můžeme více zaměřit na sociální vztahy, koníčky a vše, co je součástí fyzického světa. Mezi benefity, které čas strávený bez obrazovek, přináší, je také vyšší míra uvědomění (mindfulness). Vlastně teprve, když vypneme přístroje, můžeme doopravdy ocenit, co se kolem nás děje.

Jak na to? Snadné to nebude pro nikoho, ale v rámci rodiny to může být i zábava a můžete se vzájemně podporovat.

  • Začněte po malých krůčkách, třeba tím, že necháte telefon stranou při společném jídle a když jako rodina trávíte společný čas.
  • Vypněte si veškeré notifikace a upozornění na sociálních sítích, e-mailu i ve zpravodajských aplikacích.
  • Podporujte děti (i sebe) ve volnočasových aktivitách a v offline vztazích s kamarády.
  • Jednou za čas udělejte velký digitální půst – třeba během rodinné dovolené. Bavte se spolu offline a navzájem se povzbuzujte.
  • Jděte svým dětem příkladem. Chovejte se ve vztahu k digitálním lákadlům tak, jak byste chtěli, aby se chovaly ony (anebo ještě trochu líp).

Informační dieta v jakékoli podobě přináší:

  • snížení hladiny hormonu kortizolu, čímž klesne stres a úzkosti
  • zvýšení bdělosti mysli a soustředění
  • zlepšení schopnosti oddělit pracovní čas od volného
  • zvýšení důrazu na kvalitu informace místo její rychlosti, tím se zlepší dlouhodobá pamět, protože v rychlosti se informace ukládají jen do paměti krátkodobé
  • někteří lidé také uvádějí, že pokud se nenechají rozptylovat displejem, e-maily a neustálými notifikacemi na sociálních sítích, mají více možností opravdu si uvědomit, co se kolem nich odehrává, a zažívají vyšší míru spojení s ostatními.

Motivace, proč se stále více lidí oddává informačnímu půstu, bývá různá: někdo třeba vypozoruje, že mu technologie zhoršují náladu – skvěle to umí například sociální sítě, třeba tím, jak zobrazují zdánlivě dokonalé životy lidí kolem nás. Jindy uživatelé zjistí, že jim technologie berou příliš času a energii a chtějí mít znovu víc kontroly nad svým životem. Někomu začne vadit, jak mu sociální sítě „lezou do soukromí“. A pro někoho je digitální detox poslední záchranou, když cítí, že upadá do závislosti.

Digitální půst ve škole
K digitálnímu detoxu už přistoupily i některé školy. Stále více škol omezuje používání mobilních telefonů nejen v hodině, ale i o přestávkách. „Považuju to za velmi dobré rozhodnutí,“ říká například ředitel ZŠ Svatoplukova v Olomouci Jiří Vymětal. „Myslím, že škola je jedno z posledních míst, kde dochází ke skutečné interakci a když měly děti mobily, trávily přestávky s obličeji přitisknutými na displeji. Teď si povídají, běhají, dali jsme jim možnost chodit ven. To vše je pro jejich vývoj přínosnější.“

Multitasking, ke kterému děti při užívání technologií tíhnou, má závažný dopad na schopnost učit se, neboť je povrchní a využívá převážně krátkodobou paměť. Z výzkumu mozku je dávno jasné, že zaměření pozornosti a multimodální učení (zpracování téže informace více smysly) vede ke kvalitnějšímu učení. Neustálé připojení k internetu navíc nabízí důvody, proč děti přerušují učení. Známe to všichni… Ale děti mají ještě nevyvinutou míru seberegulace a je pro ně ještě těžší svodům odolat. je tedy na rodičích a učitelích, aby dávali dětem hranice a hlavně: aby jim šli příkladem.

Více na této kartě, klikněte na ni:

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
11 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Lenka
Lenka
7. 5. 2019 18:13

Pro běžný život „chytrý“ telefon není potřeba. Mám starou nokii (pro případné nouzové volání a občasné telefonáty od příbuzných), děti nemají žádný (pokud by byla krizová situace ve škole – zavolá učitel)… Spolupracovníci tráví pracovní dobu i přestávky přisátí na svém přístroji – závislost jako vyšitá… důležité maily / či hledání potřebných informací vyřídím doma večer na pc během chvíle … každý to má, jak si to nastaví / zařídí

Václav
Václav
8. 5. 2019 12:49
Reply to  Lenka

Smartphone je věc zbytná, nikoliv však nepotřebná.

Já třeba často cestuji do míst, která neznám, s použitím hromadné dopravy. A protože tam nejedu na výlety, záleží mi na tom, aby cesty netrvaly déle, než je třeba. K tomu potřebuji mít po ruce mapy a jízdní řády, které mohu mít uložené v objemném batohu, nebo v malém lehkém telefonu.

Raději říkejte, že VY smartphone nepotřebujete. 😉

Lenka
Lenka
8. 5. 2019 18:41
Reply to  Václav

Tohle řeším důkladnou přípravou před cestou a mapy (a malý papír s příjezdy a odjezdy) mi zaberou minimum místa… kdo chce, ten může a kdo nechce, hledá důvod….

Václav
Václav
8. 5. 2019 23:09
Reply to  Lenka

Lenko, já opravdu neřeším cestu tramvají na druhý konec Prahy. Už Vás úplně vidím, jak si třeba na cestu Praha-Mnichov-Řím s nečekanou operativní odbočkou přes Curych připravujete nějaké pitomé papírky, které budete moct leda tak hodit do kanálu s první uzavírkou silnice, na kterou po cestě narazíte, nebo jak Vám mapy na takovou cestu zabírají jen minimum místa. 😀

Netvrdím, že takovou cestu nelze absolvovat bez smartphonu, tvrdím jen, že je na takové cestě užitečným pomocníkem. Zbytným, ale užitečným – rozhodně ne nepotřebným.

Tenhle Váš komentář přejdu, protože jste se vyjadřovala dříve, než jste o mých cestách něco věděla. Beztak ale s největší pravděpodobností máte – pokud jste řidička – v autě gps navigaci a tady si jen honíte triko s papírovýma mapama. 😉

Lenka
Lenka
9. 5. 2019 16:40
Reply to  Václav

nejsem řidička, nemám gps, opravdu vyrážím jen s mapou.. a znáte to… cesta do pekla je vždycky pohodlná…

Václav
Václav
9. 5. 2019 18:12
Reply to  Lenka

To přísloví má úplně jiný význam, než v jakém ho teď používáte. Ale jinak v pohodě. Kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde, že, „teto Kateřino“? 😀

Lenka
Lenka
11. 5. 2019 19:07
Reply to  Václav

Hmmm… nevím co máte na mysli… já spíš odkazovala na slova o široké a pohodlné cestě do pekla, která údajně pronesl Kristus… (mám sice chut zarejpat si na téma hlubokosti znalostí v kombinaci s častým používáním chytrých telefonů a uražené ješitnosti…. ale je to pro mne ztráta času :))

Václav
Václav
11. 5. 2019 20:18
Reply to  Lenka

No, je-li Kristus skutečně autorem tohoto citátu – ten totiž pochází z textů, které nejsou velkou částí křesťanské obce uznávány za součást Bible – pak měl doslova pronést: „Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.“ . Mluvil přitom o nevyžádané pomoci, tedy o něčem úplně jiném, než Vy teď.

Ale stejně je vtipné, jak ti nejvíce popletení, se tu vždycky jako první ohánějí znalostmi a uraženou ješitností druhých. 😉 😀

Jitka Polanská
Jitka Polanská
11. 5. 2019 21:35
Reply to  Václav

Matouš 7,13-14. 13 Vejděte těsnou branou; prostorná je brána a široká cesta, která vede do záhuby; a mnoho je těch, kdo tudy vcházejí.
14 Těsná je brána a úzká cesta, která vede k životu, a málokdo ji nalézá.

Václav
Václav
11. 5. 2019 22:24

Kdysi dávno by mě možná zajímalo, jak byste chtěla tato Matoušova slova napasovat, byť v přeneseném smyslu, na rozhodnutí o (ne)používání smartphonu, o kterém mluví paní Lenka, ale ty doby už dávno pominuly, paní Polanská.

Václav
Václav
12. 5. 2019 09:39
Reply to  Václav

Ještě doplním, že já vycházím z nekanonického starozákonního hebrejského textu, objeveného na přelomu devatenáctého a dvacátého století. V tomto textu byla podobná slova napsána historicky poprvé a poprvé bylo jejich autorství připsáno Ješuovi, byť se někteří vědci možná oprávněně domnívají, že nejde o Ježíše Krista.

To jen kdyby tu někdo zase měl tendence pod souhlasným dohledem cenzoredaktorky rozebírat stav mé duše.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.