Jak to udělat, aby děti nejedly jen řízky a pizzu? Pusťte je do kuchyně. Usnadní to dvě nové kuchařky



Jídlo a jeho příprava je velkým tématem rodinného života. Většina rodičů si přeje, aby jejich děti jedly zdravou a nutričně vyváženou stravu, zatímco děti všemi dostupnými prostředky usilují o to, aby se doma podávala hlavně rajská omáčka, řízky a pizza. Jak z toho ven? Doporučujeme kuchařky (míněno knihy), které by mohly pomoci situaci řešit. 

Výživoví odborníci a zkušení kuchaři radí: pusťte děti do kuchyně a vařte s nimi. Na českém knižním trhu jsou nyní minimálně dvě kuchařky, které vám to mohou usnadnit. V obou najdete recepty, které počítají s dětskýma rukama, jejich časové odhady jsou realistické a navíc obsahují i různé zajímavé tipy, triky a poučení týkající se potravin a jídla obecně.

Pokud vaše děti mají rády nápaditou sérii pro nejmenší Jaro, Léto, Podzim, Zima od německé autorky a ilustrátorky Rotraut Susanne Bernerové, můžete je snadno navnadit na novou kuchařku Děti vaří celý rok. Setkají se tu se svými oblíbenými postavami, jejichž příběhy prožívaly v předešlých knihách.

Navíc tu ale najdou recepty pro každou sezónu, jako jsou palačinky, jahodové tartaletky, různé saláty nebo pomazánky. Dozvědí se i spoustu zajímavostí o ovoci, zelenině a bylinkách – třeba to, že některé běžné rostliny se dají bez obav sníst! Naučí se také nejrůznější finty a triky: jak nebrečet nad cibulí, jak si založit vlastní bylinkovou zahrádku, jak pěstovat řeřichu nebo k čemu mohou být dobré pecky z ovoce. Na knize se podílela i Dagmar von Crammová, přední německá odbornice na výživu a propagátorka zdravého životního stylu.

Kuchařka od rodičů tří dětí pod deset let.

Pokud máte pocit, že už jste z ilustrovaných knížek pro děti vyrostli vy i vaše potomstvo, můžete sáhnout po překrásné kuchařce Little Green Kitchen. Napsali ji životní i pracovní partneři David Frenkiel a Luise Vindahl ze Švédska. Jako rodiče tří dětí pod 10 let si také prošli obdobím zeleninových stávek a nedotčených talířů, naučili se nad těmito problémy ale vítězit. Oba autoři jsou vegetariáni, takže recepty jsou vesměs bezmasé. Jsou ale navržené (a mnohokrát prakticky odzkoušené) tak, aby dětem zachutnaly.

Možná se marně snažíte dostat do jídelníčku vaší rodiny víc zeleniny. Kniha vám nabízí recepty na zdravá jídla pro celý den, všední dny i slavnostní příležitosti; navíc se počítá s tím, že se děti do přípravy podle svých schopností a možností také zapojí. A co si uvaří, to snad i s větší chutí snědí. Kdo by přece dokázal odolat čokoládové cizrnové pomazánce, plněným lodičkám z batátů, duhovým palačinkám nebo červánkové hvězdné polévce?

A jako bonus nabízejí autoři nové heslo pro vaše rodinné vaření a stolování: zelenina nás posiluje a po dezertech jsme šťastní, do života ale nejvíc potřebujeme dobrý balanc mezi obojím.

Dobrou chuť!

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.