Má škola právo hnát nemocné dítě pro omluvenku k lékaři? Pokud to není záškolák, tak by neměla


Ilustrační foto FOTO: "xoe-sick" od autora WindRanch je licencováno pod CC BY-NC-ND 2.0

Českem proletěla chřipková epidemie, v některých školách kvůli ní odložili předávání pololetního vysvědčení, jinde raději zavřeli. Rodiče píší omluvenky a mnohdy kvůli nim tahají nemocné děti k lékaři. Mají školy právo po nich něco takového chtít? A mají lékaři povinnost omluvenky psát? 

„Zrovna řeším, co mám dělat, když s dětmi při běžných virózách nechodím – a ani nechci začít chodit – k doktorce, a ve škole nám řekli, že při absenci déle než tři dny je potřeba omluvenka od lékaře,“ stěžuje si Milena Šumanová z Prahy 6.

Jelikož je matkou prvňačky, která ve škole chybí poprvé, je takový přístup školy zbytečně přísný. Zdravý rozum velí, že nemocné dítě má ležet v posteli, a nikoli běhat k lékaři pro omluvenku, a lékař má léčit, a nikoli razítkovat žákovské.

Není tomu tak vždy, ale v tomto případě je zdravý rozum dokonce v souladu s legislativou: Dle §50 školského zákona omlouvá nepřítomnost žáka vždy jeho zákonný zástupce, a to do 3 kalendářních dnů od začátku nepřítomnosti (osobně, telefonicky nebo emailem). Potvrzení od lékaře smí škola vyžadovat jen v případě, kdy je nepřítomnost delší než tři dny, a škola k tomu navíc má nějaký zvláštní důvod – zejména pokud má učitel podezření, že rodiče omlouvají i neodůvodněnou nepřítomnost.

Podrobněji se o tom zmiňuje Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže, které vydalo ministerstvo školství v roce 2010. V jeho příloze č. 11 Záškoláctví se uvádí:

„Přesáhne-li nepřítomnost žáka ve škole tři dny, může škola požadovat, považuje-li to za nezbytné, doložení nepřítomnosti žáka z důvodu nemoci příslušným praktickým lékařem žáka, popř. ošetřujícím lékařem nebo klinickým psychologem. … Ve výjimečných případech (především v případě časté nepřítomnosti žáka nasvědčující zanedbávání povinné školní docházky), může škola požadovat potvrzení ošetřujícího lékaře, popř. příslušného praktického lékaře nebo klinického psychologa, i v případě nepřítomnosti kratší než tři dny.“

Formu omluvenek stanovuje školní řád
Tak zní doporučení ministerstva, konkrétní postup už je na školách. „Závisí na každé škole, jak si nastaví podmínky pro omlouvání ve svém školním řádu,“ říká mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. Školní řád by každá škola měla mít k dispozici na svém webu. A může potom vyžadovat jen to, co je v něm uvedené.

Například ve školním řádu ZŠ Brozany nad Ohří se píše: Škola může požadovat pro omluvu nepřítomnosti přesahující 3 dny školního vyučování potvrzení od lékaře. V odůvodněných individuálních případech může škola požadovat jako součást omluvenky potvrzení ošetřujícího lékaře o nemoci žáka i v případě nepřítomnosti kratšího trvání.

Jenže tady nastává problém: školní řád nemůže ukládat povinnosti třetí osobě – třeba lékaři. Teoreticky tedy může nastat paradoxní situace, kdy s dítětem v horečce dojdete k doktorovi a ten omluvenku odmítne potvrdit, protože neexistuje předpis, který by mu to přikazoval. Někteří lékaři už si cedulku „Omluvenky nepíšeme!“ dokonce přilepili na dveře, jiní potvrzení nemoci zpoplatnili.

Právní kancelář České lékařské komory k tomu před lety vydala prohlášení, v němž mimo jiné stojí: „Lékař není povinen žákům razítkovat omluvné listy ani se nijak blíže vyjadřovat k důvodům ošetření. Skutečnost, že některé školy udělují žákům neomluvené hodiny za omluvenku bez razítka lékaře, nemá oporu v zákonných předpisech.“

Podobně reagovala pediatrička, k níž se svými dětmi chodí Hana Tománková z Liberce. „Naše paní doktorka odmítla takové potvrzení vystavit a vzkázala do školy, že rodič je dostatečně svéprávná bytost, aby dokázala usoudit, kdy jeho dítě do školy půjde a kdy ne, a že jestli tam s tím má někdo problém, ať jí zavolá.“

Jenže i kdyby škola lékaři zavolala, ten může poskytovat informace o zdravotním stavu dítěte, jen pokud má souhlas rodinného zástupce.

Mělo by se jednat o výjimečné případy
A jak je to s platbou za omluvenky? „Lze uvést, že podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo na poskytnutí hrazených služeb, mezi něž patří i posuzování dočasné pracovní neschopnosti a dočasné neschopnosti ke studiu. Právní úprava tedy s takovou činností lékařů počítá, avšak jedná se o hrazenou službu. Mělo by se tak jednat o výjimečné případy (například při podezření na záškoláctví),“ řekla k tomu mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Podle prohlášení, které vydalo v roce 2012 Ministerstvo zdravotnictví, je rozdíl, jestli si někdo vyžádá omluvenku v rámci vyšetření – pak je vystavení potvrzení hrazeno ze zdravotního pojištění a lékař by proti němu neměl nic namítat – anebo jestli dorazí za lékařem jen kvůli omluvence, například až zpětně po nemoci. V takovém případě má lékař plné právo nechat si za vydání potvrzení zaplatit.

Co tedy z výše uvedeného plyne?

Škola by určitě neměla požadovat omluvenku od lékaře rutinně. Vždy by k tomu měla mít nějaký zvláštní důvod, například podezření, že rodiče omlouvají dítěti neodůvodněné absence. Ten, kdo si je jist, že jeho dítě nechodí za školu, nebo nejsou jeho absence příliš časté, může být v klidu a svému marodovi může uvařit další čaj a zachumlat ho pod peřinu.

Mluvte s ředitelem
Rada pro rodiče, kterým vadí, že je škola zbytečně honí k lékaři: Zajděte za třídním učitelem nebo ředitelem či ředitelkou a promluvte si s nimi o tom. Pročtěte si školní řád školy a upozorněte vedení, že může ve věci omluvenek vyžadovat jen to, co stojí ve školním řádu. Pokud jednání se školou nedospěje ke shodě, můžete podat podnět školské radě. A nebo si – v krajním případě – nechat zapsat neomluvené hodiny a pak se odvolat u krajského úřadu.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela Zemková
Daniela Zemková
24. 2. 2020 21:08

Jak postupovat, když je žák plnoletý, má matku, která neumí česky (Vietnamka)? Mám právo mu dát neomluvenou hodinu, když chybí? Váhám. Potýkám se s tím, do jaké míry důvěřovat, prověřovat.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.