Anna Müllerová: U maturit za plexisklem a žádný čas na přípravu k přijímačkám. To má být ten nejdelší „svaťák“, který letošním maturantům někteří závidí?


Že prý máme ten nejdelší „svaťák“. Já rozhodně nemám pocit, že by to byla taková selanka. FOTO: Archiv Anny Müllerové

O letošních maturantech se říká, že mají ten nejdelší „svaťák“. Já rozhodně nemám pocit, že by to byla taková selanka. Jasně, jsme od začátku března doma, ale do konce dubna jsme měli online výuku a učitelé nás nijak nešetřili. Maturantům se známky uzavírají už na konci dubna, takže jsme museli stihnout nejen dobrat učivo, ale taky napsat všechny testy. A ještě si zvykat na úplně nový systém online výuky.

Ale hlavně jsme vůbec nevěděli, co bude. Nejdřív to vypadalo, že budeme doma jen čtrnáct dní. Pak se mluvilo o tom, že maturity budou zrušené, v tom jsme žili několik týdnů – nevím, jestli se v té době někdo učil, z vlastní zkušenosti o tom pochybuju. Sami profesoři nám říkali, ať jdeme radši ven na vzduch, vyčistíme si hlavu. Na konci dubna jsme věděli, že maturity budou, ale nevěděli jsme, kdy a jak. To jsme se dozvěděli před třemi týdny. Znám lidi, kteří se museli během karantény starat o starší členy rodiny, mladší sourozence, nebo je rodiče ve strachu z nákazy poslali na druhý konec republiky.

Od 11. května nám bylo povoleno docházet do školy na konzultace. To může znít buď jako pomoc od státu, nebo zachraňování vlastního jména. Pan ministr totiž řekl, že maturity budou probíhat nejdříve tři týdny po otevření škol. Takže tyto konzultace měly vytvořit jakýsi most, který nám zajistil, že 1. června již budeme moci sedět v lavicích a psát první „didakťák“. Ale každá pomoc přišla vhod, obzvlášť při maturitě z chemie, takže jsme se s profesorkou scházely ve škole provoněné dezinfekcí každé pondělí. Stihly jsme se potkat třikrát a kvůli bezpečnostním opatřením jsme nemohly konzultovat déle než hodinu.

Největší problém je v tom, že jsme přišli o poslední měsíc ve škole, který je důležitý hlavně z hlediska motivace. Svým způsobem to bylo jako přejít na domácí vzdělávání ve chvíli, kdy na školu nejvíc spoléháte.

V otázce zrušení maturity mám jednoznačný názor. Nejsem typ, co na školu kašle, na testy jsem se vždycky tak nějak učila, a kdyby se mi maturita vypočítala z průměrů z vysvědčení, nemohla bych si stěžovat. Krom jiného jsme teď v nevýhodě oproti slovenským studentům, kterých je na některých českých vysokých školách až pětina. Ti maturitu dělat nemusí, takže se už měsíc mohou učit na přijímačky. Takové řešení mi dává smysl, protože nenutí studenty ani profesory, aby se v těchto zmatených podmínkách připravovali hned na dvě zkoušky.

Včera jsem psala Scio testy, které některé vysoké školy vyžadují k přijímacím zkouškám. Podmínkou bylo umožnit sledovací aplikaci přístup k webkameře a všem svým datům a naskenovat i místnost, aby bylo jasné, že není někde pod stolem schovaný někdo, kdo nám napovídá. Během testu jsme na sebe museli mít namířenou kameru a nesměli jsme se pohnout, jinak by to program vyhodnotil, jako že se snažíme podvádět, a z testu by nás vyhodil. Znám lidi, kterým se to stalo. Technických problémů kolem toho bylo dost, spousta lidí musela během testu volat na zákaznickou linku Scia a teď jsou napnutí, jestli se jim testy uložily a jestli se doberou nějakého výsledku. Pokud ne, přijdou o osm stovek, ale třeba i o vysněnou vysokou školu. Například žurnalistika na fakultě sociálních věd, kam se hlásím já, už pozdější termín Scio testů neuzná, včera byla poslední šance ho napsat.

Pokud budu mít dostatečný percentil, pozve mě fakulta do dalšího kola, které začíná přibližně za dva týdny. Tedy přesně v době, kdy mě čekají ústní maturity. Student má právo zažádat o náhradní termín, pokud se mu termín přijímaček přímo kryje s maturitou. Mojí spolužačce se ovšem stalo to, že má dopoledne ústní maturitu a odpoledne už musí jet do Plzně, kde má druhý den brzy ráno přijímačky. V takovém případě nemá nárok na náhradní termín, protože se maturita s přijímačkami vlastně nekryje. Původně slíbily střední a vysoké školy jakousi koordinaci těchto dvou zkoušek. Už se ale zapomněly domluvit, kdo se má podřídit komu.

Ministr Plaga poradil těm, kterým se kříží maturita s termínem přijímaček, aby si nechali maturitu až na září. Já coby perfekcionistka si tedy nic takového neumím představit. Navíc některé školy studenty se zářijovou maturitou už ani nepřijmou – to by možná pan Plaga jako ministr mohl taky vědět.

Řekl taky, že neví, proč by mělo vadit, že nám nezbude čas na přípravu na přijímačky, podle něj se na testy Scio přece nedá připravit. Tak to potom netuším, proč na ně Scio prodává učebnice za tisíc korun… Navíc málokde je to jediná podmínka přijetí. Já třeba k přijímačkám na žurnalistiku budu dodávat ještě životopis, motivační dopis, seznam literatury a budou se mě ptát na moji orientaci v zahraniční i domácí politice a ekonomice. To je jako celá jedna zkouška navíc, přičemž se klidně může stát, že mezi ústní maturitou a přijímačkami budu mít jen pár hodin času.

V pondělí píšu didaktický test z matematiky a v úterý z češtiny. Předpokládám, že opět s vůní dezinfekce. U ústních zkoušek budeme mít před sebou plexisklo, předseda maturitní komise prý bude z bezpečnostních důvodů sedět někde v rohu místnosti. Myslím i na to, jestli se vůbec uslyšíme, jestli si budeme rozumět. Možná je na čase naučit se pro jistotu i znakovou řeč.

Už aby to bylo všechno za mnou.

Anna Müllerová je studentkou posledního ročníku Gymnázia Arabská v Praze 6. Po maturitě by chtěla studovat žurnalistiku nebo sociologii.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.