Dětská narozeninová party v čase covidu. Byla to ta nejlepší online věc, co jsem kdy měla, říká oslavenkyně


Viktorka si před zraky kamarádek rozbalila dárky od nich a všechny společně také sfoukly svíčky. (Jedna z kamarádek je rozostřená, protože rodiče si nepřáli její fotku zveřejnit.) FOTO: FOTO: Archiv Kateřiny Čermákové

Pomalu si zvykáme, že se kvůli koronaviru už skoro nevyplatí dělat si nějaké plány. Vysvětlete to ale dětem – zvlášť, když jde třeba o jejich narozeninovou oslavu. Party v restauraci, společné kino nebo „přespálko“ několika kamarádek, to vše je zapovězeno. Rodičovskou vynalézavost vystřídala mnohde bezradnost, což ovšem neplatí pro překladatelku Kateřinu Čermákovou. Pro svou dceru Viktorku uspořádala do detailu promyšlenou online party. 

Pro osmiletou Viktorku bývá její oslava narozenin důležitým momentem roku – šesté narozeniny slavila ve sportovně-zábavním parku, sedmé ve smaltérii, kde spolu s kamarádkami malovala na hrnečky a talířky a součástí byla i bojovka s hledáním pokladu. „Když se účastníme nějaké zajímavé aktivity, už nadšeně plánuje, že by tam třeba někdy mohla mít oslavu, aby si to užila i s kamarádkami,“ říká Viktorčina máma Kateřina a dodává, že momentálně má dcerka vymyšlené narozeninové oslavy asi na pět let dopředu. 

Když začalo být v prosinci jasné, že letos si ze svého seznamu vytoužených narozeninových aktivit nic neodškrtne, na stole zůstaly dvě možnosti: buď s oslavou počkat, nebo ji udělat online. Viktorka měla jasno: nic se odsouvat nebude, s kamarádkami se setká přes počítač. Koneckonců – díky distanční výuce už fungují online vcelku přirozeně. 

Účastnic oslavy bylo i s Viktorkou osm, stejně jako Viktorčiných let.
Účastnic oslavy bylo i s Viktorkou osm, stejně jako Viktorčiných let. FOTO: Archiv Kateřiny Čermákové

Na první pohled může taková oslava vypadat jako chabá náhrada, ve skutečnosti jí nechybělo skoro nic z té běžné. Oslavenkyně i všech sedm účastnic si pochutnávalo na stejném dortu, pilo stejné (dětské) šampaňské, Viktorka si před zraky kamarádek rozbalila dárky od nich a všechny společně také sfoukly svíčky – vyšlo to tak pěkně, že účastnic oslavy bylo i s Viktorkou osm, stejně jako Viktorčiných let. Jako by se jedna party jen rozprostřela do šesti (dvě účastnice byly sestry) domácností od Čakovic až po Spořilov. Celá věc měla ještě jednu výhodu: některé z dívek byly zrovna v karanténě a oslavy „naživo“ by se beztak nemohly zúčastnit. 

Všichni jedli stejný dort

Jsou tu i další překvapivé věci. Příprava téhle oslavy na dálku byla totiž náročnější, než kdyby se dívky sešly naživo. „Viktorka mi ale skoro se vším pomohla,“ pochvaluje si Kateřina. Nejdřív bylo potřeba vymyslet, čím oslavu ozvláštnit, aby holky jen neseděly naproti sobě u počítače. Jako jistota se u osmiletých holčiček zdály výtvarné aktivity. Výběr toho pravého, narozeninově speciálního, zabral několik dalších hodin při projíždění e-shopu. Jenže jak zajistit, aby měly všechny doma všechno potřebné, a nezatížit přitom jejich rodiče? 

Moc se mi líbilo, jak mi holky pomáhaly sfouknout svíčky.

Viktorka s Kateřinou se rozhodly, že materiál pořídí a rozvezou všem spolu s pokynem, že obsah je tajný a krabice se smí otevřít až na oslavě. „Když už jsme za holkami jely, dovezly jsme jim také dětské šampaňské a dva různé minidortíky – každá si mohla vybrat, který se jí více zamlouvá, druhý dortík byl pro asistující rodiče. Na oplátku jsme dostaly dárky pro Viktorku, ty zas byly až do oslavy tajné pro ni,“ popisuje Kateřina Čermáková. 

Výměna krabic za dárky probíhala za dodržení všech proticovidových opatření, venku v rouškách a narychlo. „Maximálně si Viktorka zamávala s kamarádkami přes okno,“ vzpomíná Kateřina. „I tak nám nakonec rozvoz po Praze trval téměř tři hodiny.“

Byla to ta nejlepší online věc, co jsem kdy měla, radovala se oslavenkyně

Samotná oslava se uskutečnila přes Skype. Nejdřív si holky vyrobily svíčku z vosku, potom ozdobily vějíř. Pak přišlo na řadu šampaňské, dortíky, zpěv narozeninové písně, společné sfouknutí svíček a rozbalování dárků. Na závěr se dostalo ještě na jedno vyrábění, tentokrát hodin ze dřeva. 

Nejdřív si holky vyrobily svíčku z vosku, potom ozdobily vějíř. FOTO: Archiv Kateřiny Čermákové

„Celá oslava probíhala hladce, holky si povídaly, nemělo to žádná hluchá místa, protože Viktorka se chopila situace a podrobně komentovala úplně všechno, co zrovna dělala,“ popisuje Kateřina Čermáková. „Některé děti v průběhu oslavy samozřejmě odbíhaly, ale překvapilo mě, že vydržely tak dlouho a bavilo je to. Když některá už měla hotovo a jiná ještě vyráběla, posílaly jsme si různé smajlíky. Hned zpočátku holky také přišly na to, jak se na Skypu mění pozadí, takže se v průběhu oslavy bavily jeho střídáním. Vybraly si třeba stejné a představovaly si, že se navštěvují a jsou spolu na stejném místě,“ říká Kateřina a přiznává, že úspěch akce stál i na tom, že byla po celou dobu přítomná a sledovala, jestli se někdo nenudí nebo necítí opomíjený. 

Zvláštní oslava nakonec trvala tři hodiny a s jednou kamarádkou si Viktorka ještě další půlhodinu povídala a hrála po Skypu. A jak se jí oslava líbila? „Byla to ta nejlepší online věc, co jsem kdy měla! Moc se mi líbilo, jak mi holky pomáhaly sfouknout svíčky,“ říká spokojeně osmiletá oslavenkyně.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.