Nevzali mě na střední! Jak to ještě zachránit? Zkuste odvolání nebo přestup


Nelehká volba. FOTO: Shutterstock

Už v podstatě jen hodiny dělí letošní uchazeče o studium na středních školách od chvíle, kdy se dozvědí, zda byli přijati. A mnohým to bezpochyby nevyjde. Tuto středu předá Cermat výsledky přijímaček ředitelům škol, ti pak musejí informaci zveřejnit do pátku. Tam to bude černé na bílém. U někoho selhaly nervy, u někoho distanční výuka, další mohl podcenit přípravu. Co když se dozvědí, že je nikam nevzali? Dá se ještě něco dělat?

Pokud jste byli v karanténě, nemocní nebo jste všechno vsadili jen na jeden termín a na jednu školu, máte ještě šanci požádat o náhradní termín. V případě nemocných je to možné každoročně, varianta „zkusil jsem to jen jednou, a nevyšlo to“ je specialitou letošního přijímacího řízení.

Pokud jste svoje jméno objevili jen pár míst pod čarou, určitě má smysl se odvolat, a to ve lhůtě tří pracovních dnů od doručení nepřijetí. Odvolání se podává řediteli školy, který rozhodnutí o nepřijetí vydal, a ředitel školy následně odvolání postupuje ke krajskému úřadu příslušného kraje, případně k Magistrátu hlavního města Prahy. Doporučuje se, aby na odvolání byl název a adresa školy, jméno a příjmení dítěte a adresa, na kterou má být rozhodnutí o odvolání zasláno. Na rozhodnutí má úřad třicet dnů. Pokud někdo z uchazečů, kteří se umístili lépe, nakonec nenastoupí, tak mají šanci „poskočit” právě ti, kteří se odvolají.

Čtěte také  Příliv dospívajících do mé pracovny je mnohonásobný, říká terapeutka. Školy by měly přestat vyžadovat dokonalý výkon

Důvod odvolání uvádět nemusíte, ale můžete. Letošní rok je opět v něčem specifický: pokud se vašemu dítěti například kvůli nemoci v respirátoru těžko dýchá, mělo objektivně vzato ztížené podmínky. Můžete se zkusit odvolat a uvidíte, co se stane.

„Pokud dítě trpí například astmatem a jeho zdravotní stav je prokazatelně zhoršován nošením respirátoru v průběhu přijímacího řízení, které trvá v důsledku celé dopoledne a je pochopitelně spojeno se stresovou zátěží, domnívám se, že takové dítě mohlo být diskriminováno. Školy měly pro podobné případy například zjišťovat dopředu zdravotní stav uchazečů a zajistit případné speciální podmínky pro takové děti. Hovoříme pochopitelně o uchazečích, kde jsou zdravotní indispozice podloženy lékařskou zprávou a dlouhodobou diagnózou. Není ničí vinou, že má dítě astma nebo jinou nemoc,“ říká advokátka Lucie Martin-Nešporová. „Shledávám tu prostor pro smysluplnou právní argumentaci. Velmi by mě zajímalo, jak by dopadl případný soud. Určitě by v takovém případě mělo smysl se soudit,“ dodává.

„Při tak obtížném testu budou výsledky dětí, které se připravovaly, podobné těm, co nedělaly nic,” říká matematikářka.

Zveřejnil(a) EDUzín dne Čtvrtek 6. května 2021

 

Letos je všechno trochu jinak, nevěšte hlavu předem!

Zatímco v uplynulých letech střední školy jednotné přijímací zkoušky pořádat musely, letos bylo rozhodnutí ponecháno na ředitelích. Povinné byly pouze pro uchazeče o osmiletá gymnázia. Čtyřletá a šestiletá gymnázia se v naprosté většině jednotné přijímací zkoušky pořádat rozhodla, ale obchodní akademie a hlavně gastronomické a podnikatelské obory středních odborných škol šly letos v polovině případů vlastní cestou. Například v Ústeckém kraji se ale letos bylo možné bez přijímacích zkoušek dostat i na třetinu čtyřletých gymnázií.

Přijímací zkoušky by nemusely být největším postrachem českého školství.
I když máte z testů všelijaký pocit, můžete být nakonec překvapeni výsledkem. I na školách, kde normálně bývá značný převis, letos takový nával být nemusí.  FOTO: Shutterstock

„Domnívám se, že zejména vlivem pandemie a distanční výuky letos poklesly studijní aspirace žáků, respektive jejich rodin,“ říká analytik informačního centra o vzdělávání EDUin Karel Gargulák. „V podstatě se dá říct, že mnohé děti, které by se za normálních okolností hlásily na gymnázia, jdou letos spíš snadnější cestou lyceí, průmyslovek, obchodních akademií a středních odborných škol.“

Co z toho vyplývá? Že i když máte z testů všelijaký pocit, můžete být nakonec překvapeni výsledkem. I na školách, kde normálně bývá značný převis, letos takový nával být nemusí. Týká se to především osmiletých gymnázií, která zaznamenala nejvyšší pokles počtu uchazečů. Zatímco obvykle se na stovku volných míst hlásí zhruba 250 dětí, letos to nebylo ani 190.

Hlavně někam nastupte, přestoupit můžete vždycky

I v případě, že byste se opravdu na své vybrané školy nedostali, není to ještě konec světa. Jak zdůrazňuje programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký, je třeba se nezhroutit a začít jednat. Mnohé školy totiž vypisují i druhá kola přijímacího řízení – jsou mezi nimi některé soukromé školy, školy na periferiích nebo i některé maturitní obory středních odborných škol. Volná místa a informace o přijímacím řízení lze najít na webových stránkách školských odborů jednotlivých krajů či pražského magistrátu.

Čtěte také  Ivan Smolka: Státní přijímačky produkují snaživé splňovače, na lyceu potřebujeme objevitele a výzkumníky

„Každoročně se navíc stává, že ačkoliv se odevzdávají už chvíli po přijímačkách zápisové lístky, tak si to někdo ještě na poslední chvíli rozmyslí a v září nenastoupí. Čekal bych, že letos podobných přesunů na poslední chvíli bude i víc než obvykle,“ říká Miroslav Hřebecký.

Doporučený postup tedy je: zjistit, kde je volno, přihlásit se tam a v září nastoupit. Pak se můžete třeba ještě zkusit ozvat ředitelům svých preferovaných škol, zda jim tam náhodou nevzniklo volné místečko, kam byste (už bez dalších přijímacích zkoušek) mohli přestoupit. A nebo prostě zůstaňte tam, kam vás osud zavál. „V životě jsem už slyšel mnoho příběhů lidí, kteří se někde ocitli víceméně náhodou, a nakonec zjistili, že tam jsou spokojení,“ dodává Miroslav Hřebecký.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.