Plavky, ručník, opalovací krém – a deskovku. Jaké hry si sbalit s sebou na dovolenou?


Deskových her je dnes prakticky neomezené množství, takže můžeme sáhnout i po něčem jiném než je “generacemi prověřená klasika”. FOTO: Shutterstock

Už se balíte na prázdniny? Nebo ještě přemýšlíte, co dětem rychle koupit za vysvědčení? Desková hra se vždycky hodí. Některé zabaví děti v autě, jiné můžete vzít na pláž, další si zase zahrajete večer, až se vrátíte z túry, koupání nebo příměstského tábora. Máme pro vás tipy na deskové hry pro každou (nejen) letní situaci.

Dlouhé cesty autem, vlakem nebo letadlem jsou někdy opravdu náročné a umějí pořádně prověřit pevnost rodičovských nervů. Když už dojdou filmy v tabletu i svačiny, můžete ještě pořád zachránit situaci nějakou pěknou hrou.

Už tam budem?

Pro ty nejmenší můžete koupit pexeso do auta, kdy jsou obrázky upevněné k hrací podložce. Jejich velkou výhodou je, že jsou prakticky nezničitelné a nikdy se vám nestane, že by někam zapadla jedna kartička.

50 veselých her do auta.
50 veselých her do auta. FOTO:Mindok

Pro hráče už od čtyř let se nabízejí takzvané smart games neboli chytré hry pro jednoho. V Česku se na jejich vydávání specializuje společnost MindOK. Mnohé z nich jsou velmi kompaktní a navíc magnetické, takže se vám opět nestane, že byste hledali nějaký malý dílek mezi sedačkami. U smart her je poměrně důležité, jaké si vyberete téma. Má vaše dítě rádo rybičky, tučňáky, myšky, nebo dává přednost tangramům či abstraktním logickým motivům? Nabídka je široká, takže si můžete vybrat to, co sedí právě vaší rodině. 

Pokud ale vaše dítě nebaví hrát si samo, můžete sáhnout i po hrách pro více hráčů. Třeba takové Auto bingo zaměstná (snad až na řidiče) opravdu celou rodinu. Princip je jednoduchý: díváte se z okénka a zaškrtáváte si, kdy uvidíte něco z herního plánu. A pokud nevíte, co přesně děti bude zajímat, můžete si koupit malou krabičku a v ní 50 veselých her do auta. Budete zaškrtávat, spojovat, řešit rébusy a slovní hříčky.

Už žádné žolíky a člověče

Když se večer vrátíte z výletu nebo od vody, zkuste odolat pokušení pustit dětem film. Snad každý z nás má někde v srdci vzpomínku na tátu nebo babičku, kteří s námi v létě „mastili žolíky” nebo citlivě zvažovali, zda uneseme vyhozené figurky těsně před domečkem.

Čtěte také  To není fér! aneb Proč děti nerady prohrávají a jak jim můžeme pomoci?

Deskových her je dnes prakticky neomezené množství, takže můžeme sáhnout i po něčem jiném, než je „generacemi prověřená klasika”. A pokud balíme na léto, měli bychom kromě věku dětí a jejich zájmů vzít v úvahu i rozměry krabice. Malá hra ale v žádném případě neznamená málo zábavy!

I předškolák, který ještě neumí číst, si užije například hru Želví závody, kdy posunujete roztomilé želvičky směrem ke šťavnatému salátu. Pozor, nikdo ale neví, komu patří který plaz!

Pokud máte doma čtenáře, mohla by potěšit hra Bananagrams. Ve žlutém pytlíku ve tvaru banánu se skrývají písmenka, ze kterých co nejrychleji skládáte slova. Vytváříte mřížku a snažíte se využít všechny svoje kameny. Velkou výhodou hry je její skladnost, odolnost a nízká hmotnost, takže ji klidně můžete přibalit i do batohu na čundr.

Ještě starší děti (přibližně od osmi let) možná ocení karetní hru Port Royal, kdy se snaží uzavírat ty nejvýhodnější obchody, vydělávat a získat vlivné přátele, to všechno v prostředí přístavního městečka, kde jde někdy o život. Pokud vás hra „chytne”, můžete si k ní přikoupit i různá rozšíření.

Ubongo.
Ubongo. FOTO: Albi

Pokud si rádi trénujete prostorovou představivost, sáhněte po hře Ubongo. Existuje v mnoha verzích, pokud řešíte rozměry, zvolte tu cestovní, případně náročnější verzi Trigo nebo naopak snadnější Junior. Schválně, kdo poskládá svoje dílky jako první?

Zatímco Ubongo je na trhu už patnáct let, žhavou novinkou je Gump – pes, který naučil lidi žít. Hra odkazuje na oblíbenou knihu pro děti a má velkou výhodu oproti ostatním zatím zmíněným – je totiž kooperativní, což znamená, že se všichni společně snažíte pomoci pejskovi, aby našel svého pána. Vyhrajete buď všichni, nebo nikdo, takže by neměly hrozit výbuchy vzteku a lítosti, když někdo prohraje. 

Karetní hry – zábava za pár korun. Někdy i voděodolná

Pokud při balení zavazadla opravdu řešíte každý centimetr a gram, stojí za to zaměřit svou pozornost na karetní hry. Někdy jich do jedné krabičky vměstnáte i několik! Pokud si chcete vzít hry s sebou k vodě nebo prostě jen trpíte, když se vám kartičky všelijak pomačkají a ohmatají, věnujte ideálně hned po nákupu hře trochu péče a karty si zalaminujte. Takto vám vydrží mnohem déle a budou v podstatě voděodolné.

I nejmenší děti obvykle zvládají další klasiku všech klasik, kterou je Dobble – navíc v prakticky nezničitelné kovové krabičce. Oblíbená postřehová hra existuje v mnoha a mnoha verzích – obrázkových, písmenkových, číselných… a na internetu najdete ke stažení i různé „samodomo” vytvořené varianty, třeba k procvičení matematiky. 

Čtěte také  Deskové hry jsou ta nejlepší škola pro život. Ale nemám ráda Člověče, nezlob se. Proč?

V posledních letech se stala obrovským hitem karetní hra Spící královny, kterou s trochou pomoci do začátku zvládnou i předškoláci. O co jde? Snažíte se s pomocí karet králů vzbudit spící urozené krásky a dosáhnout jako první padesáti bodů. Ale pozor, vaše snahy maří různá kouzla a zákeřní rytíři!

Stejná věková skupina dětí už nejspíš zvládne i Memoarr, paměťovou hru na styl pexesa, kde obracíte karty buď se stejným zvířetem, nebo stejným pozadím, dokud se někdo nesplete a ostatní nezískají karty drahého kamení. Zní to jednoduše, ale až budete marně vzpomínat, na které pozici se skrývá mrož v džungli, zavaří se vám hlava. Hra navíc obsahuje i verzi pravidel pro pokročilé. Trochu starší děti ocení jistě i hru českých vývojářů Medvěd Wrr. Také je na trhu už delší dobu, pořád je to ale hit, a navíc k ní existují dvě knihy pro malé čtenáře a pexeso. 

Pokud jdou vaše děti už do puberty a hraní začíná být trapné, možná je ještě přesvědčí komiksoví hrdinové ze hry Splendor Marvel. Koneckonců, co může být lepšího, než na dece u vody zachraňovat s Avengers svět před zničením? A jestli se naopak chcete hlavně zasmát a pobavit, vytáhněte z kapsy zhruba dvě stovky a kupte si za ně Střelené kachny. Miniaturní krabička skrývá rozhodně větší než malé množství zábavy a strategie, abyste zařídili, že vaše kachny přežijí a soupeřovy zemřou. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.