O prázdninách klidně dělejte tyjátr, radí lektorka Národního divadla


Pro kostýmy nebo líčení se dá použít běžně to, co člověk najde doma nebo na chalupě. FOTO: Shutterstock

Slovo tyátr se k nám dostalo z němčiny a lze je nalézt dokonce i ve starých slovnících češtiny. Známe ho z vět typu „Příště nám tu nedělej takový tyjátr“. Slovem tyjátr se lidově označuje zbytečný rozruch či situace, která přitahuje obecnou pozornost. Jak dělat tyjátr o prázdninách, radí lektorka doprovodných programů Národního divadla Lenka Hubáčková, která je tentokrát hostem letního EDUzínu s osobností. 

Redakce EDUzínu oslovila několik osobností z různých oborů, aby napsali tip na letní aktivitu pro rodiče a děti.

Pátrejte společně se svými dětmi po používání tohoto spojení ve vaší rodině a okolí. Ptejte se svých rodičů, prarodičů, přátel a sousedů. Ať vám prozradí, kdy takový obrat, hodnocení situace ve svém životě použili či zažili. Požádejte je, aby si vzpomněli na co nejvíce detailů oné situace, popsali vám její jednotlivé aktéry a co nejvíce je charakterizovali: jací to byli lidé, jak byli staří, jestli se znali, jak byli oblečení nebo jakým hlasem mluvili. Důležité je, aby se snažili co nejpodrobněji popsat vznik a průběh celé „dramatické“ situace.

Na výpravy za řopíky si nezapomeňte přibalit čelovky, protože řada bunkrů je přístupná a byla by škoda je pořádně neprozkoumat.

Čtěte také I cestování může děti vzdělávat. Tip na výlet s čelovkou do historie

Vše, co se dozvíte, si zapište. Pod rukama vám roste scénář a divadelní práce začíná. Domluvte se v rodině nebo ve skupině, kdo bude zastávat jakou roli. Máte spoustu možností.

Lenka Hubáčková
Lenka Hubáčková FOTO: ND+

Můžete v roli režiséra ponechat toho člověka, který se s vámi o příběh podělil, ostatní budou v roli herců, případně v roli rekvizitáře nebo maskérů. Pro kostýmy nebo líčení se dá použít běžně to, co člověk najde doma nebo na chalupě. Úkolem režiséra je vést herce k co nejpřesnějšímu ztvárnění zmíněného zážitku. Nebo si naopak „pamětník“ může vybrat takovou roli, kterou by si rád „zahrál“. Či se rozhodne být jen divákem.

Může mít popsaná situace i jiný průběh, a tudíž také jiný konec? Pohrajte si s rozmanitými variantami, změňte motivaci, charaktery jednotlivých aktérů a přehrajte si situaci tolikrát, než vám dojdou nápady a přestane vás bavit.

Život je divadlo, každý den vstupujeme do různých rolí, ocitáme se v situacích s dramatickým potenciálem. Buďme si navzájem i díky divadlu blíž!

Lenka Hubáčková, lektorka doprovodných programů Národního divadla (ND+)

Pokud je tábor pořádán na podnikatelském principu, musí mít organizátor koncesi k provozování cestovní kanceláře.

Čtěte také  Právní minimum pro rodiče, kteří posílají děti na letní tábor

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.