Děti vtahuje do online světa především strach, že o něco přijdou. Ukažte jim, jestli je to pravda


A pak na celý den vypněte všechny obrazovky a zkuste ho zvládnout bez technologií. I pro vás to nebude jednoduché. FOTO: Shutterstock

Neseď tolik u televize, nekoukej jen do mobilu, při jídle se nepíší zprávy, vypni tu hru a jdi konečně spát… Tyto věty padají denně snad ve většině domácností. Dnešní tip na prázdniny v seriálu Letní EDUzín s osobností přináší Radka Kůřilová z projektu Replug me, která zároveň radí, jak zmenšit počet a intenzitu rodinných diskuzí kolem technologií a času stráveného online.  

Redakce EDUzínu oslovila několik osobností z různých oborů, aby napsali tip na letní aktivitu pro rodiče a děti.

Vy si ještě pamatujete dobu, kdy jste museli hledat cestu pomocí papírových map, vyznat se v jízdních řádech na zastávce či si zkrátit čekání na autobus hrou nebo pouhým koukáním, co se kolem vás děje. Dnešní děti už tyto situace moc neznají. Vše mají jednoduše po ruce a nemusí se nikdy nudit – vždy mohou být online. Jenže na druhou stranu je to od nich také vyžadováno. Když nejsem online, neodpovím rychle kamarádům, nebudu vědět, co právě sdíleli, nebo si s nimi nezahraju počítačovou hru, nebudou se se mnou už bavit. 

Možná se vám to zdá přehnané, ale strach, že o něco přijdu, je jeden z nejsilnějších důvodů, který děti a dospívající vtahuje do online světa. Proto si potřebují zažít být offline a zjistit, jestli se báli oprávněně. Zároveň potřebují od rodičů slyšet, že online svět není nic příšerného, a občas se v něm mohou společně potkat. Proto vám nabízíme dva letní tipy, které spolu souvisí.

Pro kostýmy nebo líčení se dá použít běžně to, co člověk najde doma nebo na chalupě.

O prázdninách klidně dělejte tyjátr, radí lektorka Národního divadla

Vytáhněte je na 24 hodin do offline

Dopředu si společně s dítětem naplánujte, kam vyrazíte a co budete dělat. Můžete si například i sepsat seznam činností, které můžete dělat bez obrazovky (pokud byste narazili na „nudnou“ chvíli, ve které by vás lákalo popadnout telefon a zabavit se). Dohodněte si i dopředu pravidla, za jakých budete moct technologie použít – „stav nouze“ (ale definujte ho přesně, děti rádi hledají skulinky). A pak na celý den vypněte všechny obrazovky (včetně té televizní) a zkuste ho zvládnout bez technologií. I pro vás to nebude jednoduché. 

Čtěte také  Největší rodičovská výzva dneška? Uchránit děti před kyberhrozbami. Naštěstí je celkem jasné, co může pomoci

V průběhu nebo na konci dne sdílejte, kdy pro vás bylo těžké nesáhnout po mobilu. Pochvalte děti za konkrétní věci, které vás od nich ten den pobavily nebo překvapily („Hrozně se mi líbila hra, kterou jsi vymyslel, když nám ujel autobus a museli jsme čekat.“). Současně uznejte i jejich pocity – strachy, úzkost, vztek, bezmoc, může se jich v průběhu dne vynořit spousta („Vidím, že si teď naštvaná, že nemůžeš odepsat kamarádce.“). Možná skutečně přijdou o něco, co se stalo online. Ale možná zjistí, že to nebylo až tak závažné a občas strávit chvíli bez mobilu může být příjemné.

Nechte se na oplátku vtáhnout do online

Ať vám děti pustí svá oblíbená videa, ukážou oblíbené influencery, vysvětlí vám, co je na nich super. Naučte se společně s dětmi taneček z TikToku nebo si zahrajte hru na počítači nebo konzoli. Mnoho dětí se svěřuje s přáním, aby se rodiče více zapojili do jejich online světa a jen ho neodsuzovali. Třeba vás něco chytne a uznáte, že online svět může být skutečně zábavný a zajímavý. Rozhodně tím ale ukážete respekt k tomu, co děti baví – to je první a velmi důležitý krok ke zmírnění hádek ohledně digitálních technologií.

Radka Kůřilová, projekt Replug me

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.