Nejlepší zbraní proti prázdninovému mentálnímu krnění jsou knihy


Stačí 4-6 přečtených knih za léto, aby hlava nezapomněla, jak přijímat informace ze čteného (či předčítaného) textu. FOTO: Petra Žallmannová

Léto a prázdniny. Doba, kdy pobízíme děti, aby namísto hrbení se nad sešity vyrazily ven, chytaly vitamin D, učily se plavat a odíraly si kolena. Ale na straně druhé nesmíme zapomínat na rovnováhu – stejně jako patří k létu pohorky, kolo a šnorchl, patří k němu i letní čtení. A právě o čtení píše dnes v letním seriálu EDUzínu recenzentka dětských knih z projektu Mravenčí chůva Petra Žallmannová. 

V průběhu školního roku jsou děti mnohdy svázané pocitem čtenářské povinnosti a jejich čtenářskému životu vládne doporučená literatura se svými obávanými pobočníky čtenářským deníkem a referátem. Léto je okamžikem, kdy se školní čtenářský tlak uvolní.

Petra Žallmannová. FOTO: Petra Žallmannová

Uvolnění může přinést dva odlišné scénáře – dítě si s úlevou vezme k vodě čtení dle vlastního výběru, nebo naopak čtení na dobu dvou měsíců pustí k vodě. Pro ty, které bude kniha provázet i na tábory nebo k babičce, bude zářijový návrat do vzdělávacího systému výrazně snazší. 

Čtecí dráhy, jak jim ve své knize Čtenáři, vrať se! říká Marianne Wolf, budou prošlapanými cestičkami a mozek nebude pod tlakem studijních povinností tolik trpět. A stačí opravdu málo, tak 4–6 přečtených knih za léto, aby hlava nezapomněla, jak přijímat informace ze čteného (či předčítaného) textu. Ale co číst? Kde brát inspiraci a jak se v těch tisících nových dětských knih vyznat?

Každý týden s jiným tématem

Již řadu let funguje na Slovensku jedinečný prázdninový projekt zvaný „Prečítané leto“, který si bere za cíl bojovat proti prázdninovému mentálnímu krnění, a to zbraněmi nanejvýš sympatickými – kvalitními knihami. Tato bohulibá aktivita prosákla i přes hranice a letos můžeme poprvé přivítat projekt „Pročtené léto“ i u nás. Organizačně za ním stojí online magazín Mravenčí chůva, která se věnuje kvalitní dětské literatuře. Ale nejde jen o aktivitu jediného subjektu.

Čtěte také  Co číst o prázdninách? Přinášíme tipy na letní čtení pro děti i teenagery

Krása Pročteného léta spočívá ve spolupráci všech, které knihy baví a kteří chtějí děti ke čtení inspirovat a vést cestou zábavy. Na programu se podílejí knihovny, knižní bloggeři, recenzenti, pedagogové i zapálení rodiče. Pročtené léto je pro každého a každý se ho může účastnit takovou měrou, jaká právě jemu vyhovuje. Žádná pevná pravidla neexistují, jde zde jen o inspiraci a pomoc s hledáním v bezedném moři kvalitních titulů. Jsou mezi nimi komiksy, obrázkové knihy, povídky i romány, knihy útlé, na jedno čtenářské nadechnutí mezi dvěma etapami cyklo-puťáku, ale i pořádné fascikly, které vám vydrží na 14 dní povalování se u moře, knihy pro mrňousky, kteří ještě číst neumějí, pro děti, které s technikou čtení bojují, i pro ty, které hltají jednu knihu za druhou.

Hlavní je na knihy přes léto nezapomínat, brát si je na výlety, na zahradu, k vodě nebo do letadla, přibalit je dětem do kufru.

V kalendáři Pročteného léta jsou prázdniny rozděleny do devíti týdnů, z nichž každý má své speciální čtenářské téma. Pro každé téma byly knihovnicemi, bloggerkami, knihkupkyněmi a dalšími literárními nadšenci vybrány knihy pro různé kategorie čtenářské zdatnosti.

Za zajímavé považuji i dělení – zatímco na přebalech knih se nakladatelé snaží určit přibližný věk dítěte, pro nějž je daná kniha vhodná, Mravenčí chůva ve svém magazínu stejně jako v tipech Pročteného léta doporučuje knihy pro „ochutnávače“, „prohlížeče“, „debutanty“, „pokrokáře“, „suverény“ a „experty“. Každý tak může sáhnout po knihách, které odpovídají jeho čtenářské zdatnosti bez toho, aby se nechal svazovat myšlenkou, zda není na danou knihu náhodou moc malý, nebo naopak už velký. Nechybí ani dětské recenze, protože, jak se opakovaně potvrzuje, není silnějšího doporučení než doporučení vrstevníků.

Hlavní je na knihy přes léto nezapomínat, brát si je na výlety, na zahradu, k vodě nebo do letadla, přibalit je dětem do kufru. Nechejme děti číst, čtěme si s nimi, předčítejme jim. Předčítání je společně strávený čas té nejvyšší hodnoty. Odhoďme předsudek, že dětské knihy jsou jen banálními, příliš jednoduchými povídačkami a ponořme se do myšlenkově, jazykově a výtvarně hodnotných knih, kterých je spousta a které si užijme spolu s dětmi. 

A moje tajné tipy na letní dětské čtení, které bude bavit i dospělé? Tady jsou:

Roskifte, Kirstin: Každý (se) počítá (Portál 2021)

Velká barevná hledací kniha, v níž spousta postaviček dělá spoustu věcí. Ale nejen to, na každé stránce se ukrývá někdo se silným příběhem – najdete tři diváky v kině, kteří se nudí, jedno dítě ve škole, které se těší na sestřiny narozeniny, jednoho vězně, kterému pomůže manželka z vězení uprchnout?

Pařízková, Tereza: Městečko Lážoplážo – Zlatá velryba (Mladá fronta 2018) 

Podívejte se do jednoho opravdu zvláštního městečka, kde lidé cestují do práce velkými bublinami, školku mají v hračkářství, a dokonce si vyrobí moře, aby k nim mohla přiletět zlatá velryba, která plní jakákoliv přání.

Komiksová trilogie Petra Kopla „Morgavsa a Morgana“

Inteligentní humor a pořádná dávka „rýpnutí“ do současné společnosti, sympatické hrdinky, které se nebojí přiznat své občasné chyby, a jako bonus Krákal, havran v důchodu, který už by chtěl mít svatý klid a pokoj a místo toho se musí trmácet na Island.

Maar, Paul: Týden samá sobota (Albatros 2021)

Pan Půlpivo se seznámí se sobkem. Kdo je sobek? Sobek je tvorek, který je tu jen od soboty do soboty, dělá různé legrácky a zároveň učí pana Půlpiva asertivitě při jednání s autoritativním šéfem a vlezlou bytnou.

Horváthová, Tereza: Sydney (My dva z B.) (Baobab 2020)

Když se řekne „příběh dvou kluků z nefunkční rodiny“, naskočí nám v hlavě myšlenka, že to bude neveselá kniha. Je pravda, že to není žádná řachanda, ale znám jen málo příběhů, které v sobě skrývají tolik lásky, síly sourozeneckého pouta a víry v to lepší, co nás čeká. Tak útlá kniha a tak hluboký příběh!

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.