Učit prehistorii můžeme děti i ve svém okolí, upozorňuje geolog Štěpán Rak


Vezměte si nějaké kvalitní kladívko od dědy z dílny, pár novin na zabalení zkamenělin, pevné boty a hurá na cestu do pravěku! FOTO: Štěpán Rak

Ve filmu Cesta do pravěku se parta čtyř kluků vydala do doby mamutů, potkali při svém putování dinosaury a došli až k moři s trilobity. Na podobné prázdninové dobrodružství na vlastní kůži – byť ne se živými pravěkými tvory – zve v Letním EDUzínu s osobností geolog Štěpán Rak.

Redakce EDUzínu oslovila několik osobností z různých oborů, aby napsali tip na letní aktivitu pro rodiče a děti.

Mezi Prahou a Berounem se můžete projít po dně zkamenělého moře, a pokud víte kde, můžete si také nasbírat krásné zkameněliny. Taková místa jsou třeba u Radotína, Koněprus, Rejkovic, u Loděnice nebo v pražském Prokopském a Dalejském údolí. Všude tam, kde se kdysi těžil vápenec, který není ničím jiným než dávno zkamenělým dnem moře. Vždy si při sbírání zkamenělin uvědomuji, že každá (byť necelá) zkamenělina je pozůstatkem stovky milionů let starého života a pokaždé tak s pokorou přijímám každý nalezený dar. Pro mne osobně je to neskutečné dobrodružství, na této vlně se vezu už 35 let a pokaždé jsem na nalezišti šťastný, ať už něco objevím, či ne. Radost z přírody a pestrosti zkamenělého života je vždy veliká. 

Kladivo, klobouk proti slunci, rukavice, noviny a hurá do pravěku

Když už jsme na místě, nikdy nesmíme sekat kladivem do skály, sbírat můžeme jen kameny v suti, ale i tam na nás mohou čekat stovky milionů let zkamenělí svědci dob dávno minulých. Opatrní buďte s kladívky, při sekání do kamenů mohou odlétávat úlomky hornin. Když budete dostatečně trpěliví, jistě neodejdete s prázdnou. Na facebooku (pozn. red.: například na facebookové stránce autora textu Štěpána Raka) či v nějakém okresním muzeu vám jistě poradí a určí, co jste na svých cestách do pravěku objevili. Ta radost, kdy jste prvními lidmi v celé historii lidstva, kteří z kamene vyťuknou nějakou zkamenělinu, je prostě úžasná! Několikrát se podařilo objevit i úplně nový, dosud nepopsaný druh živočicha, jeho popis je pak vědecky zpracován a navždy je tak zapsán do historie lidského poznání dávného pravěku.

Mlž Panenka z Černé rokle.
Mlž Panenka z Černé rokle. FOTO: Štěpán Rak

Zkuste si přečíst něco málo o geologické historii svého okolí, vezměte kladiva, své děti a hurá do pravěku, čekají tam nádherná kamenná překvapení. Pokud máte možnost vyrazit na geologické vycházky s někým, kdo se v oboru vyzná a kdo vám dokáže nalezené poklady hned určit, je vaše radost o to větší. Poznáte tak skrytý svět geologické historie a snadno pochopíte, jak vznikaly skály, údolí a hory. Nejvíce mne při společných výpravách naplňuje osvěta – dává mi prostě smysl předávat zájemcům své zkušenosti a seznamovat je s geologickou historií naší země. Podle úlomků sběratelům určit a popsat, co našli. Čteme pak společně miliony let staré příběhy vepsané v kamení.

Dinosaury sice v Čechách nenajdeme (našla se jen stehenní kost, zub a pár otisků stop), najít ale můžeme trilobity, hlavonožce, mlže či stočené ulity pravěkých plžů. Dozvíte se u toho také řadu zajímavých informací. Vezměte si nějaké kvalitní kladívko od dědy z dílny, pár novin na zabalení zkamenělin, pevné boty a hurá na cestu do pravěku!

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.