Svět naruby. Dělat věci obráceně podpoří rozvoj kreativity, radí autorka dětských časopisů


Zážitky jsou nejen všude kolem nás, ale i v nás. Nehledejte inspiraci venku, ale v sobě. FOTO: Eva Bavorová

Někdy stačí jen změnit úhel pohledu a zážitek může být mocnější než návštěva zábavního parku či výprava za exotikou. Říká se, že zážitky musejí být hlavně intenzivní. A mezi silné zážitky patří určitě i ty neobvyklé. Pojďme dětem i sobě prázdniny plné takových zážitků připravit! Jak na to? Zkusme dělat věci jinak, nebo dokonce obráceně, radí v dnešním dílu letního seriálu EDUzín s osobností šéfredaktorka dětských časopisů Eva Bavorová. 

Redakce EDUzínu oslovila několik osobností z různých oborů, aby napsali tip na letní aktivitu pro rodiče a děti.

Eva Bavorová radí: „Nic neplánujte a vydejte se s dětmi tam, kam vás nohy ponesou, a až podle nové trasy mapu sami nakreslete.“ FOTO: Eva Bavorová

Na toto téma mě přivedla zkušenost, kdy synovec potřeboval připravit na přijímačky na gymnázium. Bylo to v době karantény a já si říkala, že přece nebudeme sedět oba další hodinu u počítače poté, co jemu skončila online výuka a kdy i já strávila celý den doma u počítače. Oba jsme potřebovali spíše pohyb venku, což se s učením češtiny vylučovalo. Ale zkusila jsem se na řešení podívat úplně jinak (tedy naruby) a vymyslela jsem, že se budeme učit při chůzi. Nakonec se ukázalo, že nám to venku mnohem lépe myslí, tedy jsme se i více naučili, a zároveň jsme se hýbali na čerstvém vzduchu. K nápadu dělat věci naruby mne tedy inspirovalo to, jaké výhody nám může přinést, když se na zdánlivě neřešitelný problém podíváme z jiného úhlu.

Co všechno se dá dělat naruby?

Prohlížíte mapu, abyste naplánovali rodinný výlet? Nic neplánujte a vydejte se s dětmi tam, kam vás nohy ponesou, a až podle nové trasy mapu sami nakreslete. Všímejme si detailů podél cest, velkého stromu uprostřed louky, kupy sena, kostelíku, posedu nebo jen kamínku neobvyklého tvaru. A vše zaznamenejte. Podle vaší mapy pak může jít někdo další. Uvidí to samé? Nebo objeví další zajímavosti? Mapy si můžete potom porovnat a o výletu si vyprávět. Vlastnoručně vyrobené mapy z výletů si schovávejte, vytvoříte tak postupně kreslený atlas vašeho blízkého či vzdálenějšího okolí.

Listují děti knížkou? Zkuste jim navrhnout, aby si knihu nebo časopis samy napsaly nebo nakreslily. Nemusí to být celý román, stačí vymyslet a zaznamenat krátký příběh. Případně se mohou pokusit vyjádřit své pocity. I to může být pro někoho velkým dobrodružstvím! Chystáte rodinný oběd? Nejezte doma u stolu, ale vezměte si jídlo ven. Můžete upéct kus masa na ohni nebo jen zabalit svačinu, deku a připravit rodinný piknik.

Rozhodujete se, jaký si pustit film? Nepouštějte žádný a zkuste naopak nějaký vytvořit. Zapojit se může celá rodina i kamarádi. Vymyslete a napište společně scénář, připravte kostýmy, rozdělte role a pak vše natočte. Hotové video určitě pobaví všechny rodinné známé.

Je čas uložit děti ke spánku? Nerozestýlejte postele, ale sbalte baterku, karimatky a spacáky. Zkuste se svými ratolestmi strávit alespoň část noci venku a pozorovat tajemný noční život. Zaposlouchejte se do zvuků, které ve dne neuslyšíte.

Co ještě můžeme dělat naruby? Místo teplé sprchy se osvěžit ve studeném potoce, neschovávat se před deštěm, ale užít si pořádný liják na vlastní kůži. Vymýšlet nové hry s vlastními pravidly. Nebo – nemohly jet děti na tábor? Zorganizujte jim tábor doma. Zažijte alespoň jeden den, který začne ranní rozcvičkou a skončí noční bojovkou. Místo mluvení zkuste držet bobříka mlčení.

Nejen že díky podobným aktivitám zažijete něco nového a určitě se u toho i hodně nasmějete, ale hlavně učíte děti přemýšlet jinak, a tím rozvíjíte jejich (i svou) kreativitu. Zážitky jsou nejen všude kolem nás, ale i v nás. Nehledejte inspiraci venku, ale v sobě.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.