Sledujete Ochránce a googlujete, jak to bylo doopravdy? Kam ještě sáhnout pro info o šikaně nebo nadaných dětech


„Mnoho učitelů na edu chodí právě kvůli videím, která se dají dobře využít ve výuce,“ říká Tomáš Feřtek, autor námětu a spoluscenárista Ochránce. FOTO: ČT

Taky jste se loni dívali na minisérii ČT Božena a po každém díle surfovali po internetu a hledali „true story“? Možná jste při tom objevili sekci „edu” na webu České televize. I tam se dá sytit potřeba u tématu ještě chvíli zůstat a dozvědět se něco navíc. Doprovodné materiály připravuje Česká televize i k desetidílnému seriálu ze školského prostředí Ochránce, který vznikl v dílně téhož kreativního producenta Michala Reitlera.

Na „edu“ v první řadě najdete záznam online debat, které k tématům seriálu organizuje profesní spolek Učitelská platforma a na svém webu a na facebooku streamuje Česká televize, a to vzápětí po skončení každé epizody v neděli po deváté hodině večer. První z těchto debat věnovanou ochraně učitelů před šikanou sledovalo kolem pěti set lidí. Účast není omezená jen na učitelské publikum, připojit se může každý.

Co lze vidět na EDU?  Sestřih 1. epizody (12 minut), rozhovor Tomáše Feřteka s psychologem Davidem Čápem: Když nad učitelem získá moc třída

K prvnímu dílu seriálu webová stránka dále nabízí pět videí v délce kolem tří minut a dvanáctiminutový sestřih první epizody, kterými si také učitelé (ale i ředitelé) mohou pomoct, chtějí-li s tématy Ochránce nějak pracovat ve škole. „Ankety a minirozhovory s učiteli jsme natočili na učitelské předprojekci dvou vybraných dílů seriálu v Ostravě a Liberci,“ říká hlavní redaktorka ČT edu Adéla Zehringerová.

„Mnoho učitelů sem chodí právě kvůli videím, která se dají dobře využít ve výuce,“ říká Tomáš Feřtek, autor námětu a spoluscenárista Ochránce, který se dlouhodobě zabývá vzděláváním a projektu „edu“  pomáhá s doprovodnými materiály k seriálu. „Ale videa můžou být užitečná i pro rodiče, navíc je mohou vždy doporučit paní učitelce svého potomka,“ směje se Feřtek.

„Edu“ ČT vzniklo pro „všechny učitele, rodiče i žáky“, píše se na portálu. Projekt se opírá o produkci České televize. „Shromažďujeme videa z různorodých pořadů České televize, z dokumentů, magazínů, seriálů, zpravodajství… Vybíráme z nich krátké sekvence, popisujeme je a třídíme tak, aby se v nich diváci snadno orientovali. Dnes nabízíme už kolem osmi tisíc videí a přes tisícovku pracovních listů pro učitele, které na videa navazují,“ říká zakladatelka a vedoucí ČT edu Alžběta Plívová a prozrazuje, že projekt urychlila pandemie a zavedení distanční výuky. 

Čtěte také  Budou ho milovat, nebo nenávidět? Ochránce se před premiérou ukázal učitelům a vzbudil emoce

K Ochránci jsou dále na webu „edu” ke zhlédnutí i videorozhovory s experty, které vede právě Tomáš Feřtek. „V prvním se mluví o situaci ve výchovných ústavech, protože téma epizody je smrt vychovatelky. Mými hosty jsou vychovatelé a expert, který v těchto institucích dělá supervize,“ říká a oceňuje, že ČT edu se ve svém obsahu nedrží jen školní látky, ale snaží se dát prostor i psychosociálním aspektům fungování škol (takzvanému well-beingu), které byly dříve přehlížené a dnes jsou naopak v pedagogických kruzích považovány za podobně významné jako třeba matematika.

S každou novou epizodou v neděli večer se až do poloviny listopadu bude stránka plnit dalšími materiály, které vždy vycházejí z tématu konkrétního dílu seriálu.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.