Nejlepší advent je ten pročtený. Tipy na vánoční knížky pro děti


Kniha potěší, v adventu obzvlášť. FOTO: Lucie Fialová

K Vánocům patří příběhy. Ideálně, když je v nich trochu sněhu, dárků, andělů, zvířátek a kouzel. Přinášíme tipy na knížky, které mohou dětem (i rodičům) zpříjemnit čekání na Ježíška. 

Aktuální

Vánoční prasátko (2021) – J. K. Rowling 

Letošní vánoční hit od autorky Harryho Pottera. Laskavý, ale zároveň napínavý a dobrodružný příběh o lásce jednoho kluka ke své nejmilejší hračce a o tom, jak daleko je kvůli ní ochoten jít. Důkaz, že fantazie britské autorky je bezbřehá a že když se to umí, vánoční příběh nezkazí ani vážná témata jako rozvod nebo stěhování. S vydáním knížky se navíc pojí velký charitativní akt – autorka veškerý výtěžek z autorských práv darovala nadaci Volant, jež pomáhá skupinám ohroženým pandemií covidu-19. Bonusem je velmi zdařilý český překlad. 

Tip: mějte po ruce krabici kapesníků / Pro děti od 8 let (ale zamiluje si celá rodina)

Kocour Fiškus a vánoční skřítek (2002) – Sven Nordqvist 

Nejdelší příběh ze série o neposedném kocourkovi a svérázném vynálezci Pettsonovi v češtině vychází podruhé, téměř po dvaceti letech. Vánoce se blíží a Fiškus si ze všeho nejvíc přeje spatřit vánočního skřítka. Děda Pettson kocourkovi neprozřetelně slíbí, že k němu skřítek na Štědrý večer určitě přijde. Jenže jak to zařídit? Vždyť vánoční skřítci neexistují! Nebo snad ano? 

Dojemný, laskavě humorný vánoční příběh plný kouzel ze série, která byla přeložena do neuvěřitelných 55 jazyků. 

Pro děti od 3 let

Česká klasika

Malá vánoční povídka (1966) –  Ludvík Aškenazy 

Malá knížečka o klukovi, který se na Štědrý den zatoulá a prožije hromadu dobrodružství. Je to nápaditý, poetický, zábavný vánoční příběh s atmosférou staré Prahy. K dispozici je také v audioverzi namluvené Karlem Högerem nebo lze vyrazit do divadla – pražské Divadlo v Dlouhé má tento kus na programu už přes dvacet let. Jen na lístky je potřeba si políčit s dostatečným předstihem.   

Pro děti i dospělé jakéhokoliv věku

Vánoční pohádky (1983) – Zdeněk Malinský

Krátké pohádky s vánočními a zimními náměty, třeba o tom, jak se vánočka nechala pojistit proti připálení nebo jak si kamna zakouřila. Bonusem jsou kultovní ilustrace legendárního českého ilustrátora Miloslava Jágra. Pohádky lze poslouchat i čtené Vlastimilem Brodským a Petrem Nárožným. Knížka vyšla v roce 2020 před Vánoci téměř po čtyřiceti letech znovu. 

Pro děti od 4 let. Pohádky jsou krátké a učte je i začínající čtenář

Světová klasika

Louskáček

Kdyby se celosvětově hlasovalo o tom nejvánočnějším příběhu, asi by to vyhrál Louskáček. 

Klasický příběh německého romantika E. T. A. Hoffmanna přenese děti do kouzelného světa Myšího krále a dalších pohádkových bytostí. Na českém trhu jsou v tuto chvíli dvě vydání – jedno z nakladatelství Svojtka, druhé z nakladatelství Pikola. Druhá jmenovaná má velkorysejší formát a nádherné ilustrace a její autorka An Leysen vypravuje příběh po svém, s roztomilými detaily a překvapivým koncem. 

Advent si lze zpříjemnit i návštěvou baletu Louskáček: lístky do Národního divadla bývají vyprodané od srpna, ale hraje se i ve Vinohradském divadle, a to každý adventní víkend.  

Pro děti od 5 let 

Od sousedů

Mimi a Líza: Záhada vánočního světla (2018) – Katarína Kerekesová

Třetí díl skvělé série o slepé holčičce Mimi a její nerozlučné kamarádce Líze. Dívky se tentokrát vydají do minulosti, aby pomohly sousedovi získat zpět své kamarády. Jelikož je Mimi nevidomá a Líza trochu zbrklá, nebude to jen tak. Příběh je napínavý, přináší poučení i dobrý konec. 

Pro děti od 4 let

Pro nejmenší

Husa Líza a vánoční hvězda (2021) – Petr Horáček

Nové, velkoformátové vydání oblíbené knihy českého výtvarníka a autora žijícího ve Velké Británii. Když husa Líza zjistí, že na vánočním stromě chybí hvězda, vydá se na dlouhou cestu, aby jednu zářící uloupla z oblohy. Na konci strastiplné poutě zjistí – a děti s ní – že nemusíme mít všechno, hlavně, když nejsme sami. 

Textu je tak akorát pro úplné začátečníky, knížka ale svádí i k nekonečnému prohlížení. 

Co se děje o Vánocích (2016) – Anne Suess

„Prohlížecí“ knížka s velkým množstvím detailů, na nichž se dá potrénovat pozornost, fantazie, donekonečna si povídat s dětmi o vánočních zvycích nebo hrát postřehovou hru „kdo uvidí první dárek?“. 

Z jiné kultury

Milion bambilion skřítků (2020) – Hiroko Motai

Moderní pohádka japonské autorky, v níž vtipně a s velkou dávkou anarchie vysvětluje, proč toho, kdo na světě naděluje vánoční dárky, nikdy nespatříme. Napínavý příběh doprovázejí originální ilustrace kreslené pastelkou, které připomínají dětskou kresbu. 

Pro menší děti a začínající čtenáře

Do uší

Kouzelný kalendář (2002) – Jostein Gaarder 

Příběh, který začíná ve Skandinávii dvacátého století, končí po dobrodružné cestě v Betlémě, kde se právě narodil Marii malý Ježíš. Detektivka, která dodá vánoční atmosféru, tajemství i poučení. Příběh je rozdělen do 24 kapitol a dá se tak používat jako adventní kalendář. Anebo si ji prostě pusťte naráz jako audioknihu, třeba k pečení cukroví – namluvila ji Libuše Šafránková, Josef Abrhám, Josef Somr a zní v ní písničky bratří Ebenů.

Pro celou rodinu

Skrytý poklad

Kouzelné Vánoce – Jana Šrámková

Už jste slyšeli o takzvaných osobních knihách? Čtenář se může vtělit do hlavního hrdiny tak, že mu dá své jméno. Děti to ohromně motivuje ke čtení, když čtou samy o sobě. A kdo by nechtěl oslavit Vánoce se zvířátky u zasněženého stromu! Pro nenápadné nakladatelství Modrý slon, které stojí trochu stranou knižního trhu, napsala vánoční příběh oceňovaná Jana Šrámková, která za svou prvotinu Hruškadóttir získala Cenu Jiřího Ortena. 

Pro děti od 4 let

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Inspirace, jakými knížkami se s dětmi pročíst až k Vánocům – Volnočasuj
16. 12. 2021 04:50
trackback
Nechoď k vodě, hastrman tě utopí! Tradiční pohádky měly postavit děti do latě - EDUzín - Magazín o všem podstatném ve vzdělávání
26. 12. 2021 20:03

[…] Čtěte také Nejlepší advent je ten pročtený. Tipy na vánoční knížky pro děti […]



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.