Odmala má rád zoo, a tak pro ni vydělal peníze únikovou hrou. Třináctiletý Štěpán za to dostal cenu


Třináctiletý Štěpán Mašík z Liberce má spoustu zájmů, odmalička ale nejvíc miluje zvířata. FOTO: Štěpán Mašík

Třináctiletý Štěpán Mašík z Liberce má rád tamní zoologickou zahradu a rozhodl se jí v pandemii pomoci. Vymyslel únikovou hru, zatáhl do projektu spolužáky a vybíral na podporu zvířat i peníze. Od organizace Člověk v tísni za to dostal cenu Gratias Tibi

Třináctiletý Štěpán Mašík z Liberce má spoustu zájmů, odmalička ale nejvíc miluje zvířata. A protože v Česku vidíte nejvíc zvířat v zoo, právě tam to Štěpána táhlo. Když se během pandemie zoologické zahrady musely zavřít, přemýšlel žák osmé třídy, jak té liberecké pomoci.

„Už když jsem byl malý, zoologické zahrady mě doslova fascinovaly,“ vypráví s úsměvem Štěpán Mašík. „Vymýšlel jsem nové pavilony, tvořil plány safari a navrhoval do nich autíčka. A když jsem někdy v devíti letech dostal šanci se setkat s ředitelem naší liberecké zahrady, byl to pro mě obrovský zážitek. Prozradil mi různé zajímavosti, které se běžní návštěvníci nedozvědí, vyprávěl mi o svých plánech a ze mě se tak stal skalní fanoušek naší zoo.“ Štěpán se ale nespokojil s tím, že by se procházel po areálu a pozoroval zvířata, zajímal se také o různé záchranné programy, do kterých jsou zoologické zahrady zapojené. „Když jsem měl pocit, že už vím dost, uspořádal jsem pro svoje spolužáky ze třídy komentovanou prohlídku. Vyprávěl jsem jim o tom, jak se mnohým druhům ztrácí jejich domovy před očima nebo co dělají zoo pro to, aby i tato zvířata přežila,“ vysvětluje Štěpán.

Vládní opatření proti šíření koronaviru zoologické zahrady zasáhla stejně jako kina, divadla a zábavní parky, protože přišly o příjem ze vstupného. Štěpánovi to dělalo těžkou hlavu, protože se obával právě o osud nejrůznějších záchranných programů. Proto ho nadchlo, když ho oslovila jeho učitelka ze školy s nápadem na vytvoření charitativní únikové hry. „V distanční výuce jsem nějaké únikovky zažil jako žák, ale vlastně se mi nelíbily, přišly mi příliš jednoduché a neměly ani žádný pořádný příběh. Chtěl jsem, aby moje hra ze zoo byla lepší,“ dodává Štěpán, který prací na hře Hon na pytláka strávil mnoho hodin, a přitom se leccos naučil – jak vytvořit příběh, graficky ho ztvárnit a zapojit do něj i různé slepé uličky. Navíc se zdokonalil i ve vytváření různých počítačových prezentací.

Čtěte také Dobrá parta: Jak se kluci z „pasťáku“ skamarádili s klukama s autismem

Cena Gratias Tibi (Děkuji Tobě) oceňuje občanskou aktivitu mladých lidí, kteří pozitivně ovlivňují svět kolem sebe. Cílem ocenění je dát najevo, že se společnost zajímá o to, co mladí lidé dělají a váží si jich za to. Zaměření bývá různé, od charitativních sbírek přes pomoc seniorům, oživování veřejného prostoru a komunitní projekty až po vzdělávací a osvětové kampaně upozorňující například na závažné onemocnění. Aktuální nominace běží do konce března.

Školák vybral 22 399 korun

A o co ve hře vůbec jde? Na začátku se hráč dozví, že neznámí pytláci ukradli páreček tygrů bengálských. Aby je bylo možné najít a vysvobodit, je třeba projít celou zoo a odpovědět správně na otázky vztahující se například k outloňům váhavým, orlosupům bradatým nebo žirafám. Dokončením hry a jejím uvedením na školním webu ale celá záležitost neskončila. Učitelka, se kterou Štěpán na hře spolupracoval, mu navrhla, aby uspořádal webinář, kde bude moct sdílet tipy, triky a zajímavosti o zvířatech. „Bylo to moc příjemné, protože se sešli opravdu lidé, které to zajímalo, a chtěli se něco dozvědět. A nakonec se přes platby přes QR kódy pro zoo podařilo vybrat víc než 22 tisíc korun,“ říká hrdě Štěpán. 

FOTO: Gratias Tibi – Anna Šolcova

A hrdé je samozřejmě i vedení zoologické zahrady, a to nejen protože získalo nějaké finance na chov vzácných a ohrožených druhů zvířat. „Když Štěpán přišel se svou iniciativou vytvoření online hry pro zoo, překvapilo nás jeho nasazení i profesionální přístup. Pod vedením své paní učitelky odvedl obrovský kus práce,” říká Barbara Tesařová ze zoo v Liberci a slibuje, že až to epidemická situace dovolí, pozve Štěpána na speciální komentovanou prohlídku pro něj, jeho rodinu a paní učitelku.

Chci ji víc šířit mezi lidi a uspořádat třeba i nějakou akci, do které by se mohly zapojit děti napříč ročníky naší základní školy. Zatím mi to ale pořád kazí covid.

Ocenění získal Štěpán i od organizace Člověk v tísni, v roce 2021 převzal cenu pro angažované mladé lidi Gratias Tibi. Tím pro něj ale práce na hře neskončila; má s ní ještě velké plány. „Chci ji víc šířit mezi lidi a uspořádat třeba i nějakou akci, do které by se mohly zapojit děti napříč ročníky naší základní školy,“ vysvětluje zapáleně. „Zatím mi to ale pořád kazí covid.“ Velký fanoušek liberecké zoo je ale hlavně rád, že mohl nějak přispět svojí nejoblíbenější instituci, a že už do ní zase mohou chodit návštěvníci jako dřív.  

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.