Doporučujeme: Jak se naučit počítat z hlavy a oslnit matikářku


"Ve školách je mnoho žáků, kteří v matematice selhávají částečně i proto, že se nikdy nenaučili základní počty." FOTO: Shutterstock

Vezměme si klasický příklad ze života: na začátku školního roku přinesou děti seznam s pomůckami. Je třeba koupit sedmnáct sešitů po osmadvaceti korunách. Pokud chcete poslat dítě samotné do papírnictví, kolik mu musíte dát s sebou peněz? Většina lidí v tuto chvíli sedá k papíru a násobí hezky pod sebou, někteří dokonce raději vytáhnou mobil nebo kalkulačku. Je to ale potřeba? Nedal by se i podobný příklad spočítat z hlavy?

Vývojáři webové aplikace Numericum si jsou jistí, že postupným tréninkem takzvaného pamětného počítání je možné se podobné příklady naučit spočítat „jen tak“. Tým stojí i za aplikacemi Rozečtise pro trénování rychlého čtení a Včelka na procvičování čtení a cizích jazyků, která je vhodná zejména pro děti s poruchami učení a cizince.

„Tato aplikace mě zaujala, protože i když člověk nakonec třeba přece jen do ruky vezme mobil s kalkulačkou, tak se hodí umět řádově odhadnout, jaký bude výsledek. A umět počítat z hlavy se určitě hodí žákům při přijímačkách, kde nemají povolené kalkulačky,” říká redaktorka EDUzínu Lucie Kocurová, která aplikaci doporučila. 

„Numericum jsme začali vyvíjet právě pro nacvičování pamětného počítání,“ říká Marek Lisý, absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a učitel matematiky. „Může se zdát, že v době, kdy máme po ruce v podstatě neustále mobil s kalkulačkou nebo aspoň papír a tužku, není potřeba nic takového umět. Aspoň základní matematická dovednost nám ale dává lepší přehled o světě,“ vysvětluje. Ve školách je podle něj mnoho žáků, kteří v matematice selhávají částečně i proto, že se nikdy nenaučili základní počty: „Ve chvíli, kdy mi hlavu zaměstnává jednoduché odčítání nebo násobení, nemám už kapacitu na to, abych mohl řešit nějaké složitější operace nebo postupy. U dětí na základních i středních školách je to bohužel naprosto běžný jev, který je následně omezuje v lepším porozumění matematice jako takové.“

Aplikace je určená primárně druhostupňovým a starším dětem, pomoci ale může i páťákům, kteří se chystají na přijímací zkoušky, kde nejsou povoleny kalkulačky. Pro vstup do aplikace je napřed nutné si vytvořit uživatelský profil, a dávat přitom pozor, aby byl v češtině, nikoliv v základu nastavené angličtině. K dispozici jsou moduly pro různé početní operace ve čtyřech stupních obtížnosti. Každý uživatel navíc napřed projde jednoduchým testem, aby mu algoritmus dokázal nastavit obtížnost na míru, a potom se dalším procvičováním zlepšuje. Navíc jsou připraveny i graficky zpracované výukové lekce, které uživatele provedou různými způsoby řešení příkladů. Aplikace je k dispozici zdarma.

REPRO: Numericum
 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.