Nevíte? Tak tipujte. A příklady po sobě nekontrolujte. Desatero rad, jak uspět u přijímaček


Najdete rozdíl mezi atmosférou na archivním snímku a současnými českými přijímacími zkouškami? FOTO: Unsplash - Museums Victoria

Přijímací zkoušky na střední školy se blíží. Jak mohou páťáci, sedmáci či deváťáci testy zvládnout co nejlépe? O své tipy se podělí instagramový Běžící češtinář a také čerstvý vítěz soutěže Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího učitele Marek Valášek. 

Devětatřicetiletý Marek Valášek je učitelem matematiky na pražském Anglicko-českém gymnáziu Amazon, ale také pedagogickým youtuberem. Jeho videa o matematice mají na Youtube téměř 80 tisíc odběratelů a přes 16 milionů zhlédnutí. Přípravu na přijímací zkoušky i na maturitu poskytuje i osobně, za osm let jí provedl nejméně pět tisíc studentů. Klidně by si mohl říkat „učitel národa“, k čemuž pasuje i to, že na konci března získal titul Zlatý Ámos, udělovaný každoročně nejoblíbenějším učitelům. Tady je pět tipů, které dává svým studentům: 

  1. Zvolte si správnou strategii vyplňování. Naprostá většina studentů nestihne v daném čase všechny úkoly. Doporučuju investovat na úvod pár minut na to, že si úlohy ohodnotíte na tříbodové škále: 1. vyřeším snadno, 2. zaberou mi víc času, ale nakonec je vyřeším, 3. mívám s nimi problém. A pak jeďte postupně: nejdřív jedničky, pak dvojky a teprve potom trojky. Je to dobrá prevence toho, že se zaseknete u sedmého úkolu a ke zbytku se nedostanete. 
  1. Nestresujte se tím, že jste ve stresu. Je to normální, cítí se tak všichni a já bych se tak cítil taky. Trocha stresu je dokonce pozitivní – burcuje člověka k lepším výkonům. Když už je nervozita tak silná, že vás spíš paralyzuje, zhluboka se nadechněte a vydechněte a několikrát to zopakujte. Teprve potom se pusťte do práce. 
  1. Když spočítáte příklad, krátce se zamyslete, jestli výsledek dává smysl. Vyšla vám nadmořská výška 15 kilometrů? Nebo spolu jedou dva kamarádi na výlet a jeden je v cíli za tři hodiny, kdežto druhý za osmnáct? Tady něco nehraje. 
  1. Příklady po sobě nekontrolujte. Pravděpodobnost, že při kontrole nějaké chyby napácháte, je nejmíň stejně velká, jako že je opravíte. 
  1. Zapisujte výsledky do záznamového archu hned. Viděl jsem brečet už dost dětí, které měly test dobře, ale nestihly přepsat výsledky. 

„Nebojte se, letošní testy budou zase o kousek jednodušší než ty loňské,“ vzkazuje adeptům středních škol brněnský bohemista a lektor Jarmil Vepřek, na sociálních sítích známý jako Běžící češtinář. A není to jen plané chlácholení. „Cermat letos vydal dokument, kde oznamuje, které jevy z testování vypadly. Letos je to například doplněk, přísudek jmenný, rozlišení podmětu holého a rozvitého, druhy číslovek nebo rozlišení nářečí od obecné češtiny,“ vypočítává Jarmil Vepřek. Studenty doučuje naživo i online a pořádá pro ně i webináře a dlouhodobé přípravné kurzy. Tady je pět jeho tipů, které pro své žáky má: 

  1. Pohlídejte si, že odpovíte na všechny otázky. Jelikož za žádnou odpověď nemůžete body ztratit, je nesmysl neodpovědět. Až na jednu výjimku! V testu bývají jedna nebo dvě otázky, kde do jednoho rámečku máte zapsat víc odpovědí – zpravidla jde o hledání pravopisných chyb nebo třeba příslovcí v textu. Tam ztratíte bod za každé slovo, které nenajdete, ale i za každé, které uvedete nesprávně. Všude jinde platí: Když nevíš, prostě si tipni. I ty, páťáku! „Žáci, zvlášť páťáci, mají takový blok, že nechtějí odpovídat, když nevědí. Jsou na to zvyklí ze školy, že udělat chybu je problém,“ říká Běžící češtinář. 
  1. V úlohách, kde máš posuzovat informace/tvrzení uvedená v textu, si přečti nejprve možnosti a teprve potom celý výchozí text. Snadněji tak v dlouhém textu zaregistruješ právě ty možnosti, mezi kterými se máš rozhodovat. 
  1. Nebojte se psát a kreslit do zadání. Mnoho žáků si myslí, že je to zakázáno (nebo co…), ale není! Pište si poznámky, podtrhávejte a kroužkujte všechna klíčová slova, kreslete šipky, prostě cokoli užitečného. Budete-li například vědět, že odpověď D z A/B/C/D je na sto procent špatná, škrtněte ji. Co je lepší, tipovat ze čtyř, nebo ze tří odpovědí? Samozřejmě ze tří! 
  1. Pracujte až do posledního dne před přijímačkami. Možná už toho máte plné zuby, ale během posledních dní před zkouškami je právě ta nejefektivnější doba k opakování (ovšem nesmíme šílet ani to dělat s odporem). Zkuste se ještě naposled podívat na to, co vám jde nejméně. Zkuste si také jeden nebo dva testy z oficiálního webu Cermat.cz
  1. Na den D se dobře vyspěte, nasnídejte a hlavně se nestresujte, protože – a to je fakt – nejde o život! 
 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.