Co na poslední chvíli pod stromeček? Samozřejmě deskovku!


Výběr deskovek je veliký a každý si přijde na své. FOTO: Radka Mužíková

Ježíšek přijde ode dneška za dva týdny. Děti už jsou nedočkavé, dospělí v nejvyšších obrátkách. Pokud ještě stále přemýšlíte, čím na poslední chvíli potěšit svoje potomky, neteře a synovce nebo děti kamarádů, zkuste zapřemýšlet o deskové hře. I letos na pultech českých obchodů přistály desítky novinek, které stojí za vyzkoušení!

Ano, je potřeba říct, že slušná hra vás bude něco stát. Nejlevnější „karetky“ začínají obvykle na dvou třech stovkách; pokud ale chcete hrát několik desítek minut s graficky vyvedenými nebo dřevěnými komponenty, můžete zaplatit třeba i kolem dvou tisíc. Když si ale porovnáte náklady na deskovku s rodinnou vstupenkou do zábavního parku nebo multikina, najednou už se cena nezdá tak vysoká. Hru můžete vytáhnout, když jsou děti nemocné, když venku padají trakaře nebo když vázne konverzace třeba na návštěvě u příbuzných nebo kamarádů. Deskové hry učí respektu k pravidlům, trpělivosti, strategickému myšlení i frustrační toleranci, takže jestli jste zatím nevyčerpali celý budget určený na vánoční dárky, směle vyrazte do nejbližší prodejny deskových her, případně na internet. Ještě to stíháte!

Jak vybrat deskovku, která potěší?

Mají děti rády princezny, kočičky nebo vlaky? Vyberte takovou, která jim je blízká tématem. Výběr je veliký a každý si přijde na své.
Zjistěte, od kolika je let a kolik minut trvá partie. I když se to jmenuje „hra”, není to nutně pro prcky! Nechcete děti odradit hrou, kterou nepochopí, nebo u ní nevydrží.
Nastudujte si pravidla předem. Můžete využít YouTube, kde je spousta tutoriálů. Luštit pod stromečkem pravidla se prostě nehodí, děti si chtějí zahrát, ne čekat, až to dočtete.
Pokud můžete, nakupujte v deskoherních obchodech. Ano, supermarket může mít hry o pár korun levnější, ale speciálky vedou srdcaři, kteří vám kdykoliv poradí. Nechcete o ně přijít.
Když se nemůžete rozhodnout, podívejte se, jestli hru nemá v nabídce vaše knihovna. Půjčte si ji, zahrajte, a pak zjistíte, jestli ji doma nutně potřebujete, nebo vám to takto stačilo.

A jaké novinky z letošního roku doporučuje Radka Mužíková, herní influencerka a zakladatelka facebookové skupiny Deskovky pro tři bratry, která sdružuje téměř 43 tisíc hráčů všech věkových kategorií?

Netradiční hry pro nejmenší

Bezva fotka je hra pro děti od osmi let, obzvlášť vhodná pro zvířátkomily. Stanou se z vás slavní fotografové, kteří cestují napříč kontinenty a snaží se rozšiřovat svou sbírku zvířecích fotografií. Občas se ale do hledáčku objektivu dostane třeba i bájný yetti.

Mysterium Kidz je nositelem prestižního německého ocenění Dětská hra roku 2023. Ve starém panském sídle je ukryt poklad, který chcete najít, a proto se v něm rozhodnete přenocovat. S hledáním pokladu vám pomáhá duch kapitána Skřípa, který nemluví, ale hraje na tamburínu – a tímto způsobem se vám snaží ukázat, kde máte hledat. Co myslíte, jak to zní, když s pomocí tamburíny naznačujete třeba cval koně?

Hry pro malé děti, které ocení i rodiče na mejdanu

Slon přes palubu v krabici mimo jiné ukrývá čtyři roztomilé figurky sloníků, kteří jsou pěkní rošťáci a snaží se na pirátské lodi ukrást poklad z truhlice kapitána Žirafáka. Riskují, že budou odhaleni a budou se muset – jak říkají piráti – projít po prkně. Nakolik věříte svému štěstí? A neriskujete už moc? Nikdo by přece sloníkovi nepřál nedobrovolnou koupel.

Pásovec by mohl oslovit rodiny, které hledají levnou hru, kde stihnou pár rychlých koleček mezi psaním úkolů a večeří. Vzhledem ke kompaktním rozměrům si ji můžete přibalit i do batohu na výlet, kde vám může krátit cestu vlakem nebo čekání na jídlo v restauraci. A o co v ní jde? Hledáte kombinace karet ve své ruce tak, aby v součtu daly dohromady číslo hozené na kostce. Navíc si tedy procvičíte i matematiku!

Náročnější hry pro rodiny se zkušenými hráči

Jízdenky prosím! Legacy: Legendy západu je hra pro mladé šotouše a podnikatele, kteří vedou k bohatství a prosperitě svou železniční společnost. Jenže konkurence nikdy nespí! Tato hra vás dostane svým důmyslným herním mechanismem a důkladným zpracováním. Je vhodná pro zkušenější hráče zhruba od 10 let.

Kdo rád prohrává? FOTO: Unsplash

Neznámá planeta se bude rovněž hodit do rodin se staršími, zkušenějšími hráči – podle výrobce je také vhodná od deseti let. Až šestice hráčů opouští neobyvatelnou planetu Zemi a kolonizují planetu novou, kde je ale potřeba zařídit všechno od nuly. Na internetových fórech Neznámou planetu hodnotí jako „zábavná, nenáročná, s prvky strategie – doporučuji“. Necháte se zlákat? Pokud ano, vyhraďte si nejméně hodinu času, spíš ale víc.

Trochu škodění ještě nikoho nezabilo

Velká čínská zeď je opravdu velká a designová hra určená dospělým a dětem od 13 let – už jen proto, že průměrná herní doba dosahuje tří hodin. Inspiruje se historií slavné stavby a událostmi z doby dynastií Sung a Čingischána. Hráči se musejí bránit proti mongolským nájezdníkům a zároveň dobýt Velkou čínskou zeď. A to jistě chápete, že se nezvládne za dvacet minut!

Vlci představují ideální volbu pro rodiny s dospívajícími dětmi a dospělé. Zápletka zní jednoduše – chcete vytvořit tu největší a nejvíc dominantní vlčí smečku a ovládnout s ní teritorium. Musíte ale dávat pozor i na konkurenční smečky, které vám vaše vlky chtějí odlákat. Navíc každý váš tah určí, na jakém teritoriu se budete pohybovat příště, a jaké akce tam budete moct provádět.

Když chcete raději spolupracovat

Ruku na srdce, nikdo neprohrává rád. Sourozenec se vám směje, partner s vámi hovoří soucitně, a to je k vzteku! Pokud toto špatně snášíte, možná raději sáhněte po hře kooperativní. Už zhruba s osmiletými dětmi si můžete hezky užít hru s názvem Drakiáda, kdy se společnými silami snažíte udržet ve vzduchu barevné draky. Čas ale neúprosně letí – a navíc ne všem drakům ubíhá stejně.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.