Doporučujeme: Buchty čtou – podcast, který vás naučí milovat povinnou literaturu


V první sérii se rozebírala zejména neklasičtější klasika, jako je Máj, Kytice nebo Babička. FOTO: ČRo

Všichni je znají, ale jen málokdo je doopravdy četl – nejspíš ještě méně lidí si jejich četbu dokázalo nějak užít. Řeč je o všelijakých dílech takzvané povinné literatury, s nimiž s většími či menšími úspěchy válčí už celé generace českých žáků a studentů. Pomocnou ruku jim nyní podává Český rozhlas Wave a jeho podcast nazvaný Buchty čtou.

Buchty jsou moderátorské duo Ivana Veselková a Zuzana Fuksová a jejich podcast má podtitul „O všem a o ničem, co život naděluje a bere“. V některých dílech si vystačí pouze se svým pověstným nadhledem a humorem, často si ale pozvou i zajímavého hosta, který se, jak moderátorky konstatují, občas i dostane ke slovu. Je tedy možné si poslechnout třeba mladého gynekologa-porodníka, hobojistu nebo urbanistu a architekta.

Ve dvou speciálních sériích nazvaných Buchty čtou Zuzanu a Ivanku doplnil ještě brněnský středoškolský učitel Stanislav Zajíček (mimochodem finalista loňského ročníku ceny pro inspirativní učitele Global Teacher Prize Czech Republic). Společně si vzali na přetřes šestnáct děl, o které během studia zavadí snad každý budoucí maturant.

„Nejdřív jsem odmítl, ale pak jsem si řekl, že jsem přece nikdy žádnou výzvu předem nevzdal, a navíc mi přišlo, že to nejhorší, co se může stát, je, že to bude blbé a nikdo to nebude poslouchat. Nicméně někdo to asi poslouchá, protože v přípravě je další řada,“ komentuje svou účast v projektu Stanislav Zajíček. „Myslím, že to rezonuje i proto, že dámy moderátorky se svou rozverností do toho přinesly takový princip, který mimochodem byl vlastní středověkým filosofickým disputacím a nazývá se idiota et doctus. Nejde samozřejmě o to, že by dámy byly hloupé, ale že ten člověk, který není školený, nemá ten čumák ponořený tak hluboko do tématu, dokáže učenci položit otázky, které by jeho samotného nenapadly.“

Jednotlivé díly mají kolem půl hodiny, takže se dají poslechnout třeba cestou do školy. Dozvíte se v nich, co by chtěl Stanislav Zajíček slyšet u maturity, i to, jak knihu hodnotí čtenáři na internetu.

V první sérii trio rozebíralo zejména klasiku, jako je Máj, Kytice nebo Babička – a mimochodem se dozvíte, že chtít po teenagerech, aby ocenili idealizovanou verzi života na českém venkově v 19. století je holý nerozum. Druhá série obsahuje kromě „povinné literatury“, jako je například Paní Dallowayová či apokalyptický román 1984, také brilantní rozbor klasické dívčí četby 70. a 80. let, díla Metráček od Stanislava Rudolfa.

Jednotlivé díly mají kolem půl hodiny, takže se dají poslechnout třeba cestou do školy. Dozvíte se v nich, co by chtěl Stanislav Zajíček slyšet u maturity, i to, jak knihu hodnotí čtenáři na internetu. Do stopáže se vejde i charakteristika hlavních postav, nástin děje a několik ukázek. Nepředstavujte si ale nějaký suchý „rozbor díla“, jaký by se hodil na stránky čtenářského deníku. Nebo jste si snad Emmu Bovaryovou někdy představovali jako takzvanou zelenou vdovu, která v domku na předměstí sleduje influencery a objednává si zboží, na které nemá peníze?

Momentálně je natočeno šestnáct dílů a ve výrobě je třetí série. 

Podcast lze najít v aplikaci Můj Rozhlas, na webu Českého rozhlasu a na všech obvyklých streamovacích platformách. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.