Co si myslí Lenka Králová: Sousedské hlídání bude spíš okrajovým řešením


Sousedské hlídání může být bonusem pro lokální komunity. FOTO: Lenka Králová

Přesně deset let od doby, co stát vedle mateřských škol ustanovil jako právoplatné předškolní vzdělávání dětské skupiny, postupujeme zase o kousek dále a poměrně čerstvě víme, že od ledna 2025 bude možné na základě chystané novely o dětských skupinách vnímat jako další možnost péče o děti tzv. sousedské hlídání. Jak bude mít nastavená pravidla a komu doopravdy tato snaha ministerstva práce a sociálních věcí uleví?

Když byl malý můj syn (dnes je mu osmnáct), dávala jsem ho pro nedostatek volných míst ve školkách k bývalé paní učitelce, která si pro hlídání dětí zřídila prostor ve svém domě. Už tehdy to byl způsob, jak vyřešit svízelnou situaci. A stejně tak dnes legalizace sousedského hlídání pravděpodobně vytvoří flexibilní možnosti pro rodiče z oblastí, kde jsou školky přeplněné nebo třeba mimo jejich dosah. Bylo by však naivní předpokládat, že má potenciál změnit současnou situaci, kdy v mateřských školách chybí desetitisíce míst.  

Podpora komunit ve velkoměstech i odlehlých lokalitách

Sousedské hlídání může být bonusem pro lokální komunity. Půjde v podstatě o jakousi sousedskou výpomoc, mohou se podpořit rodiny v sousedství nebo z blízkého okolí a rozvíjet tím komunitu jako takovou. 

Potenciál může být ve velkých městech s nedostatkem školek či dětských skupin. Ale zatímco ta bojují s nedostatkem míst ve školkách, vzdálenější, odloučenější lokality zase s jiným způsobem života. V regionech není vždy zcela běžné vozit děti dvacet kilometrů do školky. A není-li vhodná školka nebo dětská skupina pro rodiny v dosahu, může sousedské hlídání opět účinně pomoci.

Specifické potřeby ano, nebo ne?

Dobrou volbou může být sousedské hlídání za určitých podmínek také pro děti se specifickými potřebami, jako jsou různá zdravotní omezení. S jejich umístěním si neumí dnes dostatečně poradit ani mateřské školy a problematické je to i pro dětské skupiny. Intimní prostředí a možnost individuálního přístupu jsou dobré podmínky, které pro tyto děti v některých zařízeních chybí. Je však potřeba mít dostatečnou kvalifikaci. 

Nyní jsou nároky na poskytovatele služby sousedské hlídání definovány takto:

  • trestní bezúhonnost všech členů domácnosti
  • zdravotní způsobilost
  • souhlas všech zletilých členů domácnosti
  • vlastnictví prostoru pro hlídání
  • pojištění a schválený prostor od úřadů
  • zápis do evidence poskytovatelů
  • požadavky na profesní kvalifikaci jsou min. SŠ nebo VŠ vzdělání pedagogického, sociálního nebo zdravotnického směru, nebo kvalifikace pro chůvu v dětské skupině, případně asistent pedagoga

Pečující osoby v sousedském hlídání budou dostávat příspěvky od státu a zároveň budou mít možnost určit si částku, kterou budou za hlídání platit rodiče. Ta nesmí překročit hranici 5765 Kč. S ohledem na malou kapacitu a potřebu mít vhodný prostor pro malé děti, to může být zajímavý přivýdělek pro rodiče na rodičovské dovolené. 

Na rozdíl od dětských skupin…

Volněji oproti například dětským skupinám jsou nastavené hygienické normy a nároky na vybavenost. Těžko si logicky představit, že si například do bytu nainstalujete malé záchody, malá umyvadla nebo splníte normy, které dnes platí o únikových východech. Do určité míry je to pochopitelné, jinak by sousedské hlídání nemohlo fungovat, v tomto ohledu to bude závislé na vybavení poskytovatele služby. V každém případě odpadají povinnosti ohledně hygienických norem stravování. To – s výjimkou pitného režimu – zůstane v kompetencích rodičů, tedy děti si budou jídlo nosit s sebou. 

Kontrola, prosím?

Stále však zbývá dořešit některé otázky. Například zatím není zcela jasné, jaké budou kontrolní orgány (zřejmě půjde o úřady práce) a co všechno a do jaké míry bude předmětem kontroly. Ještě přesně nevíme, jaké budou nároky a požadavky na vybavení, hygienu a celkové prostředí. Zejména pokud bude sousedské hlídání celodenní, tedy včetně spánku u malých dětí. Další otázkou je rozhodně bezpečnost prostor, například schody v domě nebo v bytě, únikové cesty apod. 

Jako největší riziko se u této služby jeví závislost na poskytovateli. Zatím totiž není definovaná možnost záskoků v případě nemoci pečující osoby. Pravděpodobně se bude hlídání v těchto situacích rušit, a to může být problematické zejména pro rodiče, kteří se chtějí vrátit na pracovní trh.  

A abych to na závěr shrnula: sousedské hlídání určitě představuje jednu z možných forem péče o děti předškolního věku. Může být zajímavé pro rodiče, kteří dávají přednost osobnějším vazbám a menšímu kolektivu. Zároveň může tato služba podpořit úzké vazby a komunitního soužití. Avšak vzhledem k omezené kapacitě a povaze této péče pravděpodobně nevyřeší zásadní problém s nedostatkem míst pro děti v předškolním věku. 

Lenka Králová se více než dvanáct let zabývá tématem respektujícího přístupu ve výchově a vzdělávání. Vedla kurzy pro rodiče Respektovat a být respektován, nyní vede Výchovu bez poražených. Pro školy a rodiče připravuje tematické semináře. V organizaci Sto skupin vede pedagogický tým, připravuje vzdělávací kurzy pro chůvy i rodiče a zajišťuje kvalitu péče a vzdělávání ve školičkách. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.