Doporučujeme: Maker Faire, festivaly pro všechny kutily


Maker Faire představují akce, kde se bláznivě kreativní jedinci mohou setkat, inspirovat se navzájem. FOTO: Makerfaire

Kdo nekutí s námi, kutí proti nám aneb Kdo nekutí, není Čech, hop, hop, hop! Tak by mohla znít hesla série festivalů pro všechny, kdo mají šikovné ruce a hlavy plné báječných a střelených nápadů. O víkendu 11. – 12. května se „makeři“, jak si komunita novodobých kutilů přezdívá, sejdou na pražském Výstavišti Holešovice. A bude to jízda!

„Makeři” jsou lidé z celého světa, kteří rádi něco vyrábějí, a zpočátku se sdružovali kolem amerického časopisu Make. Velký rozmach makerského hnutí je spojen s nástupem 3D tisku, který je mimochodem  doménou České republiky. Další skupina makerů jsou v podstatě klasičtí kutilové, kteří pájejí, svařují, pracují s kůží nebo sklem, ale propojují to s moderními technologiemi. Jiní makeři programují, staví roboty, navrhují a vyrábějí šperky a podobně.

Maker Faire představují akce, kde se tito bláznivě kreativní jedinci mohou setkat, inspirovat se navzájem a společně posouvat dál hranice toho, co je možné vyrobit na koleni doma, jen s dopomocí moderních technologií. Konají se po celém světě a v posledních letech i v Česku.

Návštěvníci, kteří o druhém květnovém víkendu dorazí do Holešovic, se mohou účastnit workshopů, přednášek a dílen, nebo jen tak chodit a dívat se, co všechno dnes lidé dokážou vymyslet a vyrobit. „Chystáme opět mnoho workshopů v oblasti digitální výroby, elektroniky a 3D tisku, expozice českých aerospace projektů, mezi dalšími například divadelní představení s kinetickými objekty nizozemské skupiny Abacus Theather nebo superfinále Robosoutěže ČVUT. Užít si budete moct jak vědecké projekty, tak třeba stavění mostu ze špaget nebo dřeva,” říká koordinátor Maker Faire Prague Vojtěch Kolařík z organizace Make More.

Na akci se může jako vystavovatel přihlásit každý, kdo má nějaký originální nápad a chce ho prezentovat ostatním. Letos bude stánků asi 130 a k tomu i velká zóna pro rodiny s dětmi. Svoje expozice tu mají také vysoké školy a profesionálové z oboru vzdělávání a inovací. Sítotisk, 3D tisk, robotika, laborky, ale také keramika, šperky nebo laserová struna, s jejíž pomocí návštěvníci tvoří hudbu… Tak co, necháte se zlákat?

Pokud máte Prahu daleko nebo vás moc nebaví velké akce, můžete navštívit i menší, lokální Maker Faire. Ty se během roku konají například v Jihlavě, Karlových Varech, Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou, Brně, Olomouci a dalších městech. Více na webu akce.

Workshop na Maker Faire.
Workshop na Maker Faire. FOTO: Jan Hromádko

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.