Doporučujeme: Jak zklidnit vypjaté situace v dětském kolektivu? Táborové vedoucí to naučí webinář 


Jak se vyhnout náročným situacím? FOTO: Kateřina Lánská

Během školního roku jim někdy učitelé říkají „známé firmy“. Jsou to děti, se kterými si někdy ani zkušení pedagogové nevědí rady: snadno se naštvou, hned vystartují, ve třídě mluví sprostě, neposlechnou na první dobrou. Zkrátka – „zlobí“. Tyhle děti s náročnými projevy o prázdninách nikam nezmizí. Přesunou se na tábory a příměstské tábory, kde je mají na starosti mnohdy čerstvě plnoletí vedoucí a instruktoři. 

Tobiášovi je deset let a už si zažil svoje. Jeho máma brala a prodávala drogy. Když mu byly čtyři a jeho bráchovi dva, odešla od nich, a dnes prý žije ve Španělsku. Táta hodně pil a občas bral i nějaké léky, ale jaké, to Tobiáš neví. Před dvěma lety ho našel doma mrtvého, a od té doby s bráchou žijí u babičky. Ve škole mívá Tobík průšvihy, nosí poznámky a jednou už měl i ředitelskou důtku. Když si na něj někdo troufá, nebo se mu posmívá, má hned rudo před očima a jde si to s ním vyřídit. Spolužákům rodiče doma říkají: „Tobík to má těžké, buďte na něj hodní“. Letos má jet Tobík poprvé na tábor. Co se stane, když ho tam někdo vytočí a on mu jednu vrazí?  

Příběh v něčem trochu podobný, jako je ten Tobíkův, budou řešit vedoucí a instruktoři na webináři, který pro ně připravila neziskovka Society for All (SOFA). Jeho cílem je, aby pochopili fungování dětského mozku, a naučili se pracovat se stresem a emocemi, které s sebou přinášejí vypjaté situace. Zkusí navrhnout různá řešení a následně z nich vybrat ta nejlepší, která povedou k rychlé a citlivé deeskalaci a uklidnění. A také si vyzkouší, jak vypjatým momentům v dětském kolektivu předcházet, a čemu se naopak v komunikaci s „náročnými dětmi“ vyhnout.  

„Na začátku setkání nabídneme účastníkům online formulář, kam mohou v průběhu zapisovat své dotazy. Na některé stihneme jistě odpovědět v poslední části setkání, ty, co na ně čas nezbyde, zodpovíme mailem,“ říká Jana Jungmannová ze Society for All. „Chceme před prázdninami podpořit lidi, kteří běžně mají jen málo pedagogických zkušeností a vzdělání, ale v létě s dětmi tráví intenzivní čas, který s sebou přináší i náročnější situace. Pomůžeme jim pochopit, proč se někdy děti chovají nepřiměřeně, a jak jim i sobě v takové situaci pomoci.“  

Webinář se do začátku prázdnin koná dvakrát, 13. a 27. června. Přihlašování je možné na webu www.societyforall.cz/akademie. Webinář stojí 400 korun.  

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.