Dlouhá chvíle na cestách? Zažeňte ji se deskovkami, které se vejdou do batůžku


I když je všechno sluncem zalité, přesto se vyskytnou chvilky, kdy může přijít „nuuudaaaa“. FOTO: Alice Hrubá

Prázdniny a dovolené jsou obdobím cestování a nových zážitků. Jenže i když vám vyjde počasí a všechno je sluncem zalité, přesto se vyskytnou chvilky, kdy se vás může zmocnit „nuuudaaaa“. Ať už jste ve vlaku, v letadle, čekáte na oběd v přeplněné restauraci, nebo jen potřebujete ulevit bolavým nožičkám, vyplatí se pro rozptýlení mít po ruce nějakou zajímavou hru. A protože nikdo nechce tahat na zádech zbytečnou zátěž, lovte mezi nejlehčími a nejmenšími krabičkami.

Spící královny deluxe

Berušková, motýlová, palačinková, nebo třeba růžová? Několik královen usnulo hlubokým spánkem a probudit je z něj mohou pouze chrabří králové. Ale pozor, číhají na ně draci a uspávací kouzla, která jim chtějí splnění úkolů zmařit. Spící královny jsou milá karetní hra, kterou ocení už předškoláci (zdaleka ne jen holčičky!). Při hraní se navíc naučí jednoduché sčítání. Protože si získala v uplynulých letech velkou popularitu, přišel výrobce s novým balením, inovovanými kartami a plechovou krabičkou.

Dobble

Máte rádi Harryho Pottera, animáky z Pixaru nebo české tradice? Pak sáhněte po postřehové hře Dobble, kdy hledáte vždy na dvou kartičkách stejný symbol. V této hře může předškolák snadno „vydrtit“ tátu nebo babičku a balení v plechové krabičce dělá z Dobble praktickou hru třeba na pláž. Pokud máte laminovačku, stojí za to zapátrat na internetu a zakoupit si nějakou „samodomo“ variantu hry, vytisknout a zalaminovat. Můžete trénovat třeba násobilku, anglická slovíčka nebo chemické prvky s jejich vzorci, což děti o prázdninách jistě ocení.

Story Cubes

Příběhy z kostek jsou opět hrou, která se vyrábí v mnoha variantách a koupíte ji i v knihkupectví nebo obchodech s různými „blbinkami“. Princip je jednoduchý. Zatřesete kostkami, hodíte, a z obrázků, které padnou, se snažíte bez velkého přemýšlení poskládat příběh, který bude dávat smysl. Hru zvládnou už předškoláci, otázkou je, jak dlouho rodiče ustojí poslouchat jejich vyprávění.

Milostný dopis

Když pidi, tak pidi. Rudozlatý látkový pytlíček skrývá 27 karet a třináct žetonů a vejde se opravdu do té nejmenší kapsičky. Uvnitř se ale skrývá napínavá hra až pro šest hráčů; výrobce uvádí spodní věkovou hranici deset let, ani zdatnější sedmiletý hráč se ale nemusí bát, že by se v intrikách u dvora princezny Annette nechytal. Tak rychle, princezna už čeká na své psaní!

Ubongo na cesty

Hrávali jste kdysi na počítači Tetris? Pak si jistě poradíte s výzvou, kterou před vás klade Ubongo: poskládat dílky tak, aby pasovaly do obrazce na kartičce. Ubongo je na trhu už od roku 2003, od té doby ale nezastaralo, naopak – na trhu je množství různých variant, například i výrazně zmenšená cestovní verze. Jde o logickou hru s jednoduchými pravidly, která během pár minut pochopí úplně každý.

Bandido

Býval jedním z nejbohatších lidí na světě a dvakrát se mu podařilo obelstít dozorce v přísně střežených věznicích. Mexický narkobaron Joaquín Guzmán řečený El Chapo (Prcek) je zkrátka legendární postava. Tak legendární, že se jeho útěk z roku 2014 dokonce stal předlohou pro hru. Jde o takzvanou „kooperativku“, kdy se hráči společně snaží udržet Prcka za mřížemi. Buď se jim to podaří a všichni zvítězí, nebo Prcek vyhloubí tolik tunelů, že jedním nakonec uteče a všichni prohráli. Pozor, hra se sice prodává v maličké krabičce, rozložená ale může zabrat hodně místa, takže ve vlaku si ji nezahrajete.

Ponorka

Zatímco Ubongo nebo Dobble zná kdekdo, Ponorka je hra poměrně nová a zatím celkem neznámá. Je to ale škoda, protože minimálně design zvládli její tvůrci z Japonska na jedničku. Hráči od osmi let se ve hře snaží „urvat“ co největší část pokladu skrytého v hlubinách. Ovšem pozor, jak známo, v ponorce není k dispozici nekonečné množství kyslíku! Můžete vynést spoustu cenností, nebo můžete všichni společně skončit na mořském dně. Hrozná představa.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.