Sociální sítě a zkoušky stresují britská děvčata. Podle průzkumu jsou čím dál nešťastnější



Průměrná Britka kontroluje svůj smartphone asi 28x za den. Ale sociální sítě, na které se chodí dívat, ji spíše stresují, jak vyplynulo z nedávného průzkumu. Přidejme k tomu testy a zkoušení a obrázek je takový, že jen čtvrtina dotázaných děvčat mezi sedmi a jednadvaceti lety se považuje za velmi šťastná. Před nějakými deseti lety to bylo čtyřicet jedna procent. Nálada rapidně klesá.

Dívky a mladé ženy ve Velké Británii se podle průzkumů cítí mnohem méně spokojené než jejich vrstevnice před 10 lety, varuje deník The Independent. Na vině jsou přitom zejména sociální sítě.

Facebook, Twitter nebo Instagram mají v současnosti tak obrovskou popularitu, že průměrná Britka kontroluje svůj smartphone asi 28x za den. Podle výzkumu pro organizaci Girlguiding, která nabízí volnočasové a rekreační aktivity podobné skautingu dívkám od 5 let do dospělosti, se tato závislost na sociálních médiích neblaze podepisuje na duševním zdraví mnoha mladých dívek a žen. 59% respondentek ve věku mezi 11 a 21 lety označilo sociální sítě jako jeden z hlavních důvodů stresu mezi jejich vrstevnicemi. A jen čtvrtina tázaných dívek ve věku mezi 7 a 21 lety se popsala jako „velmi šťastné.“ V roce 2009 to bylo 41%, což je značný pokles.

A k tomu ještě testy
Za další velký stresor považuje 69% zkoušení a testy ve škole. Stres podle letošních výsledků průzkumu mladé Britky pociťují často. Polovina respondentek zaškrtla, že cítí, jak se negativně projevuje na jejich zdraví. Dotazník letos na jaře vyplňovalo 1.903 děvčat a mladých žen ve věku 7-21 let. Organizace pak srovnávala výsledky se shodnými dotazníky, které vyplňovaly dívky před 10 lety.

Podle Amandy Medler, vrchní vedoucí v Girlguiding, je třeba se o duševní pohodu a zdraví dětí i mladých na prahu dospělosti lépe starat.

„Myslím, že jasněji už se dívky vyjádřit ani nemohly. Situace je vážná. Tyto dívky jasně říkají, s čím se každodenně potýkají, a jaký vliv to na jejich životy má. Není opravdu dobré, že přibývá nespokojených a nešťastných děvčat. Měli bychom reagovat a zakročit – organizace pracující s mládeží, vláda, školy i rodiče by měli přispět k tomu, aby se dívky zase cítily lépe,“ řekla pro britský deník The Independent.

FOMO aneb jak škodí sociální sítě

Vědci dokázali, že existuje nepřímá úměra mezi časem stráveným na sociálních sítích a spokojeností. V porovnání s dokonalými fotkami ostatních lidí se náš život náhle zdá nezajímavý a prázdný. Mluví se o syndromu FOMO – Fear Of Missing Out – neboli obavách z toho, že o něco přicházíme, že nejsme tam, kde se dějí zásadní a zajímavé věci. Někteří lidé pak zažívají stavy úzkosti, méněcennosti, nespokojenosti.

Dívky promluvily, je třeba jim naslouchat
Sedmnáctiletá Izzy, členka panelu rádkyň Girlguiding, věří, že je třeba, aby se dívky se svým stresem, úzkostmi a obavami měly komu svěřit. A je také nutné, aby jejich pocity bralo okolí vážně. „Když srovnáme výsledky před 10 lety a nyní, není to zrovna lichotivé. Můžeme ale vidět i nějaká pozitivní znamení. Například je jasně vidět, že se děvčata tolik nestydí a nebojí otevřeně hovořit o svém psychickém stavu, o svých trápeních a obavách. Problémem ovšem je, že podle našich dotazníků jsou sice mladé Britky ochotné o svém problému mluvit, ale jen asi polovina má přitom pocit, že jim někdo naslouchá, ať už jsou to rodiče, učitelé nebo kdokoliv jiný v jejich okolí. My v Girlguiding bychom si přály, aby se toto změnilo,“ řekla deníku.

I české děti mají pocit, že nejsou brány dostatečně vážně
A jak jsou na tom české děti a mládež? Jejich přání, obavy a tužby mapuje průzkum UNICEF Mladé hlasy. Dotazníkové šetření se týkalo 407 dětí mezi 9 a 17 lety. Jako šťastné by se označilo 62% dívek – 51.5% jich je spokojených téměř vždy.  Šťastnější jsou přitom děti do 13 let.

Pocit štěstí děti spojují stejnou měrou s rodinou, školou i kamarády. Dívky se cítí nešťastné, pokud se jim nedaří ve škole, zatímco chlapce častěji rozesmutní různé tresty. Pouze dvě pětiny dětí se domnívají, že jejich názor je dostatečně brán v úvahu, a to i v záležitostech, které se jich přímo týkají, jako je například uspořádání rodiny po rozvodu. Pro třetinu dětí je lehké mluvit o svých problémech ve škole.

Sociální sítě používají dvě třetiny dětí ve školním věku, výrazně častěji dívky. Třetinu dětí rodiče v jejich chování na sítích monitorují a kontrolují. Podle průzkumu České rady dětí a mládeže z letošního léta je průměrný věk, kdy si děti zřizují účet na Facebooku, 11.5 roku. Čas, který děti na sociálních sítích tráví, roste s věkem. U sedmnáctiletých, kteří navštěvují střední odborná učiliště, jde v některých případech až o tři hodiny denně.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Václav
Václav
29. 10. 2018 15:08

Zajímalo by mě, jak by musela znít otázka, aby na ni běžná dívka ve věku 7-21 odpověděla, že je se vším spokojená a tedy „velmi šťastná“. Nebo kdo čekal, že běžné dítě v tomto věku nevnímá jako středobod svého života školu.

Můžete jen doufat, že data, která tento výzkum přinesl, jsou skutečně pravdivá a relevantní. O tom, jestli se ta data dají vykládat způsobem, uvedeným v článku, pak můžete už jen spekulovat.

Protože když neznáte otázku, jak můžete vědět, že odpověď je správná?

Kateřina *
Kateřina *
30. 10. 2018 21:57
Reply to  Václav

Ale jo, uznejte, že zamilovaná a milovaná dívka se může cítit velmi šťastná 🙂 Nebo, když má před sebou vidinu výletu s kamarádkou, dovolené s rodiči. Úspěch v náročném testu také dokáže pořádně zamávat s hladinkou 😉

Jerry
Jerry
30. 10. 2018 05:52

Je doba nadbytku, vše co kdo chce si taky koupí, hlad neexistuje, a to jednoduše znamená, že se lidi stresují naprostými blbostmi, které by před několika lety člověka ani v tom nejmenším nedokázaly vyvést z míry.

Kateřina
Kateřina
30. 10. 2018 10:04

jako pardon on je někdo nutí 28x za den „kontrolovat“ smartphone ??? Kdyby šly radši ven mezi lidi a věnovaly se něčemu užitečnějšímu rozhodně by je ty stresy a depky přešly dneska se bez těch jejich technických vymožeností ani nevys… bez pardonu a říkejte si co chcete

L ea
L ea
30. 10. 2018 11:45
Reply to  Kateřina

Souhlas

Eva
Eva
30. 10. 2018 17:39
Reply to  Kateřina

Je zajímavé, že toto je komentář na internetu.

Eva
Eva
30. 10. 2018 20:13
Reply to  Eva

Milá paní Evo, mimochodem i moje jmenovkyně. Závislost na těchto mediích se přenáší lehce. Zjišťuji, že i já ve svém věku ráno mám tendenci kontrolovat, co nového. Přičítám to tomu, že jsem doma a už nemám každodenní kontakt s dětmi, kolegyněmi. Kdybych ráno vystartovala na šest hodin do práce, nebyl by na takové věci čas. Většinou jsem se dostala večer, když jsem potřebovala vyhledat něco pro svou práci. Musím si dát závazek do nového roku, že čas strávený nad počítačem omezím. Pokud je léto a teplo, tak je fajn. Horší bude zima a nebude práce venku. Dříve jsem o těchto stránkách ani netušila, přemýšlím také nad tím, jestli mají komentáře na něco vliv, jestli si tady jen nevyléváme své srdce a ono se nic nezmění. Vždycky jsem se zabývala problémem, abych jej vyřešila. tady řešení ani konec, výsledek nevidím, což je smůla.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.