Úspěch mých studentů je i mým úspěchem, říká nejinspirativnější učitelka světa původem z Jamajky


„Pro svoje studenty bych udělala cokoliv. Koneckonců, jejich úspěch je přece i mým vlastním úspěchem," říká Keisha Thorpe (na snímku vpravo). FOTO: Global Teacher Prize

Osud jí nerozdal ty nejlepší karty, přesto se stala nejinspirativnější učitelkou světa pro rok 2021 a získala tak jeden milion amerických dolarů. Vítězka celosvětového finále ocenění Global Teacher Prize se jmenuje Keishia Thorpe, narodila se v chudé černošské rodině na Jamajce a svoje děti vychovává jako samoživitelka ve státě Maryland v USA.

„Každé dítě potřebuje ve svém životě toho jednoho dospělého, který v něj věří, nikdy to s ním nevzdá a bude ho podporovat, aby se rozvíjelo na maximum svých schopností. Pro své studenty jsem já tou učitelkou, která při nich stojí za všech okolností,“ říká na svém nominačním videu pro soutěž GTP Keishia Thorpe. Jak to vypadá v praxi? Keishia vyučuje angličtinu na střední škole International High School Langley Park v americkém Marylandu.

Neuvěřitelných 95 procent tamních studentů pochází z nízkopříjmových rodin, 85 procent je afroamerického nebo hispánského původu – koneckonců i webové stránky školy jsou dvojjazyčné, anglicko-španělské. Prakticky všichni místní studenti jsou maximálně první generace narozená v USA, mnozí přišli do země teprve nedávno, s omezenou nebo nulovou znalostí angličtiny. A v maturitním ročníku je potom učí právě 42letá Keishia Thorpe: „Ty jejich tváře, jejich životní příběhy mi tolik připomínají mě samotnou. Chci, aby viděli, že i černošské nebo jinak znevýhodněné dítě může dosáhnout úspěchu.“

Šest milionů dolarů ve stipendiích

Sama Keishia Thorpe přišla do USA jako středoškolačka a umožnilo jí to sportovní stipendium. Běhala sprinty a překážkové běhy, přitom studovala na univerzitě a ve volném čase chodila vypomáhat na blízkou státní střední školu v chudé čtvrti. Tam si všimla, že ačkoliv drtivá většina studentů pocházela z etnicky, kulturně i jazykově pestrého prostředí, učili je hlavně bělošští učitelé. Nejdřív získala bakalářský diplom z práva, pak se ale rozhodla změnit obor a v magisterském studiu už se věnovala pedagogice.

Čtěte také  Nedává známky. Co se dítě naučilo, se z jednoho čísla nedozví, říká nejlepší česká učitelka

Pro svoje studenty ale dělá mnohem víc než „jen“ to, že je učí angličtinu. Už před několika lety založila například ve svém městě iniciativu Jídlem ke změně, která zajišťuje teplá jídla i potravinové balíky přistěhovaleckým rodinám, jejichž příjmy jsou nejisté nebo prostě nedostačující. Jak poznamenávají její kolegové, dokázala nadchnout ke spolupráci i další učitele, takže například v těžkých covidových časech pomáhala prakticky celá sborovna. Se svou sestrou-dvojčetem navíc založila i neziskovou společnost s názvem US Elite International Track and Field, která pomáhá nadějným mladým sportovcům z chudých zemí světa získat stipendium na amerických univerzitách, aby mohli vystudovat a přitom se nemuseli zadlužit kvůli školnému. Jen loni získali její svěřenci stipendia v hodnotě více než šest milionů dolarů. Ani po letech nezanevřela na sport a je trenérkou školního atletického týmu.

Výhru věnuje na pomoc chudým sportovcům

„Vzdělání je lidským právem a každý by k němu měl mít přístup. Tohle ocenění není jen pro mě, je pro všechny ty snílky, kteří se snaží ukončit dědičnou chudobu táhnoucí se mnohdy po generace. Musíme zajistit, aby každý dostal příležitost uspět. Proto na učitelích tolik záleží,“ řekla viditelně dojatá Keishia v rozhovoru natočeném ihned po vyhlášení vítězů soutěže GTP. Není asi třeba dodávat, že finanční odměnu spojenou s výhrou ihned slíbila vložit právě do svojí neziskovky. To trochu připomíná loňského vítěze z Indie – Ranjitsinh Disale se o svou milionovou výhru podělil s ostatními finalisty.

Čtěte také  Ind vyhrál milion dolarů v soutěži o nejlepšího učitele světa. Polovinu rozdal ostatním finalistům

Pro Keishiu Thorpe se přitom nejedná o první ocenění. Ve svém školním okrsku je vnímána jako autorita, pomáhá mladým učitelům při vstupu do profese, a navíc byla i vybrána jako „cestující učitelka“, kdy jí školní okrsek umožnil odjet na několik měsíců učit do školy v chudinské čtvrti na Bahamách. Této škole pomohla se změnou vyučovacích metod a vzdělávacího plánu natolik, že se momentálně tamní studenti také dostávají mezi stipendisty amerických vysokých škol. Nejen za to získala cenu LifeChanger (Ten, kdo mění životy) pro rok 2018–2019, kterou uděluje laureátům z řad amerických středoškolských učitelů jedna pojišťovací a finanční skupina. I přes všechny svoje úspěchy, ocenění a výhry je ale Keishia Thorpe dál především učitelkou: „Učím už sedmnáct let a pořád mě to neuvěřitelně baví,“ říká v nominačním videu. „Pro svoje studenty bych udělala cokoliv. Koneckonců, jejich úspěch je přece i mým vlastním úspěchem.“

Global Teacher Prize je odborná cena pro pedagogy působící na základních a středních školách. Sleduje odbornost pedagogů, individuální přístup k žákům, vytváření a používání inovativních učebních metod a zapojení učitelů do mimoškolních aktivit a odborné komunity. Do mezinárodního kola učitelé postupují z národních finále. Keishia Thorpe vyhrála z celkových 8000 nominací, které přišly ze 121 zemí světa. Do českého kola je možné nominovat inspirativní učitele od 10. ledna 2022. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.