Pět influencerů, které by rodiče měli znát


Kovy shromažďuje umně fakta i o vzdělávání. FOTO: Kateřina Lánská

Pro děti jsou internetové hvězdy nezřídka velkým vzorem. Rodiče dnes asi těžko zvládnou mít kompletní přehled o tom, co se „na sítích” děje – jsou tam youtubeři, instagrameři, tiktokeři… Kdo chce rozumět tomu, co je zrovna in, bude se muset zeptat svých dětí a zhlédnout nějaké to video. Redakce EDUzínu vyjmenovává pět influencerů pro děti a tři navíc pro rodiče, které stojí za to sledovat.

Pět influencerů pro děti

Kovy (Karel Kovář) se řadí do kategorie matadorů, nedávno oslavil desetileté působení na YouTube; časem přidal i instagram a podcast. Šestadvacetiletý influencer se snaží svoje publikum vzdělávat. Zabývá se širokým okruhem témat – od (z poslední doby) kvality testů k přijímacím zkouškám a maturitám až po nejhloupější způsoby, jak investovat peníze. Ačkoliv se častěji než ostatní influenceři věnuje vážným tématům, umí je pojmout s typickým humorem. 

terezas_diary (Tereza Šlancarová) je instagramový profil mladé ženy, která si prošla poruchami příjmu potravy. Na svém profilu sdílí grafiky, fotografie, recepty a citáty, které sledující mají namotivovat ke zdravému životnímu stylu a především k sebepřijetí a péči o duševní zdraví. Pokud máte pocit, že vaše dítě přehnaně řeší svou váhu a svůj vzhled, excesivně cvičí a přitom se trápí, zkuste ho na Terezin profil nasměrovat. Cílem života přece není být hubený…

cojezoe_ je multimediální projekt, za nímž stojí bohemistka Karolína Zoe Meixnerová. Připadala vám vždycky česká literatura nudná a fáze národního opruzení – tedy pardon, obrození – se vám pletly jedna přes druhou? Najděte si Karolínu alias Zoe na instagramu, TikToku, v sekci podcastů na Spotify. Z její tvorby na vás klasikové české literatury náhle začnou promlouvat jako skuteční lidé se svými silnými stránkami i slabostmi, díky čemuž snadněji přijmete i jejich dílo.

jsemvobraze – a to jak na instagramu, tak i na Spotify. Johana a Tereza jsou kamarádky, které se rozhodly, že i mladí lidé potřebují vědět, co se kolem nich děje. Na instagramu sdílejí graficky zpracovaný zpravodajský obsah, na Spotify potom každou středu vydávají podcast, kam si zvou někdy i velmi významné hosty, třeba bývalého ministra zahraničí nebo současnou prezidentskou kandidátku. 

cestina_na_pohodu je instagramový profil učitelky češtiny a doktorandky bohemistiky Barbory Medunové. Najdete na něm nejen jednoduché grafiky, které se věnují pojmům z literatury a gramatiky, ale v uložených stories také velkou spoustu tipů na knihy, zejména z kategorie young adult. Začněte učitelku Barboru sledovat a už si nikdy nespletete standardy se standartami a v knihovně půjdete najisto. 

Tři influenceři, kteří rozšíří obzory rodičům

detska_psycholozka je instagramový profil Kamily Ryšánkové, mladé psycholožky, frekventantky psychoterapeutického výcviku a matky jednoho syna. Je zaměřený spíš na rodiče kojenců až předškoláků. Najdete na něm hezky zpracované grafiky na žhavá rodičovská témata, kterými jsou například dudlíky, dětské strachy, vztahy mezi sourozenci nebo pocity rodičů samotných. 

dvorak155 je název profilu na instagramu, za nímž se skrývá Marek Dvořák, lékař z královéhradecké záchranky a otec dvou dětí. Sdílí reálné situace ze života v sanitce. Připomene vám, že záchranáři vás sice nesoudí a kryjí vám záda, ale opravdu je dobrý nápad zakrýt si zahradní bazén, pokud máte malé děti, nebo si ta svá záda mazat opalovacím krémem, když venku praží slunce. Na to, abyste na tom pražícím slunci nenechávali děti v autě, vás upozorní taky, a navíc vysvětlí, kdy volat záchranku a kdy spíš ne.

s_detmi_v_baglu už nejspíš každý zná, ale pokud ne, tak pod tímto názvem najdete na facebooku a instagramu profil jedné aktivní mámy, která se svými dětmi ráda tráví čas v přírodě, zejména pak ve skalách a horách. Baví ji to tak moc, že už vydala tři knižní průvodce – jeden po rakouských Alpách a dva po Českosaském Švýcarsku. Na sociálních sítích sice nikdy nesdílí tváře svých dětí, zato se ráda podělí nejen o tipy na výlety, ale taky o nejrůznější nápady i rodičovské „faily“.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.