Doporučujeme: Linka bezpečí rozjíždí podcast o duševním zdraví pro malé školáky


zradila mě nejlepší kamarádka a mně je strašně smutno. FOTO: Unsplash

Dostal jsem poznámku a teď se bojím, co na to naši; zradila mě nejlepší kamarádka a mně je strašně smutno; večer v posteli mám strach ze tmy a plyšáci nepomáhají, protože se bojí se mnou. Věk mezi školkou a nástupem puberty je často vnímán jako šťastné a stabilní životní období, přesto ale malé školáky někdy leccos potrápí. Linka bezpečí teď právě pro ně rozjela nový podcast nazvaný Utržené sluchátko. Jeho cílem je prevence krizí a posilování odolnosti dětí.

Kratičké příběhy vyprávěné dětskými hlasy vyprávějí o tom, jak hlavní hrdina epizody řešil – a vyřešil! – nějaký problém. Třeba už zmíněnou nejlepší kamarádku, která se najednou baví jen s nějakou holkou z béčka a na Aničku je už jenom protivná. „Na příkladech vrstevníků chceme ukázat prožívání, myšlení i řešení potíží konkrétním a inspirativním způsobem. Děti mohou slyšet, jak si poradit v náročných situacích a řešit každodenní starosti a problémy. Především ale chceme sdělovat, že vždy existuje řešení, a to i když je někdy provázeno nepříjemným pocitem, jako je smutek, strach nebo lítost,“ říká vedoucí prevence Linky bezpečí Radka Liebezeitová. Mimochodem – tak to bylo i u Aničky, která se své bývalé nejlepší kamarádky narovinu zeptala, jestli udělala něco špatně, ačkoliv jí v té chvíli bušilo srdce a jen taktak ze sebe otázku dokázala vypravit.

Kromě příběhů ze života nabízí podcast také epizody vyplněné zajímavostmi ze světa psychologie, wellbeingu a péče o duševní zdraví. Podcastů s touto tematikou zaměřených na dospělé je k dispozici dost v češtině, a ještě víc například v angličtině. Pro děti ve věku 8–11 let ale podobný obsah zatím chyběl. „Za důležité považujeme i možnost dětí napsat si o téma, jaké by chtěly slyšet. Podcast je tedy částečně interaktivní,“ dodává Radka Liebezeitová. Podle tvůrců ho využijí nejen děti, ale také rodiče a pomoci by mohl i učitelům při otvírání témat spojených s emocemi a duševním zdravím.

Utržené sluchátko není prvním počinem Linky bezpečí na poli podcastů – už od září 2020 vytváří tamní autorský tým podcast Na tenké Lince pro rodiče a vůbec všechny, kteří se starají o děti a dospívající. Ve zhruba patnácti až dvacetiminutových epizodách rozebírají žhavá témata, jako jsou rozvody a jejich dopad na děti, sebepoškozování, úzkosti, strach a panika nebo třeba dětská on-line prostituce nebo coming out u menšinové sexuální orientace.  

Oba podcasty Linky bezpečí jsou k poslechu na YouTube kanálu Linky bezpečí, Spotify, Google Podcast, Apple Podcast a na webu www.linkabezpeci.cz.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.