Boomeři, naučte se víc o digisvětě vašich dětí! Už ve středu, online a zdarma


Jak se chovají internetoví predátoři? FOTO: Unsplash

Leží vám na srdci bezpečnost dětí na internetu? Štve vás, že nerozumíte jejich zájmům ani jejich jazyku? Chtěli byste vědět, co je to skull breaker, blackout či benadryl challenge, jak dnes probíhá kyberšikana a jak se chovají internetoví predátoři? To všechno, a ještě mnohem víc, se můžete dozvědět na online akci s přiléhavým názvem Super Mega DigiDay.

Středa 19. dubna bude na vlnách českého internetu patřit učitelům, žákům, školním ICT koordinátorům i rodičům. Od osmé ranní do osmé večer je možné se online připojit k akci, jež už teď čítá víc než šestnáct tisíc přihlášených. Pořádá ji komunita ajťáků, markeťáků, učitelů a dalších odborníků, kteří působí pod hlavičkou neziskové platformy GUG.cz. „Jsme prostě technologičtí nadšenci, kteří rádi pomáhají druhým,“ vysvětluje brněnský učitel a člen GUG.cz Pavel Hodál. „Za covidu jsme radili učitelům s distanční výukou. Od té doby pravidelně pořádáme online tematické večery a teď jsme se rozhodli vrhnout svou energii do celodenní akce zaměřené vyloženě na různé aspekty internetové bezpečnosti. Sezvali jsme zajímavé hosty a účast nabízíme komukoliv a zdarma.“ 

Ranní blok je primárně určen školám a učitelům. Jde o sérii přednášek a workshopů, které dětem pomohou s rozpoznáváním dezinformací, fake news a podvodů na internetu a zaměří se i na „technologický wellbeing“, tedy umění používat technologie tak, aby sloužily ony nám a ne my jim. Odpolední bloky jsou dva a běží paralelně. Jeden cílí primárně na učitele a další osoby, které pracují s dětmi a mládeží a otevře témata kyberšikany a bezpečného využívání technologií, druhý cílí na ICT koordinátory a ředitele škol či jiných organizací. Těm jsou určeny například přednášky přibližující bezpečnostní aspekty platforem od Apple, Google nebo Microsoftu. 

Podvečerní blok už cílí vyloženě na rodiče, prarodiče a další „boomery“, kteří chtějí lépe porozumět digitálnímu světu, jak jej prožívají jejich děti. Etický hacker jim přiblíží specifický jazyk spojený s hrami a herní kulturou, psycholožka s nimi rozebere téma závislosti nebo problémového užívání technologií a na závěr se dozví něco o tom, jak se mezi mladou generací šíří dezinformace a „fejky“. 

Účast na akci je zdarma, stačí se pouze registrovat na https://digiday.gug.cz/. Stream je otevřený celý den, je možné se připojit kdykoliv, kamkoliv. A pokud nestihnete nějakou konkrétní část, není to problém, protože účastníci dostanou k dispozici kompletní záznam celých dvanácti hodin. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.