Tisková zpráva: I rodiče dostanou za vysvědčení dárek – Vši ve škole



Rodičovská video encyklopedie je kompletní. Má přes tři miliony zhlédnutí a je trvale dostupná na stránkách Stream.cz a Rodiče vítáni.

Praha 30. června – Na konci školního roku se uzavřel 37. dílem i seriál Vši ve škole. V pětiminutových epizodách se věnoval dlouhodobým problémům i novinkám, s nimiž se mohou ve škole setkat rodiče dnešních školáků. Video encyklopedie je i nadále přístupná všem rodičům, na jednotlivé epizody budeme upozorňovat i v novém školním roce a na stránkách rodicevitani.cz je budeme doplňovat aktuálními informacemi.

Mají rodiče právo žádat školu, aby vyloučila zlobivého spolužáka jejich dítěte? Je možné zakázat na škole používání mobilů? Jak si poradit se sprostými slovy ve škole? To jsou témata, kterým se věnovala poslední desítka epizod seriálu Vši ve škole, na němž spolupracovali TV Stream a EDUin.

Screenshot_2Šlo o týdenní seriál pětiminutových epizod, který moderovali učitelé Ivana Málková a Vítek Březka. Vysílalo se od září 2014 do června 2015, odvysíláno bylo 37 epizod. Celkem seriál dosáhl 3 052 000 zhlédnutí. Nejúspěšnější epizodou byl díl nazvaný Žákovská není taška na granáty, jenž se věnoval komunikaci mezi rodiči a školou. Vidělo jej 267 000 uživatelů. Nejméně úspěšná byla paradoxně epizoda věnovaná tomu, jak se zbavit vší ve škole. Tu zhlédlo necelých 30 000 diváků. Průměrná sledovanost jedné epizody se pohybovala okolo 60 000 zhlédnutí.

Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, spoluscenárista pořadu, řekl: „Televize Stream nám umožnila oslovit tu skupinu veřejnosti, k níž jinak získáváme přístup jen obtížně. Spolupráce nám umožnila vytvořit knihovnu krátkých videí, která mohou rodičům sloužit přinejmenším další dva tři roky. Smyslem tohoto projektu bylo vysvětlovat novinky ve škole a zjednodušit často napjatou komunikaci mezi rodiči a učiteli. Z ohlasů na pořad si odvozujeme, že se nám to v mnoha případech podařilo.“

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Monika Plavnicka
Monika Plavnicka
19. 12. 2016 15:59

Dobry den , jmenuji se Monika Plavnicka a moje dcera navstevuje Zakladni skolu v Meste Albrechticich u Krnova.Chidi uz do 4 .A,tridy a musim rict , ze od naseho pristehovano sem je pravidelne kazdy rok skola zaplavena vsami a nejen skola ale i skola .Ja to vubec nechapu , po mem rozhovoru s reditelkou pri nemaji vubec zadne pravo nic , zadne moznosti s tim delat ze maximalne jenom upozornit a dat do skolniho rozhlasu ,.Jak je toto vubec mozne .Ajsou tu i dalsi problemy co se tyce skoly , nevychhovanost zaku jejich chovani a podobne .To opravdu ucitel uz v dnesni dobe nema zadna prava s tim neco delat ? Jedinne pravo co maji je neustale pozadovat vyssi mzdu ? Jestli se to tady nic nezmeni ja jsem rozhodnuta se odstahovat do mesta protoze toto cisteni dlouhych vlasu uz na to nemam nervy.

Monika Plavnicka
Monika Plavnicka
19. 12. 2016 16:01

OMOUVAM ZE SA CHYBY, NEJSEM NEGRAMOTNA JEN ROZCILENA MAMKA ZE SLOVENSKA , KTERA OBCAS DELA PREKLEPY , DEKUJI

Margarita
Margarita
16. 2. 2017 11:03

Dcera chodi do 3 třídy a vši řešíme už od školky. Je to kolem do kola. Je už na ty drahé šampony alergická. Jsme vyzkoušeli snad všechno, dokonce jsem dcerce nechala udělat melír, pry na obarvené vlasy vši nejdou, preventivně jsme zkoušeli mazat vlasy tee tree olejem před odchodem do školy. Všechno je marné. Nemohu pochopit, proč tento problém tady v ČR vůbec problémem není. Ze zoufalství jsem volala i na hygienickou stanici, ale zas mi bylo řečeno, že musím to oznámit ve škole, aby rodiče umyli dětem vlasy. Je to hrozné.

vincent popela
vincent popela
31. 3. 2017 03:48

Všude se poslouchám a čtu, že učitelé nesmí dětem prohlížet hlavy, že to zakazuje zákon. Nejprve z důvodů údajně diskriminačních, pak aby nešířili infekci dál. Tak jsem si dala práci s tím, že zjistím, co je to za blbost a který zákon ji konkrétně zakazuje. Pročetla podrobně celý školský zákon i vyhlášky mšmt upravující zajištění ochrany zdraví ve školách. Dál doporučení státní hygienické stanice školám při výskytu vší. A NIKDE NIC TAKOVÉHO ZAKÁZANÉHO NENÍ!!! Takže jsme u nás ve škole zavedli toto: Rodičům jsme vysvětlili jejich povinnosti při výskytu vší podle metodického pokynu mšmt (to co mají všechny školy uveřejněné). Dále jsme je požádali o písemný souhlas s plošnou kontrolou při zjištěném výskytu vší ve škole a případným prvotním ošetřením – tedy vystříkáním silným diffusilem, který zahubí vši okamžitě, ale funguje jen 8 hodin. Tím jsme se vyhnuli surovému označení a následného vykázání konkrétního žáčka ze školy, což mně osobně přijde opravdu diskriminační. Jeho rodičům to sdělíme až po odchodu dětí ze školy, apelujeme na odvšivení. Pokud rodič nedbá a dítě chodí stále zavšivené, po třetí kontrole posílá ředitelka písemnou výzvu k návštěvě lékaře, který může nařídit odvšivení nebo rovnou odvšivit. Čímž podle vyhlášky zajišťuje ochranu zdraví dítěte. Rodič musí prokázat návštěvu lékaře a podepsat čestné prohlášení o „vyléčení“. V opačném případě ředitelka neprodleně informuje sociální odbor (stačí věta e-mailem). To už se většina rodičů se probere a začne vši řešit. Jistě, jsou případy, na které ani ta sociálka neplatí, ale ty se dají spočítat na prstech jedné ruky a holt je tedy odvšiví škola v rámci zmiňovaných kontrol. Tyto kontroly a opatření provádíme zhruba 1x za měsíc. Všechno samozřejmě musí být na papírech, tzn. úprava školního řádu. Je to dost zdlouhavé a pracné, zejména to hlídání a urgování rodičů, ale opravdu to funguje TOŽ VŠEM UČITELŮM -PŘESTAŇTE SE ODVOLÁVAT NA MNOHOKRÁT PŘEDKLÁDANOU FÁMU ŽE UČITELÉ NESMÍ… NESMIŘTE SE S TÍM, ŽE JSOU VŠI FENOMÉNEM DOBY A ŽE TO JE NORMÁLNÍ, PROTOŽE NENÍ. JSOU TO HNUSNÍ PARAZITÉ, PŘENAŠEČI NEMOCÍ. BOJUJTE A POMOZTE TY MRCHY DOSTAT ZE ŠKOL. ZLEPŠÍ SE I VZTAHY S RODIČI



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.