Přijímačky se blíží! Jaké jsou novinky pro letošek a jak podat přihlášku?


Může se samozřejmě stát, že algoritmy a výsledky přijímaček například rozdělí dvojici nejlepších kamarádek. FOTO: Kateřina Lánská

Všichni rodiče dospívajících dětí mají jistě v živé paměti vyhrocené scény, které se loni na přelomu jara a léta odehrávaly před středními školami zejména v Praze a okolí. Ti, kterých se přijímačky týkají letos, se nejspíš stresují už od podzimu. Co bude letos jinak a jak si co nejvíc starostí ušetřit? Pozor, všechny letošní novinky se dotýkají i zájemců o studium na víceletých gymnáziích!

Některé věci se mění, některé zůstávají stejné. Přijímací zkoušky nadále zajišťuje státní agentura Cermat. Nadále se na maturitní obory skládají jednotné přijímací zkoušky formou testů z matematiky a češtiny, jejichž váha v celkovém výsledku uchazeče musí činit nejméně šedesát procent. Některé školy si organizují i svoje školní kola, jiné se spokojí pouze s již zmíněnými testy. 

Co bude letos jinak?

Můžete podávat až tři přihlášky na tři střední školy oproti dřívějším dvěma. Pokud se někdo přihlásil i na školu s talentovými zkouškami, má možností dokonce pět. 

Přihlášky můžete podat různými způsoby, a to v termínu od 1. do 20. února. Letošní novinkou je elektronická přihláška, k jejímuž podání potřebujete mít aktivovanou buď Bankovní identitu, nebo Mobilní klíč eGovernmentu. Přihlášku najdete už 1. února na webu www.dipsy.cz . Systém si vyhledá jak vaše osobní údaje z registru obyvatel, tak i údaje o škole, studijním oboru a podobně, vyplnění je tedy rychlejší. Pokud škola vyžaduje třeba potvrzení od lékaře, nahrajete ho do systému jako přílohu. Pozvánku na přijímačky i výsledky dítěte pak dostanete do e-mailu, takže nemusíte vyhlížet pošťáky.

Další možností je, že si přihlášku v elektronickém systému vyplníte, ale pak ji vytisknete a na školy pošlete doporučeně. Pro ty z vás, kteří nemají přístup k počítači nebo si nechtějí zřizovat elektronickou identitu, zůstává i klasická varianta papírového formuláře, který vyplní a i s případným razítkem od lékaře odešlou na zvolené školy. Pozvánku k přijímacím zkouškám i jejich výsledky pak ale dostanete klasicky poštou.

Školy seřaďte, odvolání a zápisové lístky končí

Školy na přihlášku uveďte v pořadí podle preference. Na první místo tedy tu, na kterou by vaše dítě chtělo nejraději, na druhou zlatou střední cestu a na třetí záchytnou. Už ve chvíli, kdy se otevře možnost podávání přihlášek, by měli uchazeči vidět u vybrané školy nejen předpokládaný počet přijatých pro letošní rok, ale také počet zájemců v letech uplynulých. To může pomoci s realističtějším odhadem. Až se sejdou výsledky testů a přihlášky všech účastníků, systém vyhodnotí, kam se kdo dostal. A tím bude v zásadě vymalováno. 

Kraje před několika lety zaspaly s navyšováním kapacit a v tomto roce to pocítí rodiče i žáci. Mohlo by se podávat klidně pět přihlášek, ale stále se bude válčit o třetinu míst ve všeobecně vzdělávacích oborech.

Tentokrát prakticky odpadá dříve oblíbená varianta „odvoláme se”, protože místa se zaplní těmi, kteří na tom byli bodově lépe. Zápisové lístky se s letoškem odebírají tam, kam patří, tedy do propadliště dějin. Tím pádem odpadá ta nepříjemná fáze, kdy se muselo všechno „utřást”, a ani ředitelé škol nakonec neměli potuchy, jestli zaplní třídy v prvním kole, nebo budou pořádat další. Celé přijímací řízení se tím zefektivní a zrychlí.  

Až přijde den D

Deváťáci letos půjdou k přijímačkám 12. a 15. dubna, páťáci a sedmáci pak 16. a 17. dubna. Náhradní termíny se konají 29. a 30. dubna. Dřív platilo, že ti, kteří se hlásí jen na jeden maturitní obor, píšou také Cermat testy pouze první den. Nově mají i tito uchazeči možnost zúčastnit se obou termínů a stejně jako ostatním se jim počítá ten lepší výsledek. Dobře si prostudujte pozvánku k přijímacím zkouškám, letos dítěti místo, kde bude testy psát, přidělí Cermat. Může to být klidně oba dny na jedné škole.

Školy zveřejňují výsledky nejpozději 15. května. Pokud podáte přihlášku elektronicky, přistanou vám v e-mailu. 20. května bude zveřejněn seznam škol a oborů, které pořádají druhá kola přijímacího řízení, a to včetně počtu volných míst. Přihlášky je potřeba podat prakticky obratem, do 24. května, a přijímačky se pak konají mezi 8. a 12. červnem. Do konce školního roku by tedy mělo být hotovo.

Můžu si to rozmyslet?

Může se samozřejmě stát, že algoritmy a výsledky přijímaček například rozdělí dvojici nejlepších kamarádek. Nebo se mezi únorem a koncem května změní priority. Je tedy možné si svoji volbu rozmyslet?

Utrpení uchazečů a jejich rodin se výrazně zkrátí.

Odpověď zjednodušeně zní: ANO, ale nedělejte to. Proč? Systém je nastaven tak, že jednou podanou přihlášku a pořadí škol už nelze změnit. Maximálně je možné se svého místa na škole, kam jste přijati, vzdát. Potom ale musíte čekat, zda nějaká další škola vypíše druhé kolo přijímacího řízení, a takových nejspíš mnoho nebude. 

Vyřeší se všechny problémy?

Jak už bylo řečeno, přijímací řízení se zrychlí a zefektivní. Neměly by se tedy už opakovat srdceryvné scény s frontami rodičů před školami a zběsilé podávání dalších a dalších přihlášek prakticky kamkoliv. „Utrpení uchazečů a jejich rodin se výrazně zkrátí,” říká programový ředitel Informačního centra o vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký. 

Problém ale je, že čím dál víc dětí si přeje studovat spíš všeobecně vzdělávací obory s maturitou, jako jsou gymnázia nebo lycea. Zejména ve velkých městech a jejich okolí ale takových škol není dostatek. „Kraje před několika lety zaspaly s navyšováním kapacit a v tomto roce to pocítí rodiče i žáci. Mohlo by se podávat klidně pět přihlášek, ale stále se bude válčit o třetinu míst ve všeobecně vzdělávacích oborech,” shrnuje to analytik výzkumné společnosti PAQ Research Jan Zeman. „Dlouhodobý záměr MŠMT přitom kraje tlačí k polovičnímu podílu všeobecných oborů středních škol na jejich území,” dodává. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.