Vyberte talisman. Pět jednoduchých kroků, jak připravit dítě na nástup do školky


Příprava na školku není univerzálním programem. Každé dítě potřebuje individuální přístup. FOTO: Shutterstock

Radost rodičů ze získaného místa ve školce pro jejich tříleté dítě může přes léto vystřídat obava, jak tuto změnu všichni zvládnou. Připravenému štěstí přeje. I když v tomto případě by toto pořekadlo mělo spíše znít: ten připravenější bude prostě více v pohodě. Přečtěte si několik tipů, jak dítěti i sobě tento důležitý životní krok usnadnit. 

Krok číslo 1: O školce si spolu povídejte

Rodiče si s dítětem mohou povídat o tom, co ho ve školce čeká. „Nejprve si pohraješ, pak si dáte svačinku, zazpíváte si, pak půjdete na zahradu. Až se vrátíte, dáte si oběd a pak už pro tebe přijdu.” Dítě je klidnější, když ví, co se bude dít. Pro lepší představu mohou pomoci i různé obrázkové knížky, které se odehrávají ve školce. Prohlížejte si je spolu a zdůrazňujte například, že na obrázcích jsou děti bez rodičů. Takto se dá na odloučení od rodičů lépe připravit. Kdo má možnost, tak je určitě dobré nechat dítě během léta přespat třeba u prarodičů, aby si odloučení vyzkoušelo i prakticky. Další tipy od terapeutky Katky Novotné z Akademie rodičovství najdete ZDE

Krok číslo 2: Podpořte sebevědomí dítěte

Terapeutka Katka Novotná také radí, aby rodiče u dítěte podpořili jeho důležitost a samostatnost. „Sebevědomé dítě, které ví, že něco dokáže, se ve školce cítí lépe,” vysvětluje. Trénovat se dá například zapínání bundy, oblékání kalhot, nakreslení sluníčka nebo kotrmelec. Samostatnosti samozřejmě pomáhá, pokud je dítě schopné slovně vyjádřit to, co potřebuje. Že správný vývoj řeči podporuje třeba i přirozený pohyb, popisuje v rozhovoru ZDE logopedka Jarmila Válková z poradny v Bruntále. 

Krok číslo 3: Jděte se do školky podívat

Příprava na školku není žádným univerzálním programem, ale cesta každého dítěte by měla probíhat podle jeho individuálních potřeb. Pro někoho může být náročné se nastavit na odlišný denní režim, jinému dítěti bude třeba dělat problém vstávat dříve, než je navyklé. Dalšímu nebude vyhovovat pevně nastavená doba jídla či spaní po obědě. Je dobré se tedy předem zamyslet, co přesně by třeba nevyhovovalo konkrétnímu dítěti a začít tuto oblast trénovat. Poslední týden v srpnu už jsou ředitelka i učitelky v mateřských školách přitomny a vše připravují. Zavolejte jim a domluvte si schůzku, na kterou půjdete i s dítětem. Učitelka bude mít na rozdíl od začátku školního roku čas jen na něj, a dítě tak může lépe poznat nejen ji, ale i nové prostředí. 

Jaké návyky se vyplatí před nástupem do školky trénovat?
- časovat doby jídla, tak jak se to děje ve školce
- nastavit dobu ukládání k odpoledním spánku, případně návyk na klidový program po obědě
- seznamovat děti s tím, jak se bezpečně chovat na veřejných místech (chodník, silnice, zahrada, les či bazén)
- informovat děti o tom, že se chodí například ve dvojicích a drží se za ruce (některým dětem to může být nepříjemné, v takovém případě hledat alternativy)
- přiblížit dětem půjčování hraček a střídání (například na houpačce)
- učit děti já-komunikaci, že mohou říci: „Tohle mi vadí, já to takto nechci.”
- pomáhat dětem zvládat jejich emoce a rozšiřovat jejich emoční slovník 
- posilovat sebeobsluhu v oblékání, jídle i hygieně
- podporovat spolupráci s vrstevníky 
- vystavovat děti kontaktu s novými dospělými lidmi i s neznámými dětmi

Krok číslo 4: Připravte malý talisman

I přes veškerou snahu se může stát, že dítě bude ráno při předávání plakat. Někdo jen první den, někdo i déle. Jak si poradit s ranními slzičkami? Někdy může pomoct nějaký malý talisman – třeba srdíčko, které si matka i dítě namalují na dlaň, a když přijde smutek, může se na něj dítě podívat a vzpomenout si na maminku. „Měli jsme tu chlapce, který nosil v batůžku malý látkový pytlíček naplněný bylinkami. Když se mu stýskalo, tak si ho vyndal, přivoněl si, uklidnil se a mohli jsme pokračovat dál,“ vzpomíná učitelka z Lesního klubu Letokruh z České Třebové Radka Manová. Další tipy od učitelky z mateřské školy najdete ZDE.

Krok číslo 5: Když je v pohodě rodič, dítě to zvládne

Pro nástup dítěte do školky je klíčové, aby na to byli připraveni rodiče. „Má smysl snažit se o emoční vyrovnanost v souvislosti s odloučením maminky, tatínka, sourozenců, prarodičů od dítěte a mít důvěru v dítě, že tuto životní změnu zvládne. Pokud má kdokoli z rodiny obavu, strach nebo pochybnosti, tak ve většině případů takovou emoci děti zachytí a spíše to přispěje k jejich pocitu nejistoty,” upozorňuje lektorka programu Respektovat a být respektován Soňa Kazda. Protože když rodiče musejí opět nastoupit do práce, pak samozřejmě není jednoduché, když „něco neklapne”. Více o připravenosti rodičů si přečtěte ZDE. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.